Opetusalan Ammattijärjestö OAJ: OAJ ja JHL vaativat mielenilmauksella Helsingin palkkasotkun korjaamista – ”Tämä on hätätapaus”

Helsingin kaupungin ongelmat palkanmaksussa ovat jatkuneet jo kuukausia, mutta ratkaisut ja vastuunkanto puuttuvat edelleen. Ratkaisujen ja vahinkojen korvaamisen eräpäivä on nyt, muistuttavat ammattiliitot OAJ ja JHL tänään järjestämässään mielenilmauksessa. Pahimmassa tapauksessa samat ongelmat ovat edessä muualla, kun Vantaa ja hyvinvointialueet ottavat käyttöön Sarastian järjestelmän.

24.8.2022

OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto ja JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine vaativat, että myös Sarastia ottaa opiksi Helsingissä tapahtuneista virheistä, jotta ongelmat eivät toistu muualla.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL järjestävät keskiviikkona Senaatintorilla Eräpäivä-nimisen mielenilmauksen. Mielenilmauksella ammattijärjestöt vaativat kaupunkia vauhdittamaan palkanmaksuongelmien korjaamista ja ongelmista aiheutuneiden vahinkojen korvaamista.

Työntekijät löysässä hirressä

OAJ:n ja JHL:n jäsenet ovat jo kuukausia jatkuneiden ongelmien seurauksena joutuneet esimerkiksi sopimaan lainojen lyhennyksestä uudelleen pankkien kanssa, lainanneet rahaa tutuilta sekä turvautuneet luottokorttiin ja pikavippeihin. Osa on joutunut ongelmien seurauksena jopa ulosottoon.

– Kaupungin johto ei ole vieläkään esittänyt selkeitä ratkaisuja, vaan ongelmien kerrotaan jatkuvan läpi syksyn. Käytännössä siis jokainen Helsingin kaupungin työntekijä joutuu joka kuukausi jännittämään, tuleeko palkka tilille ja onko summa oikea. Esimerkiksi rehtoreille ja päiväkodinjohtajille tilanne on tuonut myös valtavasti ylimääräistä hallinnollista työtä, mikä on pois ydintehtävästä eli pedagogisesta johtamisesta, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.

Korvausten hakeminen pitää tehdä helpoksi

Helsingin kaupungilla on liki 40 000 työntekijää. Sarastian palkkajärjestelmään siirtymisen seurauksena heillä on ollut vaikeuksia jopa päästä palkkalaskelmaan käsiksi, jolloin palkan oikeellisuutta ei ole itse voinut edes tarkistaa.
– Tämä on hätätapaus. Työntekijöiden laskujen ja ruokaostosten eräpäivä ei odota, ja jokaisen työntekijän pitää voida luottaa saavansa palkkansa ajallaan. Jos työnantaja epäonnistuu tässä, pitää virheestä aiheutuneet taloudelliset vahingot tietenkin korvata. Korvausten hakemisen pitää olla helppoa, jotta se ei aiheuta työntekijöille yhtään lisähuolta eikä kuormitusta, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.

Mielenilmaus lähettää kaupunginvaltuutetuille viestin

Eräpäivä-mielenilmaus järjestetään Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksen alla.

– Toivomme, että kaupunginvaltuutetut käyttävät tänään äänestäjien heille antamaa valtaa ja tekevät osaltaan kaikkensa, jotta palkanmaksuongelmiin puututaan niiden vaatimalla vakavuudella. Kaupungin johdon ja virkamiesten vastuulla on panna asiat kuntoon, jotta myös palkanlaskennassa työskentelevillä henkilöillä on mahdollisuus onnistua työssään, Katarina Murto sanoo.

Virheistä opittava, jotta ne eivät toistu

Päivi Niemi-Laine muistuttaa, että pahimmassa tapauksessa ongelmat voivat levitä Helsinkiä laajemmallekin. Siksi myös Sarastian johdon täytyy varmistaa, että edessä olevat järjestelmäuudistukset onnistuvat paremmin.

– Jälkiviisaus ei auta, mutta Sarastiassakin pitää ottaa Helsingissä tapahtuneista virheistä opiksi. Muuten samanlaisia ongelmia voi olla edessä esimerkiksi Vantaalla ja myöhemmin hyvinvointialueilla, kun Sarastian järjestelmää otetaan käyttöön, Niemi-Laine sanoo.

Eräpäivä-mielenilmaus alkaa Helsingin Senaatintorilla kello 16. Tapahtuman juontaa toimittaja ja kirjailija Ina Mikkola, ja luvassa on muun muassa järjestöjen ja työntekijöiden puheita sekä musiikkia. OAJ ja JHL haastavat tapahtumassa kaupunginvaltuutettuja edistämään palkkaongelmien korjaamista.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt:

• Katarina Murto, OAJ:n puheenjohtaja: 050 568 9188
• Päivi Niemi-Laine, JHL:n puheenjohtaja: 040 702 4772
• Kristiina Ahonen, JHL:n viestintäjohtaja: 040 5301 774
• Heikki Pölönen, OAJ:n viestintäpäällikkö: 040 067 3837

 

Lisätietoa julkaisijasta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

 

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 24.8.2022 kello 7.45