Opetusalan Ammattijärjestö OAJ: OAJ:n hallitus: Vaadimme opettajanimikkeen suojaamista ja opettajarekisteriä – opettajapula uhkaa jopa turvallisuutta

MTV julkaisi syyskuun alussa selvityksen, jonka mukaan tekaistulla henkilöllisyydellä pääsi jopa 35 koulun sijaisopettajalistalle. Päiväkodeissa, kouluissa, oppilaitoksissa ja vanhemmilla tulee olla nykyistä paremmin tieto siitä, antaako opetusta kelpoiset opettajat. Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n hallitus vetoaa maan hallitukseen, jotta opettajan ammattinimike suojattaisiin ja Suomeen saataisiin opettajarekisteri.

19.9.2024

MTV lähetti kouluihin yhteensä 111 tekaistua hakemusta sijaisopettajaksi. Peräti 35 koulua lisäsi tekaistun opettajan sijaisopettajalistalle ilman soittamista, tapaamista tai laajaa sähköpostihaastattelua.

– Suomessa voi toimia opettajana ja käyttää opettajan nimikettä käytännössä lähes kuka tahansa. Opettajan ammattinimike tulee suojata ja Suomeen on luotava opettajarekisteri viipymättä. Jokaisen vanhemman pitää pystyä luottamaan siihen, että oma lapsi saa laadukasta koulutettujen opettajien antamaa opetusta, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto toteaa.

Myös koulujen turvallisuuteen olisi kiinnitettävä erityistä huomiota.

– Tekaistulla hakemuksella ei saisi päästä sijaislistoille, saada tietoonsa koulujen kulunvalvonnan yksityiskohtia tai varsinkaan astua sisään luokkahuoneeseen opettamaan. Kunnissa pitää olla erityisen tarkkana rekrytointien, sijaiskäytänteiden ja turvallisuusohjeistusten kanssa, Murto korostaa.

Tilanne vaihtelee alueittain, mutta isoin pula kelpoisista opettajista on Etelä-Suomessa. Esimerkiksi Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä useammalta kuin joka kymmeneltä palvelussuhteessa olevalta perusopetuksen opettajalta puuttuu kelpoisuus ja erityisopetusta antavilta kelpoisuus puuttuu jopa viidennekseltä. Tilanne on vielä pahempi varhaiskasvatuksessa.

– Opettajan ammattinimikkeen suojaaminen toisi läpinäkyvyyttä koulutuksen laatuun ja lisäisi myös alan arvostusta ja vetovoimaa. Lakimuutos tarvitaan, mutta jo nyt kuntien olisi syytä toimia jokaisella koulutusasteella niin, että kaikki muut kuin kelpoiset opettajat olisivat nimikkeeltään sijaisia. Näin vanhemmatkin tietäisivät, opettaako heidän lastaan pätevä opettaja, Murto toteaa.

Suomesta löytyy jo nykyisin monia erilaisia ammattirekisterejä, joista voi ottaa mallia.

– Suomessa rekisteröidään esimerkiksi arkkitehdit, oikeustulkit, psykologit, ravitsemusterapeutit, laboratoriohoitajat ja sosiaalityöntekijät. Rekistereistä löytyvät myös ajoneuvot, koirat ja kiinteistöjen kompostivastaavat. Ei ole mitään syytä siihen, miksi emme tunnustaisi myös opetusalan ja opettajien merkitystä. Opettajalla on kodin jälkeen kaikkein suurin vaikutus lapsen ja nuoren tulevaisuuteen, Murto sanoo.

Opettajarekisterin hintalappu riippuu toteutustavasta, mutta perustamisen osalta liikutaan noin kolmessa miljoonassa eurossa ja ylläpidon osalta noin puolessa miljoonassa eurossa vuodessa.

– Se olisi pieni hinta siitä, että pystyttäisiin vastaamaan nykyistä paremmin opettajapulaan. Suomessa on maailmallakin arvostetut koulutetut opettajat. Näin täytyy olla jatkossakin, Murto alleviivaa.

OAJ:n hallitus kokoontuu Mustiossa 16.–18.9.

Yhteyshenkilöt

Katarina Murto
Puheenjohtaja
OAJ
Puh: +358 50 568 9188

katarina.murto@oaj.fi

Nina Lahtinen
Koulutuspolitiikan johtaja
OAJ
Puh: +358 50 341 3964

nina.lahtinen@oaj.fi

 

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

_ _

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 18.9.2024 10.52