Päällystöliitto: Puolustusvoimat tarvitsee lisähenkilöstöä

Puolustusvoimilla on akuutti tarve pysyvälle lisähenkilöstölle. Hallitus on myöntänyt lisätalousarviossaan määrärahan määräaikaisen lisähenkilöstön palkkaukseen, mutta se ei riitä. Kyseinen rahoitus on kuin laastari, joka helpottaa hetken, mutta ei poista itse juurisyytä: tekijöitä on liian vähän.

8.11.2022

Vajeen taustalla ovat vuosien 2012–2015 puolustusvoimauudistus ja viime aikojen tapahtumat kansainvälisessä tilanteessa. Kertausharjoituksia lisätään huomattavasti, uusia suorituskykyjä kehitetään ja olemme liittymässä Natoon. Henkilöstön jaksamisen haasteet ovat olleet esillä useita vuosia, ja puolustusvaliokunta on kiinnittänyt siihen toistuvasti huomiota ja edellyttänyt toimenpiteitä. Mistä löytyvät tekijät velvoitteisiin nykyisellä henkilöstöresurssilla?

Puolustusvoimilla on käynnissä parhaillaan henkilöstöstrategian päivitystyö. Tavoitteeksi tulee asettaa riittävän henkilöstöresurssin turvaaminen ja saada siihen tarvittava rahoitus kuntoon. Samassa yhteydessä henkilöstön palvelusuhteen ehtojen tulee päivittää sellaisiksi, jotka houkuttelevat tulevaisuuden asiantuntijoita ja ammattilaisia hakeutumaan Puolustusvoimien palvelukseen.
Päällystöliitto edellyttää Puolustusvoimien ajavan aktiivisesti rahoituksen saamista kuntoon myös henkilöstön osalta, sillä henkilöstö on puolustuksemme suorituskyvyn kivijalka.

Päällystöliitto ry on vuonna 1929 perustettu puolustusministeriön ja sisäministeriön hallinnon aloilla toimiva Akavaan kuuluva valtakunnallinen ammattijärjestö. Liitolla on 33 jäsenyhdistystä, jotka toimivat maanpuolustuksen, rajavartioinnin ja sotilaallisen kriisinhallinnan aloilla. Henkilöjäseniä jäsenyhdistyksissä on yhteensä noin 3 200.

 

Lisätietoja

Päällystöliiton puheenjohtaja Jyrki Lukkarinen, puh. 040 301 9291