Professoriliitto: Vuoden professori 2021 – professori Juhani Knuuti

Professoriliitto on valinnut Vuoden Professoriksi 2021 lääketieteen professori Juhani Knuutin Turun yliopistosta. Valinta julkistettiin etäyhteyden kautta järjestetyillä Tieteen päivillä torstaina Helsingissä. Vuoden Professorin palkintosumma on 20 000 euroa.

15.1.2021

– Nyt palkittu Vuoden Professori on vankkumaton tutkitun tiedon puolustaja. Tärkeän tutkimustyönsä ohella hän jaksaa vaikuttaa mediassa ja sosiaalisen median kanavilla ihmisten terveyden kannalta kumuloituvan ja jatkuvasti muuntuvan oikean tiedon puolesta huuhaata vastaan. Yhteiskunnallinen vaikuttavuus toteutuu Juhani Knuutin työssä esimerkillisellä tavalla, toteaa Professoriliiton puheenjohtaja Jukka Heikkilä.

Juhani Knuuti (synt. 1960) on toiminut professorina Turun yliopistossa vuodesta 1996 lähtien. Hän toimii Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Tyksin yhteisen, valtakunnallisen PET-keskuksen johtajana. PET viittaa leikekuvausmenetelmään, jota käytetään tutkittaessa esimerkiksi syövän levinneisyyttä, aivoja tai sydäntä.

Juhani Knuuti toimii myös Tyksin kliinisen fysiologian, isotooppi ja PET-tutkimusten yksikössä ylilääkärinä. Hän on tutkinut erityisesti sydänlihaksen verenkiertoa ja aineenvaihduntaa kohdistuen sepelvaltimotautiin ja sydämen vajaatoimintaan.

Vuosina 2008–2019 Knuuti toimi verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien tutkimuksen Suomen Akatemian huippuyksikön johtajana. Turun yliopiston ohella toimintaan osallistui Itä-Suomen yliopisto.

Juhani Knuuti on kansainvälisesti arvostettu tutkija. Hän on julkaissut 574 tieteellistä vertaisarvioitua artikkelia, joihin on viitattu runsaasti. Vuosina 2017, 2019 ja 2020 Knuuti nousi arvostetulle viitatuimpien tutkijoiden Highly Cited Researchers -listalle kliinisen lääketieteen aihepiiristä. Hän on toiminut myös Euroopan sydänyhdistyksen Käypä hoito -komiteassa vuosina 2011–2014 ja 2016–2019 (European Society of Cardiology, Guidelines Committee) ja on kirjoittajana yli kymmenessä Käypä hoito -ohjeessa.

Yhteiskunnallisesti Knuuti on näkyvä kommentoija tärkeissä terveyteen liittyvissä julkisissa keskusteluissa, ja hän on puhunut mediassa ja seminaareissa muun muassa sosiaalisen median virheellisiä terveysväittämiä vastaan. Knuuti kirjoittaa tiedettä yleistajuistavaa blogia ja vaikuttaa itse aktiivisesti sosiaalisessa mediassa.

Syksyllä 2020 Knuuti julkaisi tiedettä yleistajuistavan kirjan, jossa käsitellään terveysväitteitä tutkitun tiedon avulla. Knuutin yhteiskunnallinen vaikuttavuus onkin ollut poikkeuksellisen laaja-alaista, asiantuntijoista ja päättäjistä tavallisiin kansalaisiin saakka. Tältä osin Knuuti on saanut tunnustusta esimerkiksi Lääkäriseura Duodecimin Tiedottajapalkinnon (2016), Terveystoimittaja ry:n Hyvän Tiedon Omenan (2020) ja Skepsis-yhdistyksen Sokrates-palkinnon (2020) myötä.

Knuuti on aktiivinen perus- ja jatkokoulutusopettaja. Hän antaa vuosittain lääketieteen perusopetusta, on pitänyt yli 300 luentoa kansallisissa ja kansainvälisissä koulutustilaisuuksissa sekä ohjannut 27 väitöskirjaa ja useita graduja. Erityistä huomiota on herättänyt Knuutin ja opiskelijoiden yhteistyö sosiaalisen median virheellisiä terveysväittämiä vastaan.

Juhani Knuuti on palkittu työstään useita kertoja. Hänelle on myönnetty muun muassa Scandinavian Society of Clinical Physiology and Nuclear Medicinen Big Scientific Prize -palkinto vuonna 2005 ja samana vuonna hänet kutsuttiin pitämään Marie Curie -luento radiolääketieteen vuosittaisessa kongressissa. Knuuti kutsuttiin Suomen Tiedeakatemian jäseneksi vuonna 2020.

Lisätiedot:
professori Juhani Knuuti, puh. 050 059 2998
puheenjohtaja Jukka Heikkilä (Professoriliitto), puh. 045 657 5757