Syynä on vuoden alusta voimaan tullut lakimuutos, joka madalsi sosiaalityöntekijöiden sijaisilta vaadittavaa pätevyyttä.
– On suuri riski, että jatkossa sosiaalityötä tekevät yhä enemmän alalle kouluttamattomat työntekijät. Seuraukset tulevat kalliiksi. Esimerkiksi asiakkaan hätä voi jäädä huomaamatta tai hän saa virheellistä apua. Tällöin joudutaan kääntymään raskaampien ja hintalapultaan kalliimpien palveluiden puoleen, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.
Selkeät nimikkeet lisäävät luottamusta
Talentia esittää, että asiakasturvallisuuden vuoksi ja erehdyttämisen estämiseksi hyvinvointialueet ottavat käyttöön selkeät sosiaalityön tehtävänimikkeet. Tällä varmistetaan, että asiakkaat tietävät, kuka heitä auttaa ja millä pätevyydellä.
Talentia ehdottaa seuraavaa nimikkeistöä:
1. Sosiaalityöntekijä: Henkilö, joka on suorittanut maisterin tutkinnon pääaineenaan sosiaalityö ja saanut ammatinharjoittamisoikeuden. Sosiaalityöntekijän nimikkeen käyttöoikeus on myös niillä, joilla on vuotta 2016 edeltävän lainsäädännön perusteella kelpoisuus toimia sosiaalityöntekijänä.
2. Sosiaalityöntekijäopiskelija: Henkilö, joka opiskelee yliopistossa sosiaalityötä pääaineenaan ja toimii tilapäisenä sosiaalityöntekijänä.
3. Nimike, josta käy ilmi työntekijän koulutus ja tehtävä tilapäisenä sosiaalityöntekijänä. Esimerkiksi:
- sosionomi (AMK), tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä
- hallintotieteiden kandidaatti, tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä
- valtiotieteen kandidaatti/maisteri, tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä
- kuntoutuksen ohjaaja (AMK) tai geronomi (AMK), tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä
– Asiakkaalla on oikeus tietää, auttaako häntä laillistettu sosiaalityöntekijä vai joku muu. Selkeät nimikkeet lisäävät luottamusta, Karsio sanoo.
Kestävä ratkaisu: paremmat työolot ja palkkaus
Talentia muistuttaa, että sosiaalityöntekijöiden rekrytointihaasteet eivät ratkea pätevyysvaatimuksia alentamalla. Pikemminkin tällaiset ratkaisut kuormittavat entisestään alan ammattilaisia ja siten pahentavat alan noidankehää, sillä pätevien sosiaalityöntekijöiden pitää ohjata ja valvoa tilapäisiä sosiaalityöntekijöitä. Tämä aika on pois omasta asiakastyöstä.
– Jos hyvinvointialueet haluavat pitää kiinni sosiaalityöntekijöistä ja houkutella uusia, niiden on panostettava työoloihin ja palkkaukseen. Tämä on ainoa asiakasturvallinen ratkaisu, Karsio painottaa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölakeja uudistetaan tänä vuonna. Talentian tavoitteena on saada korjattua hallituksen nyt tekemä vaarallinen virhe tilapäisten sosiaalityöntekijöiden kelpoisuuksista.
Lisätietoja:
Jenni Karsio
puheenjohtaja
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia
jenni.karsio@talentia.fi, p. 09 3158 6001
Alkuperäinen julkaisuaika 2.1.2025