Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia: Lastensuojelu jäämässä hallituksen moukarin alle – tuore lakiesitys voi olla monelle lapselle kohtalokas

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia varoittaa lastensuojelun kriisin syvenemisestä ja asiakasturvallisuuden heikentymisestä, jos hallituksen suunnittelemat muutokset sosiaalihuollon ammattihenkilölakiin menevät läpi.

25.6.2024

Hallitus on tällä viikolla lähettänyt lakiesityksensä lausuntokierrokselle. Esityksen mukaan tilapäisenä sosiaalityöntekijänä voisi toimia enintään vuoden ajan myös henkilö, joka on suorittanut soveltuvan sosiaalialan korkeakoulututkinnon osana tai sen lisäksi sosiaalityön perus- ja aineopinnot sekä käytännön harjoittelun.

Nykyään tilapäisenä sosiaalityöntekijänä voi toimia vain sosiaalityöntekijän ammattiin opiskeleva henkilö, joka on suorittanut sosiaalityön aineopinnot ja käytännön harjoittelun.

– Hallituksen esitys ei ole Talentian tavoitteiden eikä asiakkaiden edun mukainen. Valmistauduimme ammattihenkilölain kokonaisuudistukseen, jossa tarkoituksena oli yhdistää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölait. Olemme pettyneitä, että hallitus tekee nyt kiireessä yhtä ammattiryhmää koskevan ratkaisun, jolla on vaaralliset seuraukset, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Hallituksen tavoitteena on varmistaa henkilöstön riittävyys sosiaalipalveluissa. Erityisesti lastensuojelussa on ollut ongelmia rekrytoida päteviä sosiaalityöntekijöitä.

– Lastensuojelun kriisi ei ratkea kelpoisuuksien heikennyksillä. Päinvastoin tilanne tulee entisestään kurjistumaan: Asiakasturvallisuus vaarantuu, jos tilapäisiä sosiaalityöntekijöitä on yhä enemmän ja päteviä vähemmän. Myös hallituksen esityksessä myönnetään, että ongelmia voi tulla lisää, Karsio sanoo.

Pahiten tilanteesta kärsivät tietysti lapset. Kun työntekijät ympärillä vaihtuvat koko ajan, on lapsen vaikea rakentaa luottamusta työntekijään, ja se voi olla kohtalokasta.

– Jos lastensuojelua pidetään aidosti tärkeänä, pitää siihen suunnata tarpeeksi rahaa. Nyt näin ei haluta tehdä. Oikea ratkaisu olisi puuttua lastensuojelun rekrytointihaasteiden taustalla oleviin tekijöihin, kuten liian alhaiseen palkkaan suhteessa työn vaativuuteen ja liian suureen asiakasmäärään työaikaan nähden, Karsio sanoo.

Talentia ja Sosiaalityöntekijöiden seura ovat keränneet yli 2600 allekirjoitusta yhteiseen vetoomukseen lastensuojelun kelpoisuuksien puolesta. Allekirjoittajat vetoavat maan hallitukseen ja erityisesti sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusoon.

Talentia antaa myöhemmin tarkemman lausunnon hallituksen lakiesityksestä.

>> Tutustu Talentian sosiaalityöntekijäpulan ratkaisuehdotuksiin

>> Lastensuojeluun suunnitteilla rajut heikennykset: 2600 sosiaalialan ammattilaista vaatii hallitukselta tekoja lastensuojelun puolesta

 

 

Yhteyshenkilöt

Jenni Karsio

Puheenjohtaja

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja

Puh:  044 541 5955

jenni.karsio@talentia.fi