Suomen Eläinlääkäriliitto: Vankkaa eläinlääkinnällistä ammattitaitoa ja hyvinvoiva henkilökunta – yrittäjäpalkinto Eläinlääkäriliitosta Eläinklinikka Hakametsälle

Sanna Elfving ja Anne Siljamäki ovat 30 vuodessa kasvattaneet omistamastaan tamperelaisesta Eläinklinikka Hakametsästä pieneläinten vaativaan hoitoon erikoistuneen klinikan, jossa työntekijät viihtyvät ja jonne potilaita tuodaan eri puolilta Suomea ja myös ulkomailta. Eläinlääkäriliiton yrittäjäpalkinto annettiin heille eEläinlääkäripäivien avajaispäivänä 16. syyskuuta.

16.9.2020

“Tämä on älyttömän laaja ala. Vasta kun keskittyy johonkin asiaan, voi oikeasti oppia hallitsemaan sen”, Elfving sanoo. Yhtiökumppanit päättivät aikoinaan mihin itse haluavat erikoistua ja hakivat koulutusta pitkälti ulkomailta. Klinikan toiminta käynnistyi hyvin 1990-luvun alussa. Yrityksen kasvu on tarkoituksellakin ollut tasaisen hidasta. Nyt eläinlääkäreitä on yrittäjien lisäksi kymmenen, eläintenhoitajia 13, yksi eläinfysioterapeutti ja kuusi asiakaspalvelu- ja hallintotyöntekijää, siis kaikkiaan 32 henkilöä.

Työnteon kantavana ajatuksena yhtiökumppaneilla on nimenomaan ollut vapaus. Koska Hakametsän eläinklinikalla on keskitytty vaativaa hoitoa tarvitseviin potilaisiin ja lääkärit ovat spesialisteja, vei aikansa rakentaa järjestely, jossa myös omistajat voivat lomailla. ”Kesti yli 20 vuotta saada pidettyä kolmen viikon kesäloma” sanoo Siljamäki. Yrityksen 30-vuotisjuhlia vietettiin hillitysti koronatilaneen vuoksi syyskuun alussa.

”Klinikka on hyvin johdettu ja työyhteisö ammattimainen, monialaisesti eläinlääkinnällisesti huipputasoinen ja tunnettu pitkistä työsuhteistaan”, kertoo Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Katri Kiviniemi palkitsemisen perusteista.

”Palkittujen keskittyminen työyhteisöön ja hyvinvointiin oli merkittävässä roolissa palkinnosta päätettäessä. Omistajat tekevät itse praktiikkaa, joten hallinto on delegoitu klinikkaesimiehen, kokeneen klinikkaeläinhoitajan käsiin. Työntekijöillä on hyvä työkierto, lomasuunnittelu, työterveyshuolto sekä mahdollisuus osa-aikaiseen työhön ja lyhennettyyn työpäivään. Työparityöskentely parantaa palvelun prosessia vakiinnuttamalla hoitokäytännöt pareittain. Asiakaspalvelun ammattilaiset hoitavat kassa- ja puhelinpalvelun, jolloin eläinlääkinnän ammattilaiset saavat keskittyä omaan työhönsä ja myös kehittyä siinä.”

Asiakkaita laajalta alueelta

Klinikalla tehdään peruspraktiikkaa ja lauantaina otetaan vastaan päivystyspotilaita. Erityisesti Hakametsä on tunnettu läheteklinikkana, jossa hoidetaan vaativia oftalmologisia, kardiologisia, ortopedisiä sisätautien- ja hammassairauksien potilaita. He saapuvat paitsi Pirkanmaalta, myös koko Suomen alueelta, joskus ulkomailtakin. Useat kollegat luottavat omat eläimensä Hakametsän hoitoon.

Klinikan laitteisto on parasta saatavilla olevaa eikä laitteiston ja potilasturvallisuuden kanssa tehdä kompromisseja. Sanna Elfving ja Anne Siljamäki ovat myös jatko- ja erikoistumiskouluttaneet kymmeniä nuoria kollegoita yrittäjävuosiensa aikana. Asiakkaita on vuosittain 15 000–16 000, koiria 70 ja kissoja 20 prosenttia. Liikevaihto oli vuonna 2019 noin 2,9 miljoonaa euroa.

Suomen Eläinlääkäriliiton neljäs yrittäjäpalkinto eEläinlääkäripäivillä. Liiton jäsenet saavat ehdottaa palkittavaa. Palkintorahat lahjoitti kotimainen Vetcare Oy.

Lisätiedot:
Suomen Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Katri Kiviniemi puh. 050 911 9117

Sanna Elfving puh. 040 083 11 26, ELL sekä pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri ja silmätarkastuseläinlääkäri. Erityiset mielenkiinnon kohteet: kaikki eläinten silmäsairaudet sekä silmän sisäinen kirurgia, muun muassa kaihileikkaukset.

Anne Siljamäki puh. 040 083 11 27, ELL, erityiset mielenkiinnon kohteet ovat koirien ja kissojen sydänsairaudet, ultraäänitutkimukset, ihosairaudet, allergiatutkimukset ja sisätaudit.