Suomen Hammaslääkäriliitto: Suun terveydenhuollon palveluja tulee tarjota koko väestölle hyvinvointialueilla

Jokaisella on oikeus hyvään suunterveyteen. Hallituksen esittämä Kela-korvausten nosto ja kehittäminen ovat Hammaslääkäriliiton mukaan oikea askel siihen suuntaan, että suun terveydenhuollon potilasmääriä voidaan tasata paremmin julkisen ja yksityisen sektorin välillä. Tämä ei saa kuitenkaan johtaa siihen, että suun terveydenhuollon rahoitusta vähennetään hyvinvointialueilta tai julkisia palveluja ei enää tarjota koko väestölle.

7.11.2024

Hyvä suunterveys perustuu säännöllisiin tutkimuksiin, suun sairauksien ennaltaehkäisyyn sekä riittävään omahoitoon.

– Suun terveydenhuollossa julkiset ja yksityiset palvelut muodostavat toisiaan täydentävän kokonaisuuden. Nyt on tärkeää saada kaikki resurssit molemmilla sektoreilla käyttöön, jotta koko väestön suunterveyttä voidaan hoitaa, sanoo toiminnanjohtaja Henna Virtomaa Hammaslääkäriliitosta.

Yksityisellä sektorilla on tutkitusti mahdollisuus hoitaa enemmän potilaita, eikä julkisen suun terveydenhuollon resursseja ole myöskään mitoitettu koko väestön hoitamiseen.

Riittävä ja oikea-aikainen hoito tuo säästöjä

Riittävät ja oikea-aikaiset suun terveydenhuollon palvelut sekä̈ suunterveyttä̈ edistävä̈ elinympäristö̈ tuottavat terveyttä̈ ja säästävät kustannuksia. Suunterveys on tärkeä̈ osa myös kansanterveyttä̈, monien sairauksien ennaltaehkäisyä̈ ja syrjäytymisen torjuntaa.

– Hyvinvointialueilla on aiempaa paremmat mahdollisuudet tehdä tärkeää moniammatillista yhteistyötä potilaiden ja väestön parhaaksi suun ja muun terveydenhuollon sekä sosiaalihuollon kesken. Nyt on huolehdittava hyvinvointialueiden riittävästä rahoituksesta, eivätkä asiakasmaksut saa estää ketään hakeutumasta hoitoon, painottaa Hammaslääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Nora Savanheimo.

Alueilla kehitetään innovatiivisesti kustannusvaikuttavia suun terveydenhuollon palveluja.

– Parhaillaan kehitetään esimerkiksi erilaisia väestövastuuseen tai potilassegmentointiin perustuvia omatiimi-, omahammaslääkäri- ja hoidon jatkuvuus -malleja, kertoo Savanheimo.

Lisäksi hyvinvointialueet huolehtivat suun terveydenhuollon ammattilaisten koulutuksesta omalta osaltaan.

– Potilasturvallinen hoito perustuu hammaslääkärin tekemään tutkimukseen, taudinmääritykseen ja hoitosuunnitelmaan ja hoitosuositusten noudattamiseen. Hoito toteutetaan moniammatillisena yhteistyönä hyviä työnjaon käytäntöjä noudattaen. Hyvin suunnitellut ja potilaslähtöiset hoitoketjut vähentävät hukkaa myös suun terveydenhuollossa.

Hyvä suunterveys perustuu säännöllisiin tutkimuksiin, suun sairauksien ennaltaehkäisyyn sekä riittävään omahoitoon. Suun terveydenhuollon palvelujen saatavuus, hoitoonpääsy ja hoidon jatkuvuus ovat tärkeitä niin kansanterveyden ja -talouden kuin ihmisten kokonaisterveyden ja elämänlaadun kannalta.

 

Yhteyshenkilöt

Henna Virtomaa
Toiminnanjohtaja
Suomen Hammaslääkäriliitto
Puh: 09 6220 2535
henna.virtomaa@hammaslaakariliitto.fi

Nora Savanheimo
Varatoiminnanjohtaja
Suomen Hammaslääkäriliitto
Puh: 09 6220 2551
nora.savanheimo@hammaslaakariliitto.fi