Suomen Poliisijärjestöjen Liitto SPJL: Pula osaavista ammattilaisista uhkaa sisäisen turvallisuuden aloja

”Kevan ennusteen mukaan 35 % valtiosektorin työntekijä eläköityy seuraavan kymmenen vuoden kuluessa. Nyt on viimeinen hetki havahtua edessä olevaan osaajapulaan myös sisäisen turvallisuuden ja oikeudenhoidon aloilla. Palkkataso sekä työn stressaavuus eivät houkuta nuoria, ja lisäksi poliisin ammatista haaveilevat näkevät poliisiin kohdistuvan väkivallan lisääntyvän eri puolilla Eurooppaa”, sanoo Suomen Poliisijärjestöjen Liitto SPJL:n valtuuston puheenjohtaja Tomi Sevander.

18.11.2022

Poliisiammattikorkeakouluun on vielä tällä hetkellä runsaasti hakijoita, mutta kaikkia kursseja ei ole saatu täyteen, koska riittävän moni ei ole läpäissyt pääsyvaatimuksia. On tärkeää, että ala houkuttelee ikäluokkansa parhaita, alalle soveltuvia hakijoita. SPJL:n vaatii, että palkkaus, työolot ja työturvallisuus saadaan tehtävien vaativuutta vastaavalle vaatimalla tasolla. Muuten poliisikoulutettavien liian alhainen määrä yhdistettynä kiihtyvään eläköitymiseen tulee johtamaan erittäin vakaviin ongelmiin.

Sevander muistuttaa, että oikeushallinnon alalla laajaa osaamista ja kokemusta vaativat työt ovat niin heikosti palkattuja, että monelle nyt rekrytoitaville oikeusministeriön hallinnonalan tehtävät ovat vain nopea läpikulkupaikka ja yksi merkintä cv:ssä. Tämä johtaa jatkuvaan rekrytoinnin ja perehdyttämisen kierteeseen, joka vie kohtuuttomasti kokeneen henkilöstön työaikaa, eikä tue tehokasta oikeudenhoitoa.
Hätäkeskuslaitos tarjoaa käytännössä varman työpaikan jokaiselle koulutuksen kunnialla läpäisseelle – niin kova tarve hätäkeskuspäivystäjistä on. Hätäkeskuslaitoksella on kuitenkin haasteita pitää koulutettu työvoimansa ja myös sairauspoissaoloja on paljon.

”On selvää, että jos sisäisen turvallisuuden ja oikeushallinnon tasoa ei voida ylläpitää nykyistä pienemmällä henkilöstöllä, päinvastoin: ammattilaisia tarvitaan lisää. Jos valtiotalouden tasapainottaminen tullaan toteuttamaan budjettileikkauksin, eikä edustamiemme alojen houkuttelevuutta lisätä, nykyistä palvelutasoa ei pystytä säilyttämään. SPJL edellyttää, että siinä tilanteessa valtiovalta kertoo, mitkä tehtävät jätetään hoitamatta”, Sevander painottaa.

”On jokseenkin käsittämätöntä, ettei valtiosektoria uhkaava henkilöstöpula ole vielä herättänyt tämän suurempaan yhteiskunnallista keskustelua.”

SPJL:n valtuusto on koolla Helsingissä 18.11.2022

Lisätietoja

SPJL:n puheenjohtaja Jonne Rinne, puh. 050 399 8795
Suomen Poliisijärjestöjen Liitto SPJL on maan suurin poliisin, oikeushallinnon ja Hätäkeskuslaitoksen ammattilaisten etuja ajava järjestö. Liiton jäsenyhdistyksiin kuuluu noin 11 000 poliisissa, oikeushallinnon alalla, Suojelupoliisissa ja hätäkeskuksissa työskenteleviä ammattilaisia. Vuonna 2023 SPJL täyttää 100 vuotta.

www.spjl.fi

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 18.11.2022, 10.37