Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL: Terveydenhoitajat ja audionomit syvällä palkkakuopassa – kehysriihessä huomioitava palkkaohjelma

Terveydenhoitajien ja audionomien palkka ei vastaa vaativaa asiantuntijatyötä tekevien palkkaa. Näin siitäkin huolimatta, että ammatit edellyttävät korkeakoulututkintoa.

5.4.2022

Terveydenhoitajat ovat korkeakoulutettuja terveyden- ja sairaanhoidon asiantuntijoita, joilla on vankka osaaminen terveyden edistämisessä ja ennaltaehkäisevässä työssä. Audionomit ovat kuulonhuollon asiantuntijoita. Heidän työllään tuetaan ja edistetään väestön terveyttä ja hyvinvointia kustannustehokkaasti.

– Terveydenhoitajat ja audionomit työskentelevät pienillä resursseilla, tehtävien, vastuun ja vaativuustason kasvaessa jatkuvasti. Koronaepidemian vuoksi terveydenhoitajat ovat venyneet suunnattomasti ja muun muassa rokottaneet väestöä laajasti, mistä on seurannut omien perustehtävien ruuhkautuminen, toteaa Terveydenhoitajaliiton puheenjohtaja Tiina Mäenpää.

Suomessa on pula terveydenhoitajista ja audionomeista, eikä ihme, sillä alalle tulevat juuttuvat matalapalkkakuoppaan.

– Kestävät ratkaisut löytyvät palkkauksen, työolosuhteiden ja työhyvinvoinnin pitkäjänteisestä kehittämisestä, Mäenpää sanoo.

Useampivuotinen palkkaohjelma mahdollistaa ansiokehityksen, työhyvinvointi parantaa tuloksellisuutta ja alan vetovoimaa. Kunta-alan sopimusneuvotteluissa Terveydenhoitajaliitto ja neuvottelujärjestö JUKO ajavat vahvasti näitä asioita.

Suomalaiset arvostavat terveydenhoitajien ja audionomien työtä ja heihin luotetaan. Yhteiskunnalla ei ole varaa menettää heitä, kun haluamme hillitä terveydenhuollon kustannusten nousua. Ennakointi on sijoitus tulevaisuuteen.

– Valtiovallan pitää omassa kehysriihessään 5.–6.4.2022 huomioida pitkäjänteisen ansiokehityksen turvaaminen palkkaohjelman avulla erityisesti nyt, kun hyvinvointialueet vuoden vaihteessa ottavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut hoitaakseen, Mäenpää painottaa.

Terveydenhoitajaliitto on mukana kunta-alan lakoissa Turussa, Oulussa, Jyväskylässä ja Rovaniemellä 6.–7.4., Tampereella ja Kuopiossa 12.–13.4. sekä pääkaupunkiseudulla 19.–25.4., mikäli sopimukseen ei päästä ennen sitä.

Lisätiedot
puheenjohtaja Tiina Mäenpää, puh. 044 542 0557, tiina.maenpaa@terveydenhoitajaliitto.fi

neuvottelupäällikkö Harri Liikkanen, puh. 040 566 5715, harri.liikkanen@terveydenhoitajaliitto.fi