Suomen Terveydenhoitajaliitto: Yhdistettyä neuvolatyötä tekevä Minna Lehtoväre on Vuoden Terveydenhoitaja 2022

Yhdistettyä neuvolatyötä tekevä Minna Lehtoväre Keminmaasta on valittu Vuoden Terveydenhoitajaksi 2022. Lehtoväre on tehnyt pitkän ja vaikuttavan uran neuvolatyössä vuodesta 2000 lähtien. Valinnan Vuoden Terveydenhoitajasta teki Suomen Terveydenhoitajaliiton hallitus.

14.4.2022

Lehtoväre edisti useita vuosia aktiivisesti yhdistetyn äitiys- ja lastenneuvolan saamista Keminmaahan, ja vuonna 2017 se viimein aloitti toimintansa.

– Oli ehdottoman tärkeää saada yhdistetty neuvola myös Keminmaahan. Näen hoidon jatkumisen äitiysneuvolasta lastenneuvolaan erittäin tärkeänä, kun sama terveydenhoitaja on odottavan äidin ja perheen tukena raskauden alkumetreistä lapsen kouluikään asti, Minna Lehtoväre toteaa.

– Suhde odottavaan äitiin ja perheeseen muodostuu äitiysneuvolassa ja jatkuu lastenneuvolassa. Uskon, että havaitsen herkemmin muun muassa äidin raskauden jälkeisen masennuksen. Myös vanhempien on helpompi ottaa asioita esille tutun terveydenhoitajan kanssa. Usein raskausaika nostaa pintaan herkkiäkin asioita, joita voidaan puida vielä pitkään lastenneuvolan puolella, Lehtoväre jatkaa.

Lehtoväre on saanut paljon hyvää palautetta yhdistetyn neuvolan jatkuvuudesta.

– Juuri jatkuvuus tuo mielekkyyttä työhön. Tuntee oikeasti, että hoitaa koko perhettä. Tietää missä mennään, eikä perheen tarvitse ottaa asioita aina uudelleen ja uudelleen esille, vaan jatketaan siitä, mihin viimeksi jäätiin.

Minna Lehtoväre työskentelee Mehiläinen Terveyspalvelut Oy:n palveluksessa Länsi-Pohjassa. Yhdistetyn neuvolatyön lisäksi Lehtoväreen työtehtäviin kuuluu myös monipuolista vastaanottotyötä ja joukkotarkastuksien tekoa 25–65-vuotiaille naisille.

– Toivon, että kaikilla terveydenhoitajilla olisi mahdollisuus työskennellä omassa tehtävässään, omaa työtä tehden ja että heillä olisi aikaa kuunnella ja ohjata asiakkaita. Töistä lähtiessä voisi olla hyvillä mielin asiakkaiden auttamisesta ja tukemisesta.

Minna Lehtoväre on nostanut aktiivisesti esille terveydenhoitajan työn ja ammatin asemaa ja tärkeyttä niin työssään kuin monissa luottamustehtävissään.

Lehtoväre on toiminut useita vuosia Keminmaan kunnanhallituksen jäsenenä ja myös vuoden kunnanhallituksen puheenjohtajana. Lisäksi hän on ollut sivistyslautakunnan jäsen sekä Länsi-pohjan sairaanhoitopiirin valtuuston jäsen. Lehtoväreelle on myönnetty myös Suomen valkoisen ruusun 1. luokan mitali kultaristein vuonna 2013.

Keväästä 2021 lähtien Lehtoväre on ollut Terveydenhoitajaliiton edustajiston puheenjohtaja. Sitä ennen hän toimi vuodet 2014–2020 Terveydenhoitajaliiton hallituksen jäsenenä. Lehtoväre on ollut myös pitkään Lapin terveydenhoitajayhdistyksen aktiivinen jäsen ja on toiminut myös yhdistyksen puheenjohtajana. Lisäksi Lehtoväre toimii myös Terveyspalvelualan Unionin terveydenhoitajaliittolaisena luottamusmiehenä edustaen Pohjois-Suomea.

Neuvolatoiminta täyttää 100 vuotta tänä vuonna ja juhlavuoden pääjärjestäjänä Terveydenhoitajaliitto juhlistaa sitä monin eri tavoin yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Mitä tuore Vuoden Terveydenhoitaja haluaisi sanoa 100-vuotiaalle neuvolatoiminnalle?

– Neuvolatyö on muuttunut kovasti minunkin aikanani, ja sen tuleekin muuttua niin, että se palvelee perheitä parhaalla mahdollisella tavalla. Neuvolan tulee olla innostava ja kannustava ja erilaisia perheitä eri elämän vaiheissa tukeva. Sen tulee kohdata jatkossakin kaikki asiakkaat yksilöinä ilman ennakkoluuloja ja -odotuksia.

Lisätiedot:
terveydenhoitaja Minna Lehtoväre, p. 0405470478, minna.lehtovare@gmail.com
puheenjohtaja Tiina Mäenpää, p. 044 542 0557, tiina.maenpaa@terveydenhoitajaliitto.fi

Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL ry on ammattijärjestö, joka edistää terveydenhoitajien ja audionomien työmarkkinaedunvalvontaa sekä koulutuksellista, ammatillista ja yhteiskunnallista edunvalvontaa. Toimimme aktiivisesti terveyden edistämiseksi ja vaikutamme kannanotoilla ja aloitteilla työmarkkina-, koulutus- ja terveyspolitiikkaan. Terveydenhoitajaliitto kuuluu korkeasti koulutettujen Akavaan.

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 12.4.2022.