Asiakasyritysten ja asiakkaiden määrä vaihtelee paljon
Kyselyn mukaan yli neljäsosalla vastaajista oli 11–50 asiakasyritystä, lähes neljäsosalla 51–100 ja kahdella prosentilla jopa yli 200 yritystä. Kymmenellä prosentilla ei ollut lainkaan asiakasyrityksiä (Kuvio 1) mikä kuvastaa alan tehtäväkentän monimuotoisuutta.
Henkilöasiakasmäärät jakautuvat laajasti:
noin neljännes vastasi hoitavansa 601–900 henkilöasiakasta,
viidesosalla oli 901–1200 henkilöasiakasta,
ääripäissä 8 %:lla oli 0–300 ja 10 %:lla yli 1800 henkilöasiakasta.
Kuormituksen kokemus – missä raja kulkee?
Sopivaksi työn kuormituksen koki vain viidesosa vastaajista. Alle viidennes kertoi työn olevan paljon tai liikaa kuormittavaa – tämä osuus on kuitenkin laskenut 10 % aiemmasta kyselystä (2023). Kuormitus ei noussut suoraviivaisesti asiakasyritysten tai henkilöasiakasmäärien kasvaessa, mutta yhteys on olemassa.
Liiton linjaus työterveyshoitajan työn laadusta ja vaikuttavuudesta sisältää mitoitussuosituksen, jota jäsenet ovat toivoneet tueksi työn hallintaan.
Mitkä asiat kuormittavat eniten?
- 55 % vastaajista koki työn sisällön kuormittavana. Avoimet vastaukset nostivat esiin seuraavat keskeiset kuormitustekijät:
- Työmäärän kasvu ja sirpaleisuus: kasvavat asiakasmäärät, hajautuneet vastuut, työpäivien pirstaleisuus ja keskeytykset vaikeuttavat keskittymistä ja palautumista.
- Jatkuvat muutokset ja myynnillisyys: järjestelmä- ja työohjepäivitykset, uusien roolien omaksuminen (esim. myynti, raportointi) sekä tehokkuus- ja laatupaineet kuormittavat.
- Epäselvät rajat ja ristiriitaiset odotukset: vastuun ja tehtävien rajojen hämärtyminen sekä epärealistiset odotukset kasvattavat painetta.
- Asiakas- ja yhteistyöpaineet: kovat asiakasodotukset, vaikeat tilanteet sekä heikko yhteistyö kollegoiden tai muiden ammattilaisten kanssa lisäävät kuormitusta.
- Palautumisen puute: työ seuraa vapaa-ajalle, eikä palautuminen ole riittävää.
- Työn arvostuksen ja tuen puute: työterveyshoitajan asiantuntijatyö ei aina saa ansaitsemaansa arvostusta, ja yksin jääminen – erityisesti pienissä yksiköissä lisää kuormitusta.
Viesti työnantajille: jaksaminen turvattava nyt
Puheenjohtaja Inka Koskiaho muistuttaa työnantajia pitämään hyvää huolta vaativaa asiantuntijatyötä tekevistä työterveyshoitajista:
”Johtamiseen ja erityisesti ikäjohtamiseen kannattaa panostaa. Riittävä täydennyskoulutus tukee jaksamista ja ammattitaidon ylläpitoa kiireisessä työelämässä. Työn selkeyttäminen ja realistiset tavoitteet ovat avainasemassa.”
Järjestöpäällikkö Eve Becker korostaa, että ylikuormituksen ehkäisy vaatii konkreettisia toimia:
”Työmäärän kohtuullisuus ja työn sujuvuus ovat jaksamisen kivijalkoja. Asiakasmäärien kohtuullistaminen, huolellinen perehdytys ja tasapuolinen asiakasvastuiden jakaminen tukevat työhyvinvointia ja työssä pysymistä.”
Lisätietoja:
Inka Koskiaho, puheenjohtaja
inka.koskiaho@gmail.com, 050 536 8226
Eve Becker, järjestöpäällikkö
eve.becker@tyoterveyshoitajatl.fi, 040 761 7231
Alkuperäinen julkaisuaika 8.5.2025