Suomen Työterveyshoitajaliitto: Vuoden Työterveyshoitaja 2024 on Marita Salmio Porin Noormarkusta

Suomen Työterveyshoitajaliiton hallitus on valinnut Vuoden Työterveyshoitajaksi 2024 Marita Salmion Porin Noormarkusta. Salmio työskentelee vastaavana työterveyshoitajana Boliden Harjavallan Suurteollisuuspuiston työterveysasemalla. Hän on tehnyt pitkäjänteisesti laadukasta työterveyshoitajan työtä ja pyrkii edelleen kehittämään työterveyshuoltoa vaikuttavuus edellä. Salmio on niin esihenkilöiden kuin työntekijäasiakkaiden turvallinen rinnalla kulkija.

20.5.2024

Marita Salmio valmistui vuonna 1995 terveydenhoitajaksi ja pätevöityi työterveyshuoltoon. Työura alkoi terveyskeskuksen lääkärin vastaanoton päivystyksestä, ja nykyisessä työpaikassaan Salmio aloitti 26 vuotta sitten. Työtehtävät ovat vuosien varrella muuttuneet terveydenhoitajana työterveyden sairausvastaanotolla työskentelystä työterveyshoitajan työhön. Myöhemmin suoritetut työkykykoordinaattoriopinnot avasivat silmiä moninaisten työkykyongelmien ratkaisuun. Vastaavana työterveyshoitajana Salmio on työskennellyt noin 15 vuoden ajan, toimien esihenkilönä aseman muille työterveyshoitajille sekä työterveyshuollon sihteerille.

– Vastaan terveysaseman arjen rullaamisesta kollegoiden tuella ja toimin myös tietojärjestelmän pääkäyttäjänä. Teen myös työterveyshoitajan monipuolista työtä asiakasyrityksissäni ja osallistun sairaanhoitotyöhön päivystysvuorollani. Asiakkainani on noin 500 työntekijää raskaassa metalliteollisuudessa, jossa on paljon altisteita ja vuorotyötä. Työntekijät ovat tulleet pitkän työuran aikana tutuiksi. Osan työntekijöistä tunnen jopa kolmannessa polvessa, kertoo Salmio.

Laadukasta työtä yritysten omalla terveysasemalla

Salmio on työskennellyt laaja-alaisesti asiantuntijana etenkin teollisuuden työhygienian ja biomonitoroinnin kehittäjänä. Hän on ollut tässä tehtävässä yksi työterveyshuollon edelläkävijöistä Suomessa. Salmio on osallistunut jo 2000-luvun alkupuolelta yritysten varhaisen tuen mallin ja työterveysneuvotteluiden luomiseen ja kehittämiseen.

– Minulla on koko työuran ajan ollut onni saada työskennellä loistavien ammattilaisten kanssa – tukea on saanut niin ammatillisesti kuin tarpeen mukaan muutenkin. Meillä työntekijöiden pysyvyys on hyvää, vaihtuvuutta tulee lähinnä eläköitymisten kautta. Pienessä työyhteisössä korostuu tiimityö, iloitsee Salmio.

”Salmio on arvostettu työterveyshoitaja sekä työpaikan työterveyslääkäreiden että omien kollegojensa parissa. On oikeudenmukainen ja helposti lähestyttävä esihenkilö, joka on ansainnut luottamuksensa omalla toiminnallaan.”
Kollegat

Yrityksen omassa työterveyshuollossa on se poikkeava piirre, että kun laskuja ei lähetellä temppuperusteisesti, niin moniammatillisella tiimillä on mahdollisuus toimia melko laajasti työpaikoilla. Tiimi pystyy myös mukautumaan vallitseviin olosuhteisiin nopeasti. On helppo vaihtaa ajatuksia kollegoiden kanssa ja hyvä vaihtaa tekemisen painopisteitä, kun tarve sitä vaatii.

Salmion vapaa-ajan täyttävät lasten perheiden sekä omien vanhempien, että puolison äidin auttaminen, yhdistystoiminta ja kunnalliset luottamustoimet, hiihtokoulun ohjaaminen ja omasta kunnosta huolehtiminen ulkona luonnossa liikkuen. Hyvänlaatuinen, mutta aikaa vievä neuloosikin vaivaa Vuoden Työterveyshoitaja 2024 Marita Salmiota.

Lisätietoja antavat

Inka Koskiaho, puheenjohtaja STTHL ry

puh. 050 536 8226

inka.koskiaho@gmail.com

 

Marita Salmio, vastaava työterveyshoitaja

puh. 040 707 3478

marita.salmio@gmail.com

 

Suomen Työterveyshoitajaliitto valitsi Vuoden Työterveyshoitajan nyt 26. kertaa. Suomen Työterveyshoitajaliitto ry – Finlands Företagshälsovårdareförbund rf perustettiin vuonna 1948, ja on liitto työterveyshuollon, työhyvinvoinvoinnin ja työkyvyn asiantuntijoille.

www.tyoterveyshoitajat.fi

_ _

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 16.5.2024 kello 16.00