Tradenomit: Teknologiateollisuus ry:n ratkaisu jättää henkilöstöryhmät löysään hirteen

Teknologiateollisuus ry ilmotti tänään siirtävänsä työehtosopimustoiminnan uudelle yhdistykselle, johon nykyiset jäsenyritykset voivat halutessaan liittyä. Muutos alan sopimustoiminnassa osaltaan romuttaa toimivaa järjestelmää.

25.3.2021

– Näyttää olevan maan tapa, että merkittävistä muutoksista työehtosopimustoiminnasta annetaan ilmoitusluontoisena asiana kumppaneille, mikä nakertaa luottamusta entuudestaan, sanoo edunvalvontajohtaja Ville-Veikko Rantamaula.

– Vaikka muutosta perustellaan kilpailukyvyn parantamisella, on selvää, että tällä ratkaisulla yleissitovuus ja alan valtakunnalliset sopimukset ovat vaakalaudalla. Syksyn neuvotteluihin lähdetään erikoisesta asetelmasta, Rantamaula huomauttaa.

– Nyt palkansaajat jäävät odottamaan tietoa siitä, keille valtakunnallisia sopimuksia jatkossakin solmitaan ja keille ei. Korulauseista huolimatta on selvää, että joillekin uudessa tilanteessa jää rosvosektori käteen, Rantamaula arvioi.

– Palkansaajat ovat valmiita paikallisen sopimisen lisäämiseen yhteisillä pelisäännöillä. Mutta sen edistämisen hintana ei voi olla koko työmarkkinamekanismin ja kolmikannan romuttaminen, joka tähänkin saakka on alalla toiminut joustavasti ylempien toimihenkilöiden/asiantuntijoiden osalta, muistuttaa Rantamaula.

Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän ja osaamisen puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta. Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin.

Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin. Muiden korkeakoulutettujen tavoin olemme järjestäytyneet Akavaan ja meitä on lähes 33 000 yhteisössämme. tradenomi.fi