Tradenomit: Työmarkkinatilanne ei ratkea ilman kompromisseja

Työmarkkinoiden umpisolmu jatkaa kiristymistään ja sen avaamiseksi tarvitaan vastaantuloa kaikilta osapuolilta. Paikallisen sopimisen ja vientivetoisen palkkamallin edistäminen on mahdollista ainoastaan sellaisilla ratkaisuilla, joihin jokainen osapuoli on valmis sitoutumaan. Lisäksi palkansaajakentän on asemoitava tilanteessa itsensä uudelleen.

22.3.2024

– Palkansaajien huoli muutoksista on oikeutettu, sillä niillä on kauaskantoisia vaikutuksia tulevienkin sukupolvien työelämän laatuun, sanoo puheenjohtaja Jaakko Hyvönen. – Kannustamme nyt vahvasti hallitusta etsimään kompromissien mahdollisuutta, jotta tulehtunut tilanne saadaan purettua ennen lisävahinkojen syntymistä, Hyvönen toteaa.

Paikallinen sopiminen halutaan avata myös järjestäytymättömille yrityksille, eikä jatkossa enää työntekijöitä välttämättä edustaisi työehtosopimuksen mukainen luottamusmies. Esityksessä järjestäyneillä ja järjestäytymättömillä työnantajilla olisi siis samat oikeudet. Suomessa noin 94 prosenttia yrityskannasta on alle 10 henkilön yrityksiä.

– On täysin ymmärrettävää, miksi me palkansaajat suhtaudumme esitykseen jyrkästi, sillä vaakakupissa on yleissitovuuden säilyminen, sanoo edunvalvontajohtaja Ville-Veikko Rantamaula.– Olemme osaltamme halukkaita edistämään paikallista sopimista ja ehdotamme, että se rajattaisiin koskemaan vain alle 10 henkilön yrityksiä järjestäytymättömässä kentässä. Sillä korjattaisiin se, mikä oikeasti kaipaa korjaamista, Rantamaula jatkaa.

Työelämäheikennysten koriin kuuluvat myös kirjaukset muun muassa määräaikaisten työsuhteiden perusteiden väljentämisestä sekä irtisanomissuojan heikentämisestä. Toteutuessaan nämä muutokset vaikuttaisivat erityisen kielteisesti nuorten työmarkkina-asemaan.

– Työmarkkinoiden epävarma tilanne on jo pitkään nakertanut nuorten luottamusta tulevaan työuraansa, eikä tällaisilla esityksillä sitä paranneta, varsinkaan kun niiden työllisyysvaikutukset ovat puhdasta arvailua, Hyvönen arvioi.

– Mikäli määräaikaisten työsuhteiden perusteita tulevaisuudessa väljennetään, on tasapainon saavuttamiseksi välttämätöntä kirjata lakiin työntekijälle oikeus irtisanoutua määräaikaisesta työsuhteesta, Rantamaula vaatii.

– Irtisanomisesta elää sitkeästi myytti, että se olisi jotenkin vaikeaa Suomessa. Päinvastoin, se on helppoa ja halpaa verrattuna moneen kilpailijamaahan, huomauttaa Rantamaula. – Ongelmana tuntuu olevan ennemminkin työnantajakentän osaaminen irtisanomistilanteissa ja sitä voi parantaa lisäämällä ymmärrystä nykyisestä työlainsäädännöstä ja menettelyistä, Rantamaula jatkaa.

Samalla työttömyysturvan heikennykset astuvat voimaan ensi kuun alussa, mikä vaikeuttaa tuhansien suomalaisten taloudellista tilannetta. Lisäksi huhtikuun kehysriihessä päätetään uusista sopeutustoimista, joiden mittaluokka on valtava.

– Painetta on kertynyt kattilaan jo liiaksikin, eikä tilannetta helpota mittavat sopeutustoimet, jotka taatusti heijastuvat negatiivisesti meidän kaikkien kansalaisten arkeen, huomauttaa Hyvönen. – Tulehtuneeseen tilanteeseen ei ole muuta lääkettä kuin yhdessä sopiminen ja kompromissien haku. Se olisi viisautta, ei heikkoutta, Hyvönen toteaa.

– Työnantajat ja hallitus soittavat samaa säveltä uudistusten suhteen, mutta palkansaajapuolen yhteinäisyydessä on vielä tekemistä, Rantamaula sanoo. – Julkisen ja yksityisen sektorin vastakkainasettelun sijaan on löydettävä lisää yhteisiä nimittäjiä, jota kautta päästäisiin yhtenäisempään ja vaikuttavampaan kannanmuodostukseen, pohtii Rantamaula.

Lisätiedot

Jaakko Hyvönen, puheenjohtaja
p. 040 515 8591

Ville-Veikko Rantamaula, edunvalvontajohtaja
p. 040 832 6682

 

Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän ja osaamisen puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta. Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin.

Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin. Muiden korkeakoulutettujen tavoin olemme järjestäytyneet Akavaan ja meitä on yli 33 000 yhteisössämme. tradenomi.fi