Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut: Yhteiskuntatetti tarjoaa nuorille kiinnostavia TET-harjoittelumahdollisuuksia myös etänä

Konkreettisia työelämäkokemuksia nuorille tarjoavat TET-jaksot ovat jääneet monilta väliin pandemian vuoksi. Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n lanseeraama Yhteiskuntatetti haastaa yhteiskunta-alan työnantajia tarjoamaan nuorille kiinnostavia TET-harjoittelumahdollisuuksia pandemia-aikana turvallisesti etänä.

18.2.2021

Koronapandemia on muuttanut niin aikuisten kuin nuortenkin elämää tavoilla, joita ei vielä vuosi sitten osattu edes ennustaa. Poikkeusjärjestelyiden vuoksi TET-harjoittelut, jotka tarjoavat nuorille konkreettisia kokemuksia erilaisista työtehtävistä, ovat jääneet lähes kokonaan väliin.

”TET-mahdollisuuksien puuttuminen on sekä nuorten että yhteiskunnan näkökulmasta erittäin harmillinen asia”, toteaa Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen.

”Haluamme, että mahdollisimman moni nuori pääsee tutustumaan työelämään myös pandemian aikana etänä suoritettavan TET-jakson avulla. On tärkeää, että nuoret saavat työelämästä konkreettisia kokemuksia, jotta he voivat tehdä urapäätöksiään tietoon eikä mielikuviin tai arvauksiin perustuen.”

Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen lanseeraama Yhteiskuntatetti on TET-harjoittelujakso, joka suoritetaan nimensä mukaisesti yhteiskunta-alan työpaikassa. Nuorelle yhteiskunta-alan työpaikka voikin tarjota ainutlaatuisen kurkistuksen työelämään.

Vaikuttamisesta ja tulevaisuuden muuttamisesta kiinnostuneella nuorella on yhteiskunta-alalla paljon valinnanvaraa, sillä alalle mahtuu valtavasti erilaisia työpaikkoja, kuten järjestöjä, yrityksiä, virastoja ja ministeriöitä. Vaikka TET-paikkoja ei välttämättä olekaan tarjolla automaattisesti, YKA rohkaisee nuoria lähestymään kiinnostavia työpaikkoja oma-aloitteisesti.

Ilmastonmuutos, työelämä, ihmisoikeudet, tasa-arvo, lainsäädäntötyö, viestintä, johtaminen ja niin edelleen – kaikki nämä ovat hyviä esimerkkejä asioista, joiden parissa yhteiskunta-alan osaajat työskentelevät päivittäin. Yhteiskunta-alan työpaikka voikin tarjota nuorelle ainutlaatuisen ja mieleenpainuvan kurkistuksen työelämään.

Yhteiskunta-alalla tehdään paljon etätöitä – miksei siis myös etätettejä?

YKA kannustaa yhteiskunta-alan työnantajia suhtautumaan TET-paikan tarjoamiseen ennakkoluulottomasti. Tettiläinen tuo työpaikalle uusia ajatuksia, intoa ja nuorta näkökulmaa. TET-paikan tarjoaminen on erinomainen mahdollisuus luoda tulevaisuuden ammattilaisten eli nuorten keskuudessa tietoisuutta ja kiinnostusta työnantajan organisaatiota kohtaan. Hyvin toteutettu TET-jakso voi osoittautua käänteentekeväksi, kun nuori myöhemmin pohtii uravalintojaan tai hakee ensimmäisiä työpaikkojaan.

Etätyö on tullut osaksi tavallista arkea yhteiskunta-alan osaajien työpaikoilla. Myös nuoret ovat oppineet etätyöskentelyn taitoja, kun opintoja on tehty ainakin osittain etänä pandemian vuoksi. Siksi onkin luontevaa, että myös TET-harjoittelun voi suorittaa etänä. Etätetin etuna on maantieteellinen riippumattomuus, joka antaa sekä nuorelle että työnantajalle uusia mahdollisuuksia TET-jakson toteuttamiseen.

Yhteiskuntatetti järjestetään yhteistyössä Tiitus Groupin kanssa. Tiitus Group on kahden opiskelijan vuonna 2015 perustama yritys, jonka kantavana ajatuksena on yhdistää oppilaat ja työnantajat digitaalisesti. Tiitus Group on rakentanut TET-jaksojen kehittämiseksi valtakunnallisesti toimivan Tetjakso.fi-palvelun, jossa voi hoitaa kaikkia TET-jaksoihin liittyviä asioita.

”On hienoa, että YKA on rohkeasti lähtenyt tarjoamaan uudenlaista tietoutta yhteiskunta-alan mahdollisuuksista sekä kannustaa jäsenistöään tarjoamaan Yhteiskuntatetti-paikkoja nuorille”, iloitsee Tiitus Groupin oppilaitosyhteistyöpäällikkö Jukka Sierla.

YKA haastaakin yhteiskunta-alan työnantajat miettimään, millaisia mahdollisuuksia TET-paikoista kiinnostuneille nuorille voitaisiin tarjota. Lisätietoa ja vinkkejä TET-jakson järjestämiseen saa Yhteiskuntatetin nettisivuilta.

Työnantaja, tarjoa nuorelle mahdollisuus Yhteiskuntatettiin! #Yhteiskuntatetti

Lisätietoja:
Laura Piiroinen
viestintäpäällikkö, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
laura.piiroinen@yhteiskunta-ala.fi
010 231 0359