Akava on pettynyt, että TKI-verokannustin jää toteuttamatta

Akava pitää käsittämättömänä maan hallituksen päätöstä olla tuomatta eduskunnan käsittelyyn tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan verokannustin, josta on jo saavutettu parlamentaarinen sopu.

17.11.2022

– Hallituksen tavoite kasvattaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioinvestoinnit neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä ei onnistu ilman verokannustinta, painottaa Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen.

– Tarvitsemme enemmän TKI-toimintaa. Tutkimus ja tuotekehitys luo pohjaa uusille ideoille ja uudelle liiketoiminnalle, luo työpaikkoja sekä vauhdittaa tuottavuuden ja talouden kasvua, jota ehdottomasti tarvitsemme. Kaavailtu pysyvä verokannustin olisi elintärkeä yksityisen sektorin panostusten kannalta. Pelkällä julkisen sektorin rahoituksella 4 prosentin bkt-osuustavoite ei toteudu, Sorjonen toteaa.

Akavan koulutuspolitiikan johtava asiantuntija Emmi Venäläinen pitää harmillisena sitä, ettei parlamentaarisesta sovusta pidetä kiinni.

– Ennakoitavuus ja pitkäjänteisyys ovat hyvän tiedepolitiikan perusasioita. Tämä on valtava pettymys TKI-työtä tekevien tutkijoiden ja yritysten kannalta. Moni tärkeä investointi voi jäädä tekemättä. Jos verokannustin jää toteuttamatta ja TKI-tavoite saavuttamatta, Suomen houkuttelevuus tutkijoiden ja asiantuntijoiden näkökulmasta heikentyy, Venäläinen painottaa.

Sorjonen ja Venäläinen pitävät välttämättömänä, että seuraava hallitus viimeistelee tältä hallitukselta kesken jääneen työn, jotta verokannustin saadaan toteutettua.

Yhteyshenkilöt

pääekonomisti Pasi Sorjonen
Puh. +358505575271

johtava asiantuntija Emmi Venäläinen
Puh. +358442811234