Akava Works -talousennuste: Suomen talous nousee vasta kesän 2024 jälkeen

Tuoreen Akava Works -talousennusteen mukaan Suomen talous on todennäköisesti taantumassa ja näkymät pysyvät epävarmoina. Suomen kokonaistuotanto supistuu 0,3 prosenttia vuonna 2024. Heikko kansainvälinen kysyntä painaa Suomen vientiä. Työllisyys heikkenee ja työttömyys kasvaa pitkälle syksyyn 2024 asti. Talous kääntyy loivaan nousuun vuoden 2024 jälkipuoliskolla.

13.12.2023

– Suomen talouskehityksestä pitää etsiä ilonaiheita tiheällä kammalla, eikä niitä silloinkaan tahdo löytyä. Nyt mennään synkkien talousuutisten ja sakkaavan talouden oloissa. Kuluttajien luottamus on kateissa, asuntomarkkinat ovat jäässä ja investoinnit vähenevät rakentamisen sukeltaessa. Yksityinen kulutus kasvaa vain vähän vuonna 2024, vaikka reaalitulot kasvavat, kun inflaatio hidastuu alle kahteen prosenttiin ja korkojen lasku kasvattaa monen perheen taloudellista liikkumavaraa, toteaa Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen.

– Työmarkkinat ovat pysyneet yllättävän vahvana talouskasvun pysähdyttyä jo vuonna 2022. Työllisten määrä on alkanut vähentyä melko äskettäin ja odotamme työllisyyden heikkenevän lisää noin seuraavan vuoden ajan. Työttömyysaste nousee keskimäärin 7,7 prosenttiin vuonna 2024. Kun yritykset haluavat heikon suhdannevaiheen aikana pitää kiinni osaavasta työvoimastaan, ne turvautuvat aluksi lomautuksiin. Lomautusten lisääntyminen hillitsee työttömyyden kasvua, Sorjonen huomauttaa. 

– Ennusteemme mukaan kysynnän laaja-alainen heikkous jatkuu vuoden 2024 alkupuoliskolla. Arvioimme Suomen kokonaistuotannon kääntyvän loivaan nousuun vuoden 2024 jälkipuoliskolla, mutta siitä huolimatta bruttokansantuote supistuu 0,3 prosenttia. Vuonna 2025 päästään palaamaan normaaliin siten, että kokonaiskysynnän kaikki tekijät vahvistuvat. Arvioimme, että bruttokansantuote kasvaa silloin 1,3 prosenttia, Sorjonen kertoo.

– Ennusteen toteutuminen edellyttää, että maailmantalous piristyy ja vientikysyntä elpyy. Ennusteen toteutuminen vaatii myös, että kuluttajien luottamus paranee Suomessa, jonka ansiosta asuntomarkkinat virkoavat ja asuinrakentamisen jyrkkä alamäki taittuu, Sorjonen huomauttaa.

Lue tuore talousennusteemme ohesta.

Yhteyshenkilöt

pääekonomisti Pasi Sorjonen
Puh. +358505575271