Akavan opiskelijat: alueellinen opintolainahyvitys eriarvoistava malli

Akavan opiskelijat vastustaa alueellisen opintolainahyvityksen käyttöönottoa, koska malli luo eriarvoisuutta alueiden ja koulutusalojen välille. Opiskelijoiden tukijärjestelmä ei myöskään sovellu aluepolitiikan työkaluksi, joten budjettiriihessä pitää luopua mallin valmistelusta, Akavan opiskelijat korostaa.

25.8.2022

Alueellinen opintolainahyvitys on herättänyt viime viikkoina vilkasta keskustelua, koska se on mukana valtiovarainministeriön budjettiesityksessä vuodelle 2023. Mallia ehdotti lokakuussa 2021 silloinen opetus- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen. 

– Otimme alueelliseen opintolainahyvitykseen kantaa jo viime lokakuussa, eikä kantamme ole muuttunut. Painotamme, että vastavalmistuneilla pitää olla jatkossakin vapaus asettua asumaan ja tekemään työtä valitsemalleen seudulle ilman, että tukijärjestelmän kautta pyritään vaikuttamaan heidän päätöksiinsä. Budjettiriihessä pitää luopua mallin edistämisestä, sanoo Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja Veera Nyfors.

– Kannustamme hakemaan ratkaisuja osaajien saatavuuteen syrjäseuduilla, mutta opiskelijoiden tukijärjestelmää ei saa alistaa aluepolitiikan työkaluksi. Osaajapula on todellinen ongelma ja sitä esiintyy koko maassa. Tätä pitää aktiivisesti pyrkiä ratkaisemaan. Aiemmin on tehty työllisyyden täsmätoimia, mutta ne ovat tarjonneet valitettavasti vain väliaikaisia ratkaisuja sen sijaan, että rakenteellisia ongelmia olisi saatua ratkaistua, toteaa Akavan opiskelijoiden neuvoston jäsen Jere Liitiäinen.

– Elinvoimainen alue on houkutteleva ja itseään ylläpitävä. Alueiden elinvoimaisuutta tulisi mielestämme kehittää esimerkiksi yritystukien ja -kannustimien kautta sekä TKI toiminnan panostuksilla, Liitiäinen toteaa.

 

Lisätietoja

Vera Nyfors, Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja, puh. 040 511 9370

Jere Liitiäinen, Akavan opiskelijaneuvoston jäsen, puh. 040 843 0886