Akavan yrittäjäpalkinto 2020 Maret Puhkille – kestävä kasvu ja vastuullisuus tärkeitä arvoja

Virolainen yrittäjäperhe perusti myllyn Helsinkiin vuonna 1934. Hallituksen puheenjohtaja ja suvun matriarkka Maret Puhk suunnitteli uraa juristina, mutta veri veti jatkamaan edellisten sukupolvien työtä Helsingin Myllyn johdossa. Hänelle myönnettiin Akavan yrittäjäpalkinto 2020.

31.8.2021

Vuoden 2020 Akavan yrittäjäpalkinnon saaja toimii alalla, jossa keskeistä osaa tuotantokustannuksista on mahdoton ennakoida.

Menestyksen perusta valettiin Virossa 1600-luvulla

Helsingin Mylly Oy:n hallituksen puheenjohtaja Maret Puhk ei keväällä tiedä, sataako vai paistaako kesällä tai millainen sato syksyllä korjataan. Mitä niukemmin pelloilta puidaan laadukasta viljaa, sitä kovemman hinnan jalostaja siitä maksaa.

Sekä satokausiin liittyviä että yrittämisen muita epävarmuustekijöitä Puhkin suku osasi ratkaista jo 1600-luvulla, jolloin ensimmäinen mylly käynnistyi Virossa.

 

Kuvassa Helsingin Mylly Oy:n hallituksen puheenjohtaja Maret Puhk. Hän sai Akavan yrittäjäpalkinnon 2020.

– Neljännen sukupolven perheyrityksenä meille on tärkeää katsoa pitkälle tulevaan ja luoda kestävää hyvää ympärillemme, toteaa OTK, VT, yrittäjä, Helsingin Myllyn hallituksen puheenjohtaja ja Suomen Lakimiesliiton jäsen Maret Puhk.

Neljä sukupolvea Suomessa

Maret Puhkin isoisä Eduard Puhk kunnostutti Helsingin Sörnäisten rantatiellä sijaitsevat tehdasrakennukset myllykäyttöön vuonna 1934. Perustava yhtiökokous pidettiin saman vuoden lokakuussa.

– Nyt Helsingin Myllyn toiminta jatkuu neljännessä polvessa, kun kaikki kolme poikaani jatkavat yrityksen kehittämistä. Minä olin hyvässä vauhdissa oikeuslaitoksen palveluksessa, mutta 1990-luvun puolivälissä alkoi kuitenkin tuntua siltä, että velvollisuuteni on jatkaa isoisäni ja isäni työtä, kertoo varatuomari Maret Puhk.

Ikänsä puolesta 65-vuotias Puhk voisi viettää leppoisia eläkepäiviä, mutta innostusta ja energiaa riittää hallituksen puheenjohtajana toimimisen ohella operatiiviseen työhön.

– Osallistun yleishallinnon pyörittämiseen. Käytännön arki on paras tapa pysyä ajan tasalla yrityksen tilanteesta. Periaatteeni on se, että olen aina käytettävissä.

Kauran voimalla maailmalle

Marketin käytävillä suunnistava kuluttaja tunnistaa Helsingin Myllyn tuotteet vihreästä Myllärin-logosta. Jauhoista on kasvanut laaja tuoteperhe, johon kuuluu hiutaleita, puuroaineksia, myslejä, muroja ja ateria-aineksia.

Vähittäiskauppaan menee osa tuotannosta, muita asiakkaita ovat suurtaloudet, leipomot ja elintarviketeollisuus.

Sörnäisistä ensin Järvenpäähän muuttanut, myöhemmin Vaasaan ja Närpiöön laajentunut Helsingin Mylly jauhaa Maret Puhkin mukaan kaikkia tärkeimpiä kotimaisia viljoja eli vehnää, ruista, ohraa ja kauraa. Luomutuotteita on valmistettu yli 25 vuotta.

– Viime vuosina erilaisiin ruokavalioihin sopiva, ravitsemuksellisesti erinomainen suomalainen kaura on noussut yhä suurempaan merkitykseen. Erikoisosaamistamme ovat gluteenittomat kauratuotteet. Kysyntää on myös maailmalla, me viemme kauratuotteita noin 40 maahan.

Vastuullisuus palkittiin

 Akavan arvioinnissa Maret Puhkin palkitsemiseksi vuoden yrittäjänä painoi muun muassa, että yrityksen liikevaihto ja henkilöstömäärä ovat kaksinkertaistuneet kymmenen viime vuoden aikana. Vahvasti kehittämis- ja kasvuhakuisen yrityksen arvoja ovat vastuullisuus, yhdessä tekeminen ja jatkuvuus. Yksi osoitus ympäristövastuusta on Suomen ensimmäinen hiilineutraali mylly.

Palkintotyöryhmä kiinnitti huomiota myös henkilöstön hyvinvointiin panostamisen.

Puhkin mukaan hyvä työnantajamaine näkyy kahdella tavalla. Ensinnäkin työsuhteet ovat pitkiä: talosta ei haluta pois, kun sinne on kerran päästy. Ilahduttavaa on sekin, ettei tekijöitä tarvitse etsiä, vaan tarjokkaita riittää jonoksi asti.

– Tälle alalle ei valmistuta mistään koulusta, vaan työt opitaan käytännössä. Kun huolehdimme henkilöstöstämme kuin omasta perheestä, tuloksena on turvallinen ja innostava ilmapiiri, jossa viihdytään.

Lähivilja vie tulevaisuuteen

Puhk lisää, että Helsingin Myllyn kilpailukyvyn taustalla on inhimillisten ja ympäristöarvojen lisäksi kovaa talousosaamista. Sekä vuosikymmenten aikana tehdyt yritysostot että tuotantoyksiköistä luopumiset ovat osoittautuneet kannattaviksi toimenpiteiksi.

Lämpimästi hän kiittää sparrauksesta Helsingin Myllyn hallitusta, jossa on jäseniä oman yrityksen ulkopuoleltakin.

– Ajan trendien ja kulutusmuutosten tunnistamista tarvitaan kaikissa investoinneissa, tietysti myös tuotekehityksessä. Monet tuotteet saavat alkunsa yhteistyökumppaneilta tulleista ideoista ja toiveista. Hallitustyöskentely on pitkälti erilaisien skenaarioiden puntarointia.

Lopuksi Puhk muistuttaa, että yhtään jyvää ei jauhettaisi, ensimmäistäkään tuotetta ei kehitettäisi eikä myytäisi asiakkaille, ellei verkostossa olisi mukana luotettavia ja osaavia viljelijöitä.

– Sujuva ja avoin yhteistyö viljelijöiden kanssa on toimintamme kulmakivi. Valtaosa viljasta tulee sopimusviljelijöiltämme. Myös tulevaisuudessa lähellä kasvatettu, suomalainen vilja on perusraaka-aineemme.

 

Teksti: Paula Launonen

Kuvat: Markku Ojala (Maret Puhk), Riitta Sourander (Outi Järvinen)

 

Helsingin Mylly kasvaa vastuullisesti

  • Liikevaihto 48,1 miljoonaa euroa
  • Henkilöstömäärä 101
  • Valikoimissa noin 70 kuluttajatuotetta, joista 21 luomutuotteita ja 19 gluteenittomia
  • Vientiä noin 40 maahan ympäri maailman
  • Suomen suurin luomuviljan jalostaja
  • Suomen ensimmäinen hiilineutraali mylly

Lähde: Akava, yrittäjäpalkinnon 2020 perustelut

 

Lue lisää aiheesta