Jos elämän paras aika onkin vaikeinta aikaa

Mielenterveysongelmat varjostavat yhä useamman opiskeluvuosia. Kaikki ovat kohdanneet opiskelijoiden mielenterveyden ongelmia – joko otsikoissa, lähipiirissä tai henkilökohtaisesti. Eikä kyse ole pandemia-ajan ilmiöstä, vaan opiskelijoiden mielenterveyden oireilu oli kasvussa jo vuosia ennen koronaa.

29.4.2022

Elina Sojonen

Opiskeluaikana opittu ja koettu heijastuu koko työuralle. Miten opiskelijoiden hyvinvointia voidaan tukea niin, ettei työelämään tulla jo opinnoissa loppuun palaneina?

On tärkeää tarjota riittävästi ammattilaisten apua mielenterveyden ongelmista kärsiville. Apua pitää saada mahdollisimman varhain ja matalalla kynnyksellä.

Mutta samalla, kun panostamme hoitoon, on syytä miettiä myös ennaltaehkäisyä. Opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemisessa on koko korkeakouluyhteisöllä merkityksensä.

Mielen hyvinvointia voidaan tukea käytännön asioilla ja arkisessa toiminnassa. Opiskelua sujuvoittavat järjestelyt, opiskelutahdin inhimillistäminen, joustavuuden lisääminen, yhteisöllisyyden kehittäminen ja opiskelutaitojen opettaminen ovat kaikki tärkeitä mielenterveystekoja. Keskeistä on yhteistyö opiskelijoiden stressikuorman purkamiseksi.

Korkeakouluyhteisöön pätee sama kuin työpaikkoihin yleensä: Mielen hyvinvoinnin edistämisen pitää olla luonnollinen osa toimintaa ja johtamista. Kaikilla on oikeus hyvinvointiin ja turvalliseen työympäristöön, myös mielenterveyden näkökulmasta. Tulevaisuuden työhyvinvointia ja kykyä sen ylläpitoon luodaan nyt korkeakouluissa.

 

Lisätietoja:

Elina Sojonen

johtava asiantuntija

+358 44 582 7466

Lue lisää aiheesta