Akava ja Unifi: Budjettiriihestä panostuksia tutkimukseen, osaamiseen ja koulutukseen

Suomen suunta kohti kestävää kasvua ja hyvinvointia kääntyy tutkimukseen ja osaamiseen panostamalla, korostavat Akava ja Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi yhteisessä budjettiriihikannanotossaan.

29.8.2024

Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn ja kestävän talouden kasvun perusta on uutta luova tutkimus ja osaava, korkeasti koulutettu työvoima. Kansainvälisen tieteen kärjessä kulkeva tutkimus ja osaajat ovat vetovoimatekijä, jolla Suomeen saadaan lisää osaajia ja investointeja.

Akava ja Unifi pitävät erittäin tärkeänä, että tutkimus- ja kehitystoiminnan rahoituksen pitkäjänteiseen nostoon on hallituksessa sitouduttu. Ne esittävät, että vuodelle 2025 varattu korvamerkitsemätön 16 miljoonan euron tutkimus- ja kehitysrahoitus suunnataan korkeakouluille T&K-rahoitukseen osoitettuna perusrahoituksena.

– Yliopistojen tutkimus- ja kehitysrahoituksen vahvistaminen on välttämätöntä, jotta tutkimusperustamme kaikilla sektoreilla pysyy kunnossa. Rahoituksessa on kautta linjan painotettava vahvemmin uutta luovaa tutkimusta ja innovaatioita, sanoo Unifin toiminnanjohtaja Heikki Holopainen.

Samalla tulee huomioida se, että vaikuttava tutkimus- ja kehitystoiminta ja -yhteistyö sekä kestävä tutkimus- ja kehitysinvestointien kasvu vaatii, että osaamiseen ja osaajiin panostetaan riittävästi. Osaajien ja osaamisen puute on merkittävä pullonkaula, kun tavoitteena on tutkimus- ja kehitystoiminnan kasvattaminen.

– Koulutustason nostoon tarvitaan hallituskaudet ylittävä pitkän aikavälin suunnitelma ja sitoutuminen koulutuksen rahoituksen ja resurssien pysyvään kasvattamiseen. Nuorten ikäluokkien koulutustason tavoiteltu nosto ei onnistu ilman näitä toimenpiteitä, sanoo Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.

Tutkimus- ja kehitystavoitteiden saavuttamiseksi ja osaajapulaan vastaamiseksi tarvitsemme Suomeen myös kansainvälisiä osaajia. On tärkeää edistää korkeakoulutettujen liikkuvuutta sekä vahvistaa Suomen houkuttelevuutta ja maakuvaa. Lisäksi kansainvälisten opiskelijoiden ja tutkijoiden saamiseksi Suomeen ja heidän integroitumiseensa Suomeen on panostettava vahvemmin, jotta tutkimuksen ja osaamisen korkea taso voidaan turvata myös tulevaisuudessa.

Lisätietoja:

Maria Löfgren

puheenjohtaja

+358 40 568 2798

Lue lisää aiheesta