Sosiaalityöntekijä ei voi tehdä työtään kunnolla, jos tehtäviä karsitaan.
Hyvil perustelee ehdotustaan sillä, että tehtäviä vähentämällä sosiaalityöntekijöillä jäisi enemmän aikaa asiakastyöhön. Se katsoo, että lastensuojelulaissa sosiaalityöntekijälle säädetyt 33 virkatehtävää vievät aikaa varsinaiselta asiakastyöltä.
Todellisuudessa sosiaalityöntekijällä lankeaa vain osa näistä tehtävistä. Esimerkiksi avohuollon lastensuojelun sosiaalityöntekijä ei tee suurtakaan osaa 33 tehtävästä. Sosiaalityöntekijä arvioi asiakkaan etua ja palvelutarvetta sekä huolehtii, että asiakas tulee kuulluksi sosiaalihuoltoa toteutettaessa.
– Se, mitä ehdotetaan lapsen edun nimissä, vaikuttaakin olevan talouspoliittinen säästötoimi. Hyvilin tulisi reilusti sanoa, että se haluaa laista sosiaalityöntekijän tehtävät pois, jotta hyvinvointialue voi sosiaalityöntekijän arvion estämättä päättää asiakkaan palveluista ja samalla säästää, sanoo Talentian yhteiskuntavaikuttamisen johtaja Jenny Suominen.
Osalla hyvinvointialueista asiakasohjausryhmät jo päättävät asiakkaiden palveluista: sosiaalityöntekijöiden päätöksiä asiakkaille annettavista palveluista kumotaan säästösyihin vedoten.
Työnantaja haluaa halvempaa työvoimaa, ei parempaa lastensuojelua
Hyvilin lobbauksen tuloksena hallitus on heikentämässä tilapäisten sosiaalityöntekijöiden kelpoisuusehtoja. Vaikuttaa siltä, että seuraavaksi Hyvil yrittää saada lastensuojelulaista pois sosiaalityöntekijälle kuuluvia tehtäviä, jotta tilapäisten sosiaalityöntekijöiden tehtäväkenttää saadaan laajennettua.
Tällä hetkellä lastensuojelulaissa on rajattu se, mitä laillistamattomat sosiaalityöntekijät voivat tehdä.
– Kun laista poistetaan tehtävät, voidaan tilapäisiä käyttää kaikessa. Ja lopulta laillistettuja sosiaalityöntekijöitä ei tarvita enää ollenkaan. Näin työnantaja saa halvempaa työvoimaa ja lastensuojelun laatu heikkenee. Hyvilin on turha esittää, että haluavat vähentää sosiaalityöntekijöiden tehtäviä sen takia, että asiakastyöhön jäisi enemmän aikaa, Suominen sanoo.
Lastensuojelun kriisi on jatkunut pitkään. Talentia on pöyristynyt siitä, että alan tilannetta halutaan vain heikentää. Oleellisinta olisi pitää kiinni sosiaalityöntekijöiden osaamisesta lastensuojelussa.
– Lastensuojelun tilannetta voidaan parantaa vain varmistamalla riittävä henkilöstömäärä ja selkeyttämällä työprosesseja. Lisäksi on tärkeää tarjota hallinnollista tukea kuten tiimikohtaisia sihteeripalveluita, nimetä sosiaalityöntekijälle työpariksi sosiaaliohjaaja sekä tukea työntekijöiden jaksamista, Suominen painottaa.
Lisätietoja:
Jenny Suominen
yhteiskuntavaikuttamisen johtaja
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia
jenny.suominen@talentia.fi