– Valopilkkuna on valiokuntakäsittelyissä esiin noussut tasa-arvovelvoite. Valtakunnansovittelijan on viranomaisena otettava huomioon tasa-arvon edistämisvelvollisuus.
Vientimallin on ennakoitu vaikeuttavan naisvaltaisten alojen palkkaneuvotteluja.
Eduskunta hyväksyi 17. joulukuuta 2024 ns. vientimallia koskevan lainsäädännön, jolla pedataan vientialojen määrittämää palkankorotuskattoa myös kaikille muille aloille.
Akavan Erityisalat on syvästi huolissaan tämän mallin vaikutuksista erityisesti naisvaltaisiin, alipalkattuihin aloihin sekä tasa-arvon toteutumiseen Suomen työmarkkinoilla.
– Vientivetoisen mallin suurin ongelma lieventyneenäkin on sen kyvyttömyys huomioida eri alojen rakenteellisia erityistarpeita. Monet korkeasti koulutettujen naisvaltaiset alat, kuten kulttuuri-, museo-, kirjasto- ja kielialat ovat jo nyt syvässä palkkakuopassa, sanoo johtava juristi Jenni Salonen Akavan Erityisaloista.
– Valopilkkuna on kuitenkin eduskunnan valiokuntakäsittelyissä tullut tasa-arvopainotus. Myös sovittelijan harkintavalta mahdollistaa samapalkkaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa edistävät ratkaisut osana sovintoehdotuksen kokonaisuutta.
– Vientimallisääntelystä voi ennakoida syntyvän tulevaisuudessa vähintäänkin sekavia tulkintoja. Työelämä- ja tasa-arvovaliokuntien selkeä näkemys kuitenkin on, että viranomaisen velvollisuus edistää tasa-arvoa koskee myös sovittelutoimintaa, Salonen toteaa.
Lisätietoja: johtava juristi Jenni Salonen, Akavan Erityisalat, puh. 050 596 7963
_ _
Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 18.12.2024 17.10