Vuosien 2021–2023 kandipalaute- sekä maisterien ja tohtorien uraseurantakyselyjen aineistoja tutkittiin erityisesti koulutuksen laadun ja työllistymisen laadun näkökulmasta. Kandipalautekysely lähetettiin kandidaatintutkinnon suorittaneille ja uraseurantakyselyt viisi vuotta valmistumisen jälkeen maistereille ja kolme vuotta valmistumisen jälkeen tohtoreille. Tutkimuksen tilasi Suomen yliopistokoulutuksen asiantuntijaverkoston OHA-forum, Sivistysala ry ja korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava. Sen toteutti Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus sr. Tutkimuksen aineistona olivat vuosina 2021–2023 kerätyt kandipalautekyselyt sekä maisterien ja tohtorien uraseurantakyselyt. Yhteensä aineistot käsittävät yli 56 000 vastausta kyselyihin.
”Pitkäjänteisesti koostetut kandipalaute- ja uraseuranta-aineistot antavat erinomaisen mahdollisuuden tuottaa kiinnostavia näkymiä yliopistokoulutuksen ja työllistymisen laadun tarkasteluun.Tuore tutkimusraportti, joka tilattiin yhteistyössä yliopistoverkoston ja työmarkkinaosapuolten kanssa, tuo näkyviin uutta ja arvokasta palautetietoa koulutuksen ja opetuksen kehittämiseen”, kertoo OHA-forumin palauteryhmän puheenjohtaja Jukka Mäkinen.
Vuorovaikutustaitoja tulisi kehittää tehokkaammin
”Tiedeviestinnän ja ajatusten perustelemisen vaikeus tulee esiin vasta työelämässä. Taitoja voisi kehittää vuorovaikutuksellisilla opetus- ja opiskelutavoilla, monitieteisillä kursseilla ja tarjoamalla opiskelutilojen yhteydessä olohuoneita vapaalle ajatustenvaihdolle”, pohtii Otuksen tutkija Jukka-Pekka Jänkälä.
Sivistan toimitusjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta on samoilla linjoilla: ”Tuloksista näkyy hyvin tarve elää ja kokea korkeakoulutus yhteisössä. Vuorovaikutusosaaminen kehittyy kohtaamisissa ja ihmisten välisissä suhteissa. On tärkeää edelleen kehittää opetuksen toteutustapoja valtavan teknologiamurroksenkin keskellä, jotta ne vahvistavat inhimillistä vuorovaikutusta” sanoo Sivistan toimitusjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta.
Työllistymisessä vaihtelua alojen kesken
Maisterit ja tohtorit olivat pääsääntöisesti työllistyneet hyvin ja heidän työnsä vastasi melko hyvin koulutusta. Alojen välillä on kuitenkin huomattavia eroja, ja ne heijastuivat myös eroiksi yliopistojen välillä. Työllistymisen laatua selitti myös se, kuinka hyvin tietyt taidot tai valmiudet olivat kehittyneet tutkintokoulutuksessa. ”Koulutuksen ja erityisesti opetus- ja opiskelumenetelmien kehittämisen pitäisi siis heijastua myös työllistymiseen ja työllistymisen laatuun”, toteaa Otuksen tutkija Tina Lauronen.
”Nämä tutkimustulokset ovat erittäin arvokkaita korkeakoulutuksen kehittämiseksi. On ilahduttavaa, että suurin osa vastaajista kokee tutkintonsa tukeneen työllistymistä ja että yli 80 prosenttia voi hyödyntää oppimaansa nykyisessä työssään. Tämä kertoo, että suomalainen yliopistokoulutus toimii edelleen pääsääntöisesti hyvin ja vastaa työelämän tarpeisiin”, toteaa Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.
Tutustu tutkimusjulkaisuun: Kandipalaute- ja uraseurantakyselyt yliopistoissa 2021–2023 (Otus 2/2025)
Julkaisutilaisuuden esitysmateriaali julkaistaan tilaisuuden jälkeen.
Lisätietoja:

Konstantin Kouzmitchev
johtava asiantuntija
konstantin.kouzmitchev@akava.fi
+358 50 403 9529
@KKouzmitchev