Puoliväliriihessä tehtiin hyvin rajallisia panostuksia koulutustason nostamiseksi. Aloituspaikkojen lisääminen on tervetullutta, mutta ei riittävää. Kertaluontoinen 100 miljoonan panostus ei ole riittävä ilman, että sen rinnalla nostettaisiin pysyvästi perusrahoitusta. Opiskelijoille pitää taata laadukas koulutus, joka vastaa työelämän todellisiin tarpeisiin.
– On aina ilo nähdä, kun maamme hallitukset haluavat panostaa koulutukseen. Nämä panostukset jäävät kuitenkin jälleen mitättömän pieniksi. Panostus TKI-toimintaan ei korvaa korkeakoulutuksen perusrahoituksesta leikkaamista. Olemme huolissamme opetuksen laadusta kaikilla koulutusasteilla. Laadun kärsiessä opiskelijat valmistuvat vailla työelämän tarpeisiin riittävää osaamista, jolloin koulutustason nosto on yhtä tyhjän kanssa. Pelkästään korkeakoulutettujen määrän lisääminen ei riitä, sillä talouskasvu vaatii osaavaa työvoimaa, kommentoi Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja Pauliina Ryökäs.
Akavan opiskelijat pitää hyvänä hallituksen kiinnostusta helpottaa siirtymistä toiselta asteelta korkeakouluopintoihin. Erityistä huolta kuitenkin aiheuttaa kirjaus, että varsinkin ylioppilaiden siirtymistä jatko-opintoihin halutaan vauhdittaa. Näitä panostuksia kaivattaisiin nimenomaan ammatilliselta toiselta asteelta korkeakouluopintoihin siirryttäessä.
Työttömyystilanne on hälyttävä etenkin nuorilla
Selvitystyön aloittaminen alle 29-vuotiaiden nuorten palkkaamisen helpottamiseksi on tervetullut. Silti kaipaamme vielä tekoja työttömyyden taltuttamiseen.
– On hyvä, että hallitus jakaa huolemme nuoren sukupolven työllistymisestä. Olisimme kuitenkin kaivanneet tekoja vastavalmistuneiden työttömyyden kitkemiseen. Tämä liittyy olennaisesti koulutustason nostamiseen: moni opiskelija ja opiskelijaksi hakeutuva miettii jo nyt, miksi kouluttautua, jos töitä ei kuitenkaan ole valmistumisen jälkeen. Miksi pitäisi nähdä kaikki se vaiva, jos lopputulos on kuitenkin sama, olipa koulutustaso mikä tahansa, pohtii Akavan opiskelijoiden varapuheenjohtaja Kia Kauppinen.
Yksi keino, jolla olisi voitu helpottaa vastavalmistuneiden työttömyyttä, olisi ollut työttömyysturvalla opiskelun helpottaminen. Puoliväliriihessä ei kuitenkaan päätetty tästä, vaikka muutos mahdollistaisi osaamisen ylläpitämisen ja päivittämisen lisäksi uran suuntaamisen sinne, missä on työpaikkoja, mutta minne vielä tarvitaan opintoja, jotta pätevyys riittää.
Ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poisto on suora isku nuorten työelämävalmiuksille
– Opiskelijoille ja vastavalmistuneille liittojen tarjoama tuki on usein ainoa turvaverkko työelämän ensiaskelissa. Nyt tuo verkko uhkaa revetä. Ilman liiton tukea moni jää yksin juuri silloin, kun apua eniten tarvitaan, Ryökäs huomauttaa.
Ammattiliitot tarjoavat oikeudellista neuvontaa, urapalveluita, koulutusta ja neuvottelevat paremmista työehdoista. Valmistumisen jälkeen jäsenmaksut nousevat ja huolena on, että ilman verovähennysoikeutta kynnys liittyä nousee merkittävästi.
– Puoliväliriihen päätös ei ole tekninen, vaan arvovalinta: halutaanko tukea työuraa aloittavia vai sysätä heidät syrjään? Ammattiliittojen tukea ei voida noin vaan korvata muilla tavoin. Jäsenmaksu on pieni hinta suuresta avusta työpolulla. Kaiken lisäksi kyseessä on kulu, joka liittyy tulojen hankintaan. Verotuksessa voi yhä vähentää näitä kuluja, mutta miksi työelämään liittyvä tuki halutaan rajata pois, Kauppinen kysyy.
– Sopimusyhteiskunta tarvitsee järjestäytyneitä osapuolia. Verovähennysoikeuden poisto uhkaa heikentää sekä työntekijöiden että työnantajien järjestäytymistä. Tämä vaarantaa koko sopimusyhteiskunnan perustan: vakauden, luottamuksen ja yhteistyön. Tässä ei ole pelissä vain opiskelijoiden tai työntekijöiden asia, vaan myös suomalaisen työmarkkinamallin tulevaisuus, Ryökäs toteaa.
Nuorten, opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden ääntä pitää kuunnella
– Työelämään siirtyminen on yksi elämän suurimmista askelista. Sen tueksi tarvitaan rakenteita. Meidän pitäisi rakentaa siltoja työelämään eikä purkaa niitä juuri, kun niitä eniten tarvitaan, Kauppinen tiivistää.
Akavan opiskelijat korostaa, että ammattiliitot ovat työelämän turvaverkko ja kehittäjä nyt ja tulevaisuudessa. Hallituksen pitää vahvistaa edellytyksiä toimiville työmarkkinoille, laadukkaalle kouluttautumiselle ikään ja taustaan katsomatta ja tarkoituksenmukaiselle työllistymiselle.
Lisätietoja:

Pauliina Ryökäs
Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja
+358 44 7473 671

Kia Kauppinen
+ 358 44 901 7314