Akavan opiskelijoiden puhe Akavan liittokokouksessa 27.5.2025

Akavan opiskelijoiden varapuheenjohtaja Kia Kauppinen painotti maksuttoman koulutuksen tärkeyttä ja eri koulutusten tasavertaista tunnustamista ja arvostamista työelämässä sekä liitoissa. 

27.5.2025

Arvoisa liittokokous, hyvät akavalaiset,

Akavan opiskelijoiden tehtävä on toimia sillanrakentajana opiskelun ja työelämän välillä. Meillä on Akavan kanssa yhteinen tavoite: rakentaa oikeudenmukaista, kestävää ja turvallista työelämää, jossa laadukkaan tutkinnon suorittaneet korkeakoulutetut osaajat voivat hyvin, menestyvät ja vaikuttavat.

Maamme hallitus on tehnyt päätöksiä, joilla osaltaan on positiivisia vaikutuksia, mutta näin opiskelijavaikuttajan silmin myös paljon haastavia puolia.

Puoliväliriihessä päätettiin leikata korkeakoulujen perusrahoitusta 30 miljoonaa vuonna 2026, 20 miljoonaa vuonna 2027 ja 15 miljoonaa vuodesta 2028 alkaen. Vaikka TKI-rahoituksen lisääminen on positiivinen lisä myös korkeakoulukentälle, perusrahoituksen leikkaus iskee suoraan opiskelijoiden arkeen. Samanaikaisesti päätös lisätä aloituspaikkoja lisää huoltamme siitä, jatkuuko tutkintojen rahallinen halpeneminen ja laadun heikkeneminen entisestään. Osaamistaso ei koulutuksesta leikkaamalla nouse lisättiinpä aloituspaikkoja kuinka paljon.

Me olemme Suomessa olleet ylpeitä maksuttomasta koulutuksestamme. Meillä nuorilla on ollut aina usko siihen, että tulin minä mistä tahansa, voin halutessani opiskella mitä vain. Tukemalla olemme kannustaneet niitäkin nuoria opiskelemaan, jotka ovat olleet sukunsa ensimmäisiä korkeakoulutettuja.

Onkin käsittämätöntä, että meillä voi tulevaisuudessa olla ohituskaista korkeakoulutukseen, jos vain rahaa löytyy. Korkeakoulututkinnon mahdollistaminen avoimessa yliopistossa ja avoimessa ammattikorkeakoulussa on absurdi ajatus, joka pitkällä aikavälillä pahimmillaan ajaa yhteiskuntaamme yksityiseen ja julkiseen koulutusjärjestelmään. Sen vaikutukset voidaan ennustaa katsomalla muualle maailmaan. Enää ei olekaan uskoa, että minä huonommassa taloudellisessa asemassa olevasta perheestä tuleva voin olla mitä vain.

Keppiä saat myös jos et tiedä jo peruskoulussa elämäsi suuntaa. Jos toinen tutkinto tehdään maksulliseksi, annetaan ymmärtää, että osaamisen päivittäminen ei ole enää kaikkien oikeus. Se on vaarallinen viesti ajassa, jossa jatkuva oppiminen on elinehto. On tärkeää kehittää vaihtoehtoja osaamisen päivittämiseen ilman uutta kokonaista tutkintoa, mutta on rehellistä todeta, ettei joka tutkinto ole päivitettävissä ilman uutta kokonaisuutta.

Korkeakoulutuksemme pohja on yhä sekä tieteellistä tutkimusta tuottavassa yliopistokoulutuksessa että työelämälähtöistä soveltavaa tutkimus, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa tuottavassa ammattikorkeakoulukoulutuksessa. Molemmat näistä ansaitsevat arvostusta ja molemmat tulee työelämässä tunnustaa tasavertaisena.

Jos meidän yhteisössämme ei arvosteta jokaista korkeakoulutusta tasaisesti, niin missä sitten? Tämä on meidän yhteinen tehtävä, joka vaatii jokaiselta liitolta tekoja, ei vain sanoja.

Ei poteroiduta täällä Akavassa vanhojen kysymysten äärelle. Tämä aika vaatii aitoa rohkeutta toimia koko yhteisön puolesta uskaltamalla katsoa isoa kuvaa, kuunnella nuoria ja opiskelijoita ja tuoda asiat pöydälle avoimesti eikä kulisseissa. Kompromisseja pitää pystyä tekemään.

Työelämämme tulevat osaajat ja opiskelijat tarvitsevat muokkautuvia vahvoja liittoja, yhteisöjä. Ihminen kukoistaa yhteisöissä ja yhteisöt tiivistyvät erityisesti tällaisina haastavina, epävarmoina aikoina.

Pyydämme teiltä rohkeutta tehdä meille mahdollisuuksia. Toivomme, että jäsenliitot kehittävät uusia tapoja tukea nuoria ja opiskelijoita jo opiskeluaikana, ei vasta työelämässä. Kuunnelkaa teidän opiskelijatoimijoitanne. Luottakaa uuteen.

Toivomme, että liiton jäsenyys ei ole vain vakuutus huonojen päivien varalle, vaan yhteisö, jossa voi kasvaa, verkostoitua ja vaikuttaa. Yhteisö, johon halutaan kuulua.

Lue lisää aiheesta