Akavalaiset ilmastotyössä: toimintaterapeutti, yrittäjä Eerika Korhonen, Kuntoutusalan Asiantuntijat, Toimintaterapeuttiliiton jäsen

Toimintaterapeutti Eerika Korhosen yritys tarjoaa ainoana Suomessa lääkärinvastaanottoja metsässä. Korhonen korostaa, että ihmisen ja luonnon terveys ovat vahvasti yhteydessä keskenään. Luonnon ja metsän tutkitusti parantavia vaikutuksia hyvinvointiin voi kauhoa lähialueillakin.

22.12.2020

Eerika Korhonen vei terveyspalvelut metsään

Tutkimusten mukaan jo kahdenkymmenen minuutin päivittäinen metsässä vietetty aika vaikuttaa ihmisen psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Verenpaine ja sydämen syke laskevat. Säännöllisesti luonnossa liikkuvat voivat mieleltään paremmin.

– Ihmisen ja luonnon terveys eivät ole erillisiä asioita, vaan linkittyvät vahvasti toisiinsa, sanoo Eerika Korhonen, toimintaterapeutti ja yrittäjä. Korhonen perusti terveys- ja hyvinvointipalveluita luonnossa tarjoavan Oivallusvaara-yrityksen vuonna 2014.

Kosketus luontoon suojaa terveyttä

Hän nostaa esiin terveyden biodiversiteettihypoteesin. Se tarkoittaa, että kosketus luontoon hyödyttää ihmisen mikrobistoja, vahvistaa immuunipuolustusjärjestelmää ja suojaa sairauksilta.

Yrityksen perustamisen jälkeen Korhonen liikkui päivittäin metsässä ja luonnossa valokuvaamassa lähialueen luontokohteita, kuten uhrikiviä, hiidenkirnuja, erämaajärviä, jättiläispuita, rapakivilohkareita, muinaishautoja ja vanhoja kivilouhoksia.

Lopulta Korhonen käveli puolensadan paikallisen asukkaan kanssa lähimetsissä, joiden historiaa ja mytologiaa he auttoivat taustoittamaan. Tarinat päätyivät Unohdetut luontokohteet Askolassa -kirjaan. Samalla syntyi idea metsävastaanotoista.

Korhonen ymmärsi, että luonnon ja metsän tutkitusti parantavia vaikutuksia hyvinvointiin on mahdollista kauhoa myös lähialueilla.

– Kaikkien ihmisten ei tarvitse matkustaa Lapin erämaahan, sanoo Korhonen.

Aluksi Korhonen järjesti luonnossa tapahtumia yhdessä fysioterapeuttina toimineen ystävänsä kanssa. Kohteiksi valikoitui kivikauden aikaisia paikkoja, joissa yhdistyivät kansantarut.

Nykyiseen muotoon yritys muovautui, kun Korhosen puoliso Janne Tuovila, joka on työterveyshuollon erikoislääkäri, tuli mukaan Oivallusvaaraan vuonna 2016. Nyt he omistavat yhdessä perheyrityksen, joka tarjoaa metsän keskellä Metsävastaanotto-palvelua. Sen keskiössä on työhyvinvoinnin tukeminen moniammatillisen tiimin opastamana. Tiimiin kuuluvat lääkäri, fysioterapeutti ja toimintaterapeutti.

Vastaanotto toimii metsässä

Suomessa ei ole muita yrityksiä, jotka tarjoavat lääkärinvastaanottoja metsässä. Vastaanottoja pidetään esimerkiksi Sipoonkorven kansallispuistossa, jossa on myös esteetön reitti. Toinen Oivallusvaaran vakiintunut ”toimipiste” on Nuuksion kansallispuistossa.

Oivallusvaara järjestää myös kursseja, joissa on mukana eri alojen ammattilaisia: biologi, ulkoilun turvallisuus- ja henkiinjäämiskouluttaja, luonto-ohjaaja, liikunnanohjaaja ja seppä. Lisäksi mukana on useita opiskelijoita. Heistä kaksi tekee tällä hetkellä opinnäytetyötään toimintaterapeuttien roolista kestävien elämäntapojen tukemisessa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Korhosen uusin teos on Luontoyhteys-kirja, jonka hän on kirjoittanut, valokuvannut ja taittanut itse. Kirjassaan hän pohtii luonnon hyvinvointivaikutuksia mieleen ja kehoon erilaisten harjoitusten ja tehtävien kautta.

Monilla epärealistinen mielikuva luontoyhteydestään

Oivallusvaaran asiantuntijat kysyvät usein asiakkailtaan, milloin he ovat viimeksi olleet metsässä. Vastausta pohtiessaan ihmiset ymmärtävät usein, kuinka vähän he ovat ulkona.

– Suomalaiset kuvittelevat, että he ovat luontoihmisiä, jotka viettävät paljon aikaa metsässä. Nämä mielikuvat eivät kuitenkaan aina ole ajan tasalla, kertoo Korhonen.

– Opettavaista on nähdä, että ihmisillä on harhaluulo omasta yhteydestä luontoon. Sitä me yritämme korjata.

Korhonen halusi tutustua syvällisemmin metsän ja hyvinvoinnin yhteyteen. Hän teki opintomatkan viime vuonna Japaniin. Siellä hän tutustui muun muassa shinrin-yokuun, metsäkylpyyn, jolla tarkoitetaan yksinkertaisesti metsässä vietettyä aikaa.

Metsäkylvyn tarkoituksena on nauttia luonnosta kaikki aistit avoimena. Toiminnan juuret ulottuvat alunperin metsänsuojeluliikkeeseen, mutta nyt terveysnäkökulmat ovat etusijalla, taustoittaa Korhonen.

– Ajatus tuntui absurdilta, että meidän täytyi lähteä täältä metsien maasta Japaniin hakemaan oppia metsän hyvinvointivaikutuksista.

Oivallusvaaralla ei ole kiinteää toimipaikkaa. Metsä on yrityksen pääkonttori ja sydän.

– Minun mielestäni on outoa, että pitäisi perustella, miksi teen töitä virikkeellisessä ja monipuolisessa ympäristössä, raikkaan ja puhtaan ilman keskellä.

Korhonen haluaa kääntää ajatuksen päälaelleen. Ihmisen, joka työskentelee tuntikausia ahtaissa sisätiloissa, pitäisi perustella ennemminkin toimintaansa.

– Voit mennä taidenäyttelyyn katsomaan tauluja, mutta se on aivan erilainen kokemus oppaan kanssa. Sama asia pätee metsään.

 

Teksti: Johannes Roviomaa

Kuva: Minttu Tuovila

Lue lisää aiheesta