Akavan opiskelijoiden valtuuskunnan puheenjohtajisto uudistui tammikuussa, kun varapuheenjohtajina aloittivat sosiaalialan opiskelija Anni Koivisto ja teekkari Jimmy Nylund. Vuosi sitten puheenjohtajaksi valittu yhteiskuntatieteilijä Henna Pursiainen jatkaa toiselle kaudelle.
Tänä vuonna juhlitaan!
Kolmikolla on edessään erityisen vauhdikas rupeama. Arkisen vaikuttamistyön lisäksi energiaa ja innostusta tarvitaan juhlavuoden tapahtumien järjestämiseen.
– Akavan opiskelijat täyttää 35 vuotta, ja totta kai haluamme juhlistaa virstanpylvästä katsomalla rohkeasti tulevaan ja pohtia rooliamme työelämän rakentamisessa, Pursiainen hymyilee.
Akavan opiskelijoiden toiminnassa eri tavoin näkyvän juhlavuoden kohokohta on toukokuussa järjestettävä juhlaseminaari. Tilaisuuden teema on jo työn alla. Ohjelma ja esiintyjät julkistetaan alkukeväästä.
– Sisällön suunnittelua ohjaa Akavan opiskelijoiden uusi visio: edelläkävijöinä tekemässä maailman parasta työelämää, Nylund kertoo.
Kaikki kolme ovat yhtä mieltä siitä, että kunnianhimoisen tavoitteen eteen on ponnisteltava tosissaan, yhteiskunnan nykyisiä rakenteita uudistaen. He toteavat edustavansa sukupolvea, jolle on täysi arvoitus, minkälaisia mahdollisuuksia työelämä opintojen jälkeen tarjoaa.
– Kuka tietää, hankimmeko nyt valmiuksia tehtäviin, jotka ovat hävinneet siihen mennessä, kun valmistumme? Enää ei ole tutkinnon määrittämiä uraputkia kuten ennen, vaan jokaisen on oltava valmis oppimaan jatkuvasti uutta, Koivisto kiteyttää.
Turvaverkot kudottava uudestaan
Akavalaisen opiskelijatoiminnan fokus on puheenjohtajien mukaan vahvistaa opiskelun ja työelämän välisiä siltoja, jotta koulutuksen sisältö olisi relevanttia ja siirtymä työelämään mahdollisimman kitkaton.
Yhtä tärkeää on vaikuttaminen suomalaiseen yhteiskuntaan, jonka haasteita ovat väestön ikääntymisen myötä lisääntyvä hoivantarve sekä pirstaloituva työelämä.
– Tällä hetkellä 80 prosenttia akavalaisista työskentelee kokoaikaisissa palkkasuhteissa, mutta tekemisen muodot monipuolistuvat jatkuvasti. Siihenkin on varauduttava, että tulevaisuudessa tulovirrat voivat tulla useista lähteistä. Yrittäjyys ja palkkatyö voivat vuorotella tai limittyä toisiinsa, Pursiainen toteaa.
– Eivätkä projektit tai työsuhteet välttämättä linkity yhtenäiseksi ketjuksi, vaan väliin voi jäädä kausia, jolloin etsitään uutta tai vaikkapa kouluttaudutaan. Eivätkä tällaiset työelämäpaussit saa tarkoittaa syrjäytymisriskiä tai talouden romahtamista, Nylund jatkaa.
Koivisto puolestaan painottaa, että vaikka tutkinnon merkitys urapolun viitoittajana vähenee, se ei tarkoita koulutuksen arvon alennusta vaan päinvastoin. Hän näkee tulevaisuuden työelämän parhaina puolina mekaanisen suorittamisen vähenemisen, luovuuden lisääntymisen sekä mahdollisuuden päästä toteuttamaan yksilöllisiä vahvuuksia.
– Samassa organisaatiossa voi olla 20 kollegaa, joilla on sama muodollinen tutkinto ja titteli, mutta tehtävien sisältö aivan erilainen. Tulevaisuuden työelämässä on vaikea pärjätä ilman hyvää pohjakoulutusta, Koivisto kiteyttää.
Muutoksen veturi ja mallin näyttäjä
Nylund ja Koivisto ovat Pursiaisen kanssa samoilla linjoilla ammattiyhdistysliikkeen tehtävästä muutoksen veturina ja mallin näyttäjänä: nyt on korkea aika laajentaa identiteettiä, jonka ytimessä on ollut massoille tuotettava edunvalvonta.
– Se, että maksat vain työttömyyskassamaksun, osoittaa, ettei liitto tarjoa sellaista sisältöä, jolla olisi arvoa sinulle, Nylund havainnollistaa.
– Ihmisillä on kuitenkin tarve toimia yhteisöissä ja tehdä hyviä asioita, joten liitoilla on varmasti mahdollisuuksia, kun vain oikeat tavat löydetään, Koivisto lisää.
– Olisi tarjottava osallistumismahdollisuus myös kevyemmällä sitoutumisella kuin ottamalla vastuuta ay-koneiston aktiivijäsenenä, Pursiainen jatkaa.
Otetaan avuksi tekoäly
Kolmikko uskoo, että liitot löytävät kehittämispotentiaalia esimerkiksi mentoroinnin ja urapalvelujen saralla. Lisäksi opiskelija- ja täysjäsenyyden väliin pitäisi kehittää vaihtoehtoja erilaisiin elämänvaiheisiin.
Ylipäätään ammattiyhdistystoiminnan palvelumuotoilussa pitäisi lähtökohdaksi ottaa yksilöllinen asiakas, jota lähestytään proaktiivisesti kysymällä hänen tarpeitaan, eikä tarjoamalla yhtä ja samaa konseptia kaikille.
– Hienointa olisi, jos ihmiseen oltaisiin yhteydessä jo ennen kuin hän itse tiedostaa ammattiyhdistyksen yhteiskunnallisen merkityksen ja yksilöllisen hyödyn, Pursiainen ehdottaa.
Palvelujen kehittämisessä voitaisiin hyödyntää kaikkea sitä dataa, jota jatkuvasti kerätään liittojen järjestelmiin.
– Tekoäly on päivän sana, mutta ay-liikkeen uudistumisessa sitä ei vielä hyödynnetä, Pursiainen summaa.
- Teksti: Paula Launonen
- Kuva: Liisa Takala
Henna Pursiainen
- Ikä: 25
- Liitto: Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut
- Opiskelupaikka ja -ala: Helsingin yliopisto, yhteiskuntapolitiikka
- Aiemmat ja muut luottamustehtävät: Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen ja talousjohtokunnan jäsen, pitkän linjan tiedekunta- ja ainejärjestöaktiivi, Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen liittovaltuuston jäsen
- Työkokemus: Asiakaspalvelu- ja toimistotehtäviä esimerkiksi terveysaseman sihteerinä, tarjoilijana ja leiriohjaajana
- Harrastukset: Urheilu, eräjormailu ja supersankarileffat
Anni Koivisto
- Ikä: 26
- Liitto: Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia
- Opiskelupaikka ja -ala: Vaasan ammattikorkeakoulu, sosiaaliala
- Aiemmat ja muut luottamustehtävät: Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOKin puheenjohtaja, Utsjoen kunnanhallituksen ja -valtuuston jäsen, Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan puheenjohtaja, pääkaupunkiseudun saamelaisten yhdistys City-sámitin hallituksen varajäsen
- Työkokemus: Päiväkodissa lastenhoitajana ja lastentarhanopettajan sijaisena, sosiaalialan asiakaspalvelutehtävissä
- Harrastukset: Matkustelu, ukulelen soitto, karaoke ja luova oleilu
Jimmy Nylund
- Ikä: 27
- Liitto: Tekniikan akateemiset TEK
- Opiskelupaikka ja -ala: Aalto-yliopisto, konetekniikka
- Aiemmat ja muut luottamustehtävät: Suomen ylioppilaskuntien liiton sekä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen, opiskelijoiden mielen hyvinvointia edistävän Nyyti ry:n hallituksen sekä Kårkulla-kuntayhtymän hallituksen varajäsen ja YTHS:n valtuuskunnan jäsen
- Työkokemus: Huoltanut koneita ja tuotantolinjoja tehtailla ja energia-alan laitoksissa sekä tehnyt kotitilalla maa- ja metsätaloustöitä
- Harrastukset: Opiskelu, museot, elokuvat ja televisiosarjat