Eläinlääkärit Chita ja Timo Wahlroos saivat Akavan yrittäjäpalkinnon – Työtä yrittäjänä suurella sydämellä

– Tavoitteenamme on, että jokainen asiakkaamme ja työntekijämme tulee kohdatuksi, korostavat eläinlääkärit Chita ja Timo Wahlroos. Heidän perheyrityksensä Eläinklinikka Avec tarjoaa Porvoossa ja Turussa monipuolisesti eläinlääkäripalveluja. Suomen Eläinlääkäriliitto teki ehdotuksen jäsentensä palkitsemisesta Akavan yrittäjäpalkinnolla.

3.12.2024

– Eläinklinikka Avec on toiminut vuodesta 2001 aluksi yhden eläinlääkärin praktiikkana Porvoon Jokikadulla nimellä Jokikadun Eläinklinikka. Toiminnan kasvaessa muutimme ensin Lukiokadulle isompiin tiloihin ja toimimme Eläinklinikka Avecin nimellä. Kymmenen vuotta sitten siirryimme Asentajantielle uusiin, yhä isompiin tiloihin. Niiden hankkiminen oli tärkeä strateginen päätös ja iso investointi rakennushankkeineen, kertovat Chita ja Timo Wahlroos.

Chita on aloittanut päätoimisena praktikkona ja työskentelee nykyisin vielä praktikkonakin, mutta suurimman osan ajasta hän panostaa nykyisin klinikan johtamiseen. Timo työskentelee toimitusjohtajana keskittyen yrityksen johtamiseen.

– Jo opiskeluaikana tavoitteenani oli perustaa oma yritys, joka erikoistuu lemmikkieläinten hoitamiseen. Näin teinkin pian valmistumisen jälkeen, kertoo Chita Wahlroos.

Yritys on kasvanut kahden klinikan ja yli 50 työntekijän työyhteisöksi, johon kuuluu eläinlääkäreitä, erikoiseläinlääkäreitä ja eläintenhoitajia sekä muuta henkilöstöä. Vuonna 2022 yritys osti toisen eläinlääkäriklinikan, Turussa toimivan Eläinlääkäriasema Petvetin.

Akavan yrittäjäpalkintotyöryhmä painotti palkintoperusteissaan, että Eläinklinikka Avec on kasvanut vahvasti ja kestävästi pysyen itsenäisenä kilpaillulla, ketjuuntumisen leimaamalla alalla. Hyvä henkilöstöpolitiikka oli myös palkintoperusteena.

Jatkuva kehittäminen pitää työn kiinnostavana

Wahlroosien tärkeänä ohjenuorana on toiminnan ja osaamisen jatkuva kehittäminen sekä hyvä henkilöstöpolitiikka, joiden avulla he ovat luoneet yrityksensä kestävän kasvun. Asiakkaat arvostavat empaattisuutta ja taitoa kohdata sekä eläinpotilas että sen omistaja.

– Olisi vaikeaa toimia eläinlääkäriyrittäjänä, ellei ole koulutukseltaan eläinlääkäri. Toiminnan jatkuva kehittäminen ja erikoistuminen on aina ollut yrityksemme strategisena valintana, Timo kertoo.

– Kasvu ei ole itseisarvo, vaan vahvaa taloutta ja kasvua tarvitaan yrityksen toiminnan kehittämiseen. Lääketieteen kehitys etenee huimaa vauhtia, joten toiminnan ja osaamisen kehittäminen ovat välttämättömiä, jotta voi menestyä, Timo toteaa.

 

Kuvassa Akavan yrittäjäpalkinnon 2023 saajat Timo ja Chita Wahlroos, joiden yritys Eläinklinikka Avec toimii Porvoossa ja Turussa.

Yrittäjät Timo ja Chita Wahlroos pitävät hyvää asiakaspalvelua ja erikoistumista avainasioina eläinlääkärialalla menestymisessä.

 

– Asiakkaiden odotukset lemmikkien hoitamisesta ovat kasvaneet samalla, kun suhtautuminen lemmikkeihin on muuttunut. Ne nähdään perheenjäseninä, joiden hyvinvointiin halutaan panostaa. Eläinasiakkaina meillä on eniten koiria, mutta paljon kissojakin ja välillä muita pieneläimiä. Tuotantoeläimiä emme hoida, Chita kertoo.

– Olemme kehittäneet yritystämme asiakaslähtöisesti, ja samalla tavoitteena on ollut eläinlääkärityön mielekäs tekeminen. Erikoistumistamme olemme suunnanneet sen mukaan, mitä palveluja tältä alueelta on puuttunut. Nyt tarjoamme saman katon alla koko hoitopolun, johon kuuluu kaikki palvelut labrasta röntgeniin ynnä muihin tarvittaviin palveluihin, Chita sanoo.

Eläinasiakkaiden lisäksi palvellaan ihmistä

– Eläinlääkärin työn erityispiirre ja hienous on, että eläinlääkäri palvelee eläinasiakkaan lisäksi omistajaa. Hänen pitää kertoa tiiviisti ja maallikollekin ymmärrettävässä muodossa, millaisia vaihtoehtoisia hoitopolkuja on valittavissa. Hoitojen hyödyt pitää kuvailla selkeästi, jotta ihminen motivoituu toteuttamaan tarvittavan hoidon. Eläinlääkäri on lemmikin omistajan tukena myös vaikeissa tilanteissa, Chita painottaa.

Chita ja Timo Wahlroos pitävät eläinlääketiedettä kiehtovana ja vaativana alana, joka on ytimeltään asiakaspalvelua. Eläinlääkäriopintoihin kuuluu sekä tuotantoeläinten että pieneläinten diagnostiikka ja hoito sekä elintarvikehygienia. Tämän lisäksi ihmisten kohtaaminen on oleellinen taito.

– Kysyminen, kuuntelu ja tukeminen ovat työmme perustaa, mutta myös johtamisen lähtökohta yrityksessämme. Avoin, keskusteleva toimintatapa luo luottamuksen siihen, että vaikeista tilanteista voidaan ja pitää keskustella. Kun ollaan ihmisten kanssa tekemisissä, väistämättä tulee kitkaa välillä. Sen kanssa pärjätään niin että hankalat tilanteet puhutaan auki ja selvitetään mahdollisimman pian, Chita ja Timo toteavat.

Heidän tavoitteenaan on ollut luoda työpaikka, johon kaikkien on hyvä tulla ja jossa on hyvä tehdä töitä. Monet työntekijät ovatkin olleet yrityksen palveluksessa sen alkuajoista lähtien. Henkilöstön hyvinvointia ja jaksamista tuetaan muun muassa työhyvinvointitapahtumin sekä liikunta- ja kulttuurieduin. Kouluttautumisesta huolehditaan laajasti.

Molemmat kertovat olevansa aina töissä, mutta mielellään ja tietoisen valinnan kautta.

– Haluan, että omat ihmisemme tavoittavat minut aina, kun heillä on jotain kysyttävää, huolta tai tarvetta jutella. Jokaiselle meistä on tärkeää tulla nähdyksi ja kohdatuksi, Chita korostaa.

Yrittäjän työssä on parasta vapaus  

– Yrittäjyydessä parasta on vapaus järjestää työnsä omalla tavallaan sekä kehittää yrityksen toimintaa haluamaansa suuntaan. Vapaudella on toki kääntöpuolenaan suuri vastuu, mikä on vaikeinta yrittämisessä. Priorisointi kuuluu myös yrittämiseen, sillä työtä ja kehitettävää on loputtomiin, Timo luonnehtii.

Evästykseksi yrittäjyyttä pohtivalle Chita sanoo, että olisi hyvä ensin oppia tuntemaan itsensä. Kun on selvillä, mitkä ovat omat vahvuudet ja missä olisi kehitettävää, voi täydentää osaamistaan ja yrityksensä osaamista työntekijöillä, jotka täydentävät omia vahvuuksia.

– Kun työ tuntuu merkitykselliseltä ja siinä voi käyttää omia vahvuuksiaan sekä kehittyä jatkuvasti, se auttaa jaksamaan. Kehittyminen lähtee itsetuntemuksesta. Verkostot ovat tärkeitä ammatillisesti, mutta myös vertaistuen ja ajatustenvaihdon kannalta. Eläinlääkäreillä on vahva kollegiaalisuuden perinne, joka hyödyttää asiakkaitakin, Chita ja Timo toteavat.

 

Teksti Ritva Siikamäki

Kuvat Susanna Nordval

Mikä on Akavan yrittäjäpalkinto?

Akava voi myöntää Akavan yrittäjäpalkinnon ansioituneelle henkilölle tunnustuksena urastaan yrittäjänä ja/tai toimimisesta akavalaisen korkeasti koulutetun ammatinharjoittamisen ja yrittäjyyden hyväksi ja/tai toimintaedellytysten vahvistamiseksi. Akavan hallitus päättää palkinnonsaajasta yrittäjäpalkintotyöryhmän esityksen pohjalta.

Lisätietoa

Suomen Eläinlääkäriliiton sivusto kertoo liiton toiminnasta sekä antaa tietoa eläinlääkärin työstä.

Akava-yhteisössä yrittäjien edunvalvontajärjestönä toimii AKY – Akavalaiset yrittäjä.t

Lue lisää aiheesta