Etätyöstä kilpailuetu

Etätyöstä takaisin toimistolle haikailevia työntekijöitä odottaa monissa ranskalaisyrityksissä yllätys: toimistoa ei enää ole tai siitä on jäljellä vain miniversio. Koronatilanne on saanut kansainväliset jätit, kuten Googlen, Lloyds:n, Barclays:n ja öljy-yhtiö BP:n suunnittelemaan liiketilojensa vuokrakulujen optimointia etätyöllä. Suomessa etätyö on asintuntijatehtävissä yleistä ja se on työaikalaissa samanarvoista kuin läsnätyö.

24.9.2020

Toisin kuin Suomessa, ennen koronakevättä etätyö oli Ranskassa vielä harvinaista. Nyt kun tuhannet yritykset ovat päässeet sen makuun, niissä mietitään, onko enää mielekästä maksaa esimerkiksi Pariisin liikekiinteistöjen kalliita vuokria. Yhä useampi lakimies, pankkineuvoja tai lääkäri on luopunut kiinteästä työtilasta ja tekee kotikäyntejä moottoripyörällä.

Uutta 2 000 hengen toimistoa Dubliniin suunnitellut Google muutti karanteenin jälkeen mielensä ja kannustaa nyt työntekijöitään etätyöhön. Erityisesti isoissa metropoleissa, joissa liiketilojen vuokrat hipovat pilviä, etätyöstä on yrityksille merkittävää taloudellista etua. Myös autoruuhkiin ja täpötäysiin joukkoliikennevälineisiin kyllästynyt henkilöstö ottaa kotitoimistoajatuksen ilolla vastaan.

Ranskassa toimistokalusteiden myynti lisääntyi koronan iskettyä 60 prosentilla. Työnantajat kustantavat mielummin hyvin varustetun toimiston työntekijänsä kotiin kuin pitävät tartuntariskin vuoksi puolityhjän liiketilan.

Suunniteltua spontaaniutta

Työnantajan panos ei kuitenkaan saa loppua kalusteisiin. Uudenlaista työntekomallia täytyy myös osata johtaa. Maailman suurimman etätyöntekijöiden voimalla toimivan ohjelmistotalon GitLab:n toimitusjohtaja Sid Sijbrandij:lla on etäjohtamisesta vankka näkemys.

 

Sid Sijbrandij johtaa etätyöntekijöiden voimalla toimivaa ohjelmistotalo GitLabia. Hän painottaa, että etäjohtaminen vaatii taitoa luoda yhteisöllisyyttä ja epämuodollisia kohtaamisia.

Uudenlaista työntekomallia täytyy myös osata johtaa, korostaa maailman suurimman etätyöntekijöiden voimalla toimivan ohjelmistotalon GitLab:n toimitusjohtaja Sid Sijbrandij.

 

– Epävirallisen kommunikaation tiedetään lisäävän henkilöstön työtyytyväisyyttä ja tehokkuutta. Satunnaiset kohtaamiset käytävillä tai kahvihuoneessa saattavat myös sysätä liikkeelle innovaation.

– Esimiehen pitää ymmärtää, että näitä spontaaneja kontakteja ei synny yrityksessä, jonka työntekijät työskentelevät kodeissaan eivätkä tapaa toisiaan fyysisesti. Johtamiseen kuuluu olennaisena osana järjestää suunnitellusti tilanteita, joissa etätyöntekijät voivat vaihtaa kuulumisia ja puhua muista kuin työasioista, Sijbrandij kertoo.

Epävirallista ajatusten vaihtoa tehostetaan muun muassa yhteisillä zoom-kahvitauoilla, teemakeskusteluilla ja sattumanvaraisesti valituilla videopuheluilla, joiden aikana toisilleen tuntemattomat kollegat eri puolilta maailmaa voivat tehdä tuttavuutta. Lisäksi yhtiö järjestää fyysisiä tapaamisia ja jakaa matkastipendejä, joilla etätyöntekijät voivat käydä katsomassa toistensa kotitoimistoja.

Esimies saattaa tehdä soittokierroksen alaisilleen vain kysyäkseen, mitä kuuluu ja millainen sää on. Työntekijät arvostavat henkilökohtaista puhelua erityisesti Ranskassa, missä suullista viestintä pidetään perinteisesti tärkeämpänä kuin kirjallista.

Henkinen hyppy

Sid Sijbrandjin vuonna 2014 San Fransiscossa perustama verkkopalvelu, joka tarjoaa yrityksille tehtävienhallintatoimintoja, toimii tänä päivänä 67 maassa. Lähes kaikki GitLab:n 1300 työntekijää ovat etätyössä. Onko siis ihme, että yhtiö on kehittänyt oman kirjalliseen viestintään perustuvan työntekomallin?

– Kirjallinen viestintä saattaa tuntua työläältä ja luonnottomalta työntekijöistä, jotka ovat tottuneet työskentelemään samassa toimistossa työtovereidensa kanssa. Pelkkään tekstiin perustuvaan viestintään siirtyminen on henkinen hyppy, joka ei tapahdu hetkessä. Siihen pitää opetella, Sijbrandij korostaa.

Hänen mukaansa kaiken dokumentointi on yritykselle merkittävä kilpailuetu.

– Suulliseen viestintään perustuvassa yrityskulttuurissa samoja asioita vatvotaan kokouksissa yhä uudelleen, mikä ei ole toiminnan kannalta kovin tehokasta.

GitLab:n etätyöntekijöille tehdyn kyselyn perusteella 43 prosenttia pitää tärkeänä, että perheelle jää enemmän aikaa ilman, että ura kärsii. Valtaosa henkilöstöstä arvostaa myös sitä, että he matkustavat vähemmän kuin perinteisessä toimistotyössä. Moni uskoo lisäksi voivansa vaikuttaa työhönsä liittyviin asioihin enemmän katsomatta siihen, missä asemassa ovat organisaatiossa. Viisitoista prosenttia etätyöntekijöistä mainitsi, että heillä on jokin fyysinen vamma tai krooninen sairaus, joka voisi haitata työntekoa perinteisissä tomisto-olosuhteissa.

 

Teksti Virpi Latva

Kuva GitLab, kuvituskuva Ida Pimenoff