Häikäisevä tulevaisuus edessä? 

Opiskelijat joutuivat keväällä koronan takia lujille monin tavoin: opetus lakkasi tai siirtyi verkkoon, monen harjoittelut ja kesätyöt menivät jäihin. Onneksi korkeakoulut ja Kela toimivat nopeasti tukeakseen opiskelijoita. Kuitenkin epävarmuus työllistymisestä jäi. Moni vastavalmistunut painii työnhaun kanssa ja monet ovat lomautettuna.  

25.9.2020

Työttömiä vastavalmistuneita oli elokuun lopussa hieman vajaat 15 000, joista korkeakoulutettuja noin 4 000. Kokoaikaisesti lomautettuna oli 406 korkeakoulutettua. Lisätietoa on käytettävissä tiedotteessamme ja lomautuskatsauksessamme.

Moni opiskelija miettii näissä oloissa, kannattaako nyt valmistua. Voiko luottaa siihen, että vastavalmistuneella on mahdollisuuksia työllistyä näissä oloissa?  

Valmistumisen jälkeenkin kannattaa pitää huolta oman osaamisen esille tuomisesta ja sen riittävyydestä. Pohdi, miten täydentäisit osaamistasi. Muista että laaja valikoima verkko-opintoja on käytettävissä maksutta. Opiskelu ja osaamisen kehittäminen eivät pääty korkeakoulututkintoon. 

Muista, että työnhakua tehdessä voit edistää mahdollisuuksiasi kertomalla, että haet työtä. Ole yhteydessä verkostoihisi ja pyri laajentamaan niitä. Käy esimerkiksi läheistesi tai kavereittesi kanssa läpi, millaisia paikkoja voisit hakea. Pohtikaa yhdessä, miten kertoa osaamisesta, vahvuuksista ja työkokemuksesta. Miettikää, millaiset tehtävät tai työyhteisöt kiinnostaisivat. Hakemuksia ja ansioluetteloita voi työstää yhdessä. Tutustu neuvoihimme työnhausta.

Tiesithän, että ammattiliittosikin tarjoaa ajankohtaisia koulutuksia? Niiden yhteydessä voit myös luoda verkostoja. Ota huomioon yrittäjäksi ryhtyminen yhtenä työllistymisvaihtoehtona. Harjoittelu tai pätkätyö  voi tuoda mukanaan arvokkaita verkostoja tai uusia mahdollisuuksia.  

Harvalla meistä ura on edennyt aivan suunnitelmien mukaan. Jos lomautus tai työttömyys osuu kohdallesi, se voi olla uuden mahdollisuuden alku ja tilaisuus miettiä elämän suuria kysymyksiä. Yllätyksiä uralla tapahtuu kaikille ja siksi kannattaa tarttua odottamattomiin ja yllättäviin tilaisuuksiin. 

On ihan ok tuntea tilanteesta huolta ja ahdistusta. Kannattaa muistaa, että vaikeassa tilanteessa on monia muitakin eikä tilanteessa ole mitään hävettävää. Älä jää yksin.  

Vaikka hakeminen voi turhauttaa, jos paikkaa on vaikea löytää, koeta suhtautua myönteisesti. Jatka harrastuksiasi ja pidä rutiineista huolta, vaikka olisit työttömänä.  Luota siihen, että kaikesta epävarmuudesta huolimatta asioilla on taipumus järjestyä.  

 

 

Lisätietoja:

Lue lisää aiheesta