Kaksi vuotta vilahti Akavan opiskelijoiden puheenjohtajana – terveisiä tulijoille

Kaksi vuotta ei tunnu järin pitkältä ajalta. Jos sen sijaan kaksivuotisen kauteni jakaa päiviin, kertyy kipparointipäiviä Akavan opiskelijoiden puheenjohtajana yhteensä yli 700. Tässä on luku, joka paremmin hahmottaa sitä, miten monesta merkityksellisestä päivästä omassa elämässäni on ollut kyse. Valtavan paljon olen oppinut ja kasvattanut osaamistani. On ollut ilo tutustua ja tehdä yhteistyötä Akavan toimiston upean väen ja akavalaisten liittojen toimijoiden kanssa. Kiitos saamastani luottamuksesta ja mahdollisuudesta kehittyä, joskus epämukavuusalueellakin.

4.12.2018

Akavan opiskelijoiden kenttä opiskelun ja työelämän rajapinnoilla on juuri nyt todella kiinnostava. Keinot elinikäisen oppimisen edistämiseksi ovat olleet koko vuoden esillä, ja samaan aikaan on sorvattu uutta korkeakouluvisiota. Akavan opiskelijat on puhunut aktiivisesti kesätöiden ja harjoitteluiden merkityksestä työidentiteetin rakennuspaloina ja löytänyt uusia, saman tavoitteen jakavia yhteistyökumppaneita Vastuullinen kesäduuni -kampanjasta ja Trainee.fi-sivustosta.

Uutisointi työmarkkinoista ei ole myöskään jättänyt kylmäksi. Olemme ottaneet kantaa, kun kevään kehysriihessä esitettiin määräaikaisten työsuhteiden helpottamista pelkästään alle 30-vuotiailta ja kun viime kuussa esiteltiin avausirtisanomisjärjestyksen muuttamiseksi. Meidän mielestämme osaaminen ratkaisee – ei ikä tai palvelusuhteen kesto. Sama pätee myös kansainvälisiin osaajiin, joilla vastikään todettiin olevan edelleen suuria hankaluuksia työllistyä suomalaisille työmarkkinoille, vaikka osaaminen ja motivaatio ovat kunnossa.

Nämä uutiset osoittavat, että tilausta akavalaiselle opiskelijavaikuttamiselle on. Me voimme olla tekemässä työelämää, joka on meidän näköistämme ja mahdollisimman monessa suhteessa sellainen kuin sen haluamme olevan. Työnteko on jo nyt monen korkeakouluopiskelijan arjessa läsnä. Tulevaisuudessa me olemme se porukka, joka kantaa vastuuta hyvinvointivaltion rahoittamisesta. On siis sitäkin tärkeämpää, että tämä vastuu koetaan omaksi ja sitä arvostetaan – sellaiseksi, että vastuun ottamiseen ja jakautumiseen voi vaikuttaa.

Vastuun antamisen voi aloittaa ihan läheltä. Viime viikolla Helsingin Sanomien uutisointi ammatillisen järjestäytymisasteen laskemisesta oli hyvä keskustelunherätys. Harmillisesti selvityksestä oli kuitenkin pudotettu opiskelijajäsenet kokonaan pois. Akava-kentässä opiskelijat ovat merkittävä tulevaisuuden voimavara. Liki puolet opiskelijoista käy opintojensa ohella töissä. Yhteensä 116 000 korkeakouluopiskelijan joukko muodostaa viidenneksen Akavan jäsenmäärästä. Ei ole yhdentekevää, miten Akava-yhteisö ottaa opiskelijat vastaan ja millaista vastuuta heille annetaan. Kilpailu vapaa-ajasta on kovaa, ja nuorilla on monia muitakin kiinnostuksenkohteita.

Siksi vinkkini teille liittojen johdossa ja toimistoilla työskenteleville: ottakaa opiskelijat mukaan toimintaanne, antakaa heille vastuullisia paikkoja ja tilaa kasvaa. Jakakaa asiantuntemustanne, kuunnelkaa ja kysykää. Ennen kaikkea luottakaa ja näyttäkää luottamuksenne teoilla. Sillä jos emme saa liitoissa nyt aktiivisesti toimivia opiskelijoita sitoutettua mukaan toimintaan, miten me voimme kuvitella houkuttelevamme niitä, joille toiminta ei ole laisinkaan tuttua? Verkostojen voima – tuttavallisemmin sanottuna puskaradio – toimii edelleen mainiosti.

Akavan opiskelijoille valittiin viikonloppuna johtokolmikko vuodelle 2019. Uusi puheenjohtajisto on täynnä ideoita. Se haluaa vaikuttaa ja olla edelläkävijänä luomassa tulevaa työelämää. Varmasti kuulette heistä. Rohkaisen kutsumaan heitä oma-aloitteisesti kylään, vaihtamaan ajatuksia ja ideoimaan toimintaa. Yhdessä saavutamme enemmän – oli kyse nuorten järjestäytymisasteen nostamisesta, uuden ajan ammattiliitoista tai toimivan vuoropuhelun varmistamisesta.

Henna Pursiainen
puheenjohtaja, Akavan opiskelijat

Lisätietoja:

Kirjoittajavieras