Akava on mukana asiantuntijakumppanina Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa, jonka yhteistyökumppanit ovat sitoutuneet vastuullisiin kesätyökäytäntöihin. Kannattaa tutustua muun muassa sivustolla olevaan oppaaseen kesätyönhakijalle. Kampanjassa on yli 500 työnantajaa ja sen piirissä on noin 3 500 kesätyötä.
Akavan opiskelijoiden laatimat harjoittelusuositukset ovat käytettävissä sekä harjoitteluihin että kesätöihin. Olemme koonneet oheen muutamia vinkkejä, jotka ovat ihan kenelle tahansa uudessa työssä aloittavalle ns. käyttiskamaa.
1. Kysy neuvoja ja ohjeita rohkeasti. Käytä perehdyttäjän ja kokeneempien työntekijöiden neuvoja ja opastusta hyväksesi.
Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan. Uusi tyyppi uudessa paikassa on mitä parhain kyselemään ja ehkä kyseenalaistamaankin käytänteitä, sillä monesti sokeudumme perinteisille toimintatavoille emmekä itsekään pääse eroon. Harjoittelijalla ja kesätyöntekijällä on oikeus saada kunnollinen perehdytys. Kesätyöntekijä on monesti sijaistamassa vakituisia työntekijöitä.
Akavan opiskelijoiden harjoittelubarometrin mukaan jopa 45 prosenttia vastaajista jäi vaille tarvittavaa ohjausta. Muista, että on kaikkien etu, että myös harkkari tai kesäduunari on perillä asioista. Perehdytys on tärkeää työturvallisuudenkin takia.
2. Hyödynnä kesäduuni mahdollisuutena kehittyä, jopa ylittää itsesi ja vakuuttaa työnantaja osaamisestasi.
Minkä tahansa työsuhteen onnistumisen ja työssä viihtymisen kannalta on oleellista tietää, mikä on oma tehtävänkuva sekä työn tavoitteet ja sisältö. Hyvin hoidettu duuni on mainos osaamisestasi myöhemmällä työuralla. Harjoittelubarometrin mukaan jopa 66 prosenttia harjoittelijoista oli kärryillä omasta tehtävänkuvastaan. Älä jää ihmettelemään, jos olet epävarma jostakin asiasta työssäsi, vaan pyydä pomoltasi neuvoja rohkeasti.
3. Tunne oikeutesi ja velvollisuutesi työntekijänä.
Ota etukäteen selvää alan palkkauksesta. Esimerkiksi useilla liitoilla on suositukset myös kesätyö- ja harjoittelijanpalkoista opintojen etenemisen mukaan. Omien oikeuksia ja velvollisuuksien tunteminen ja niistä keskustelu pomon kanssa jo ennen työsuhteen alkamista luo hyvää pohjaa.
Akavan opiskelijoiden harjoittelubarometrin mukaan noin 40 prosenttia vastanneista ei tiennyt, saiko harjoittelustaan työehtosopimuksen eli ”tessin” mukaista palkkaa. Ota asioista selvää ja pidä puoliasi. Pulmatilanteissa voit ottaa yhteyttä Kesäduunari-infoon, joka palvelee maksutta kesän aikana.Palvelu avataan toukokuun alussa. Kannattaa siis todella ottaa vakavasti oman elämän edunvalvonta!
Extra
Olemalla kiva työkaveri keräät verkostoja. Ennen kuin huomaatkaan, sinulla onkin kontakteja työelämään ihan eri tavalla!
Hyviä kesätöitä ja jos et ole vielä löytänyt kesätyötä, tsemppiä hakuun!