Yhä useammalle korkeakoulutetulle yrittäjyys on aito vaihtoehto tehdä työtä. Korkeakoulutettujen yritykset tuottavat usein korkeampaa lisäarvoa, mikä näkyy muun muassa innovaatioina, kasvuna ja korkeana tuottavuutena. Heidän yrityksensä työllistävät keskimäärin enemmän kuin matalasti koulutettujen omistamat yritykset.
Kasvuyrittäjyyden tukeminen edellyttää panostusta osaamisen kehittämiseen ja työhyvinvointiin. Vain hyvinvoiva yrittäjä voi menestyä. Yrityspalveluissa ja työterveyshuollossa on kuunneltava tarkasti yrittäjän tarpeita ja räätälöitävä palveluita heille sopivaksi.
Kasvuyrittäjyyden rinnalla tärkeitä ovat yksinyrittäjät ja monimuotoisesti työtä tekevät itsensätyöllistäjät. Eri työskentelytapojen yhdistelyyn on myös luotava mahdollisuuksia. Olennaista on lisätä työn eri muotoja yhdistelevän turvaa ottamalla viimein käyttöön työttömyysturvan yhdistelmävakuutus.
Riski kuuluu yrittäjyyteen. Niissä tilanteissa, joissa yritystoiminta ei otakaan tuulta alleen tai tuloissa on väliaikaisesti heikompi vaihe, on kuitenkin kohtuullistettava seurauksia ja selvitettävä mahdollisuutta säätää yrittäjälle oikeus työttömyysturvaan tilapäisen tulojen merkittävän alenemisen vuoksi ilman, että yritystoiminta on pakko lopettaa.
Akava on ehdottanut yrittäjyysohjelmassaan kasvua ja yrittäjyyttä vahvistavia keinoja. Tässä niistä tiivistetysti kolme näkökulmaa:
- Rahoituskanavien laajentaminen ja yksityisen rahan houkuttelu: tarjotaan kasvuyrityksille enemmän rahoitusvaihtoehtoja erityisesti kasvuvaiheessa. Uudistetaan yritystukijärjestelmää, jotta se tukee paremmin kansainvälistymistä, innovaatioita ja vihreää siirtymää. Houkutellaan investointeja esimerkiksi verokannustimilla.
- Osaamisen kehittäminen ja kansainvälinen rekrytointi: vahvistetaan yrittäjyysopintoja ja -valmiuksia kaikilla koulutusasteilla sekä helpotetaan osaajien rekrytointia ulkomailta sujuvoittamalla lupaprosesseja. Kehitetään jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia erityisesti tekoälyn, digitalisaation ja vihreän siirtymän alalla.
- Yksinyrittäjien tukeminen työnantajiksi siirtymisessä: tarjotaan neuvontaa ja tukitoimia ensimmäisen työntekijän palkkaamisen helpottamiseksi. Vähennetään yritysten hallinnollista taakkaa ja tuetaan omistajavaihdoksia, jotta yrittäjyys on houkutteleva uravaihtoehto.
Kasvuhakuinen yrittäjyys on keskeinen tekijä Suomen talouden ja yhteiskunnan kehittämisessä. Se edellyttää toimivia rahoitusratkaisuja, osaamisen kehittämistä, tehokkaita tukipalveluita ja kannustavaa verotusta sekä järkevää sääntelyä. Panostamalla näihin voimme tukea yrittäjyyttä, joka edistää talouden kestävää kasvua ja luo hyvinvointia koko yhteiskunnalle.
Hyvää yrittäjän päivää!
Tutustu yrittäjyysohjelmaamme