Akava mukana kampanjassa paremman kieli-ilmapiirin puolesta

Oikeusministeriön Oma kieli -kampanja, johon Akavakin osallistuu, puhuu paremman kieli-ilmapiirin puolesta. Kampanjan tavoitteena on kannustaa eri kieliryhmiä suhtautumaan myönteisemmin toisiinsa ja näkemään kielten monimuotoisuuden rikkautena. Kampanjassa kieliryhmät löytävät yhteisen sävelen juniorijalkapallon välityksellä.

3.11.2020

 

Oikeusministeriön kielibarometri 2016 -tutkimuksessa havaittiin, että yleisessä suhtautumisessa eri kieliä puhuviin oli paljon ongelmia. Omassa kunnassaan vähemmistössä olevista ruotsinkielisistä lähes puolet ja suomenkielisistä joka viides sanoi tulleensa huonommin kohdelluksi käyttämänsä kielen vuoksi. Joulukuussa 2020 valmistuvan barometrin alustavien tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että tilanne on hiukan paranemassa. Edelleen kuitenkin sekä suomenkieliset että ruotsinkieliset vähemmistöt kaksikielisissä kunnissa kokevat, että kieliryhmien välisissä suhteissa on haasteita.

Jalkapallo yhdistää ihmiset yli kielirajojen. Juniorijalkapalloilijoiden lisäksi mukana on Huuhkajien kapteeni Tim Sparv, joka kannustaa omalla murteellaan katsojaa olemaan rohkeasti oman kielinen.

– Kieli on asenne. Ja varsinkin nuorena täytyy uskaltaa puhua, kaiken ei tarvitse olla täydellistä. Olen aina nähnyt kielen hauskana ja mielenkiintoisena asiana, mutta kiinnostuin kielistä erityisesti asuessani ulkomailla. Ruotsinkielisen Pohjanmaan murteet ovat jänniä. Oma murre saattaa unohtua helposti, kun alkaa puhua kirjakieltä. Tämä on tärkeä kampanja, Suomen miesten  jalkapallomaajoukkueen, Huuhkajien, kapteeni Tim Sparv sanoo.

Kampanja näkyy ja kuuluu kouluissa, oppilaitoksissa ja työyhteisöissä ympäri Suomen marras-joulukuussa 2020. Kampanjaan voi osallistua esimerkiksi jakamalla kampanjavideota tai kertomalla oman, myönteisen kielikokemuksensa sosiaalisessa mediassa.

 

Kampanjan viestit lyhyesti

Käyttämäsi kieli on tärkeä osa identiteettiäsi. Se kertoo siitä, kuka olet.

Samalla kieli on vuorovaikutuksen väline, joka yhdistää sinut maailmaan ja auttaa ymmärtämään sitä. Kuunnellaan toisiamme. Jokaisen puhe on tärkeää.

Hyvässä kieli-ilmapiirissä jokainen uskaltaa puhua omaa kieltään.

Puhu omaa kieltäsi, yhteinen ymmärrys löytyy kyllä.

#omakieli #egetspråk

 

 

Kampanjan sivusto on osoitteessa omankielinen.fi