Akavalaiset ilmastotyössä: Kirjastopedagogi Sonja Peschkow, Akavan Erityisalat

Akava haluaa Suomesta maailman ilmastoälykkäimmän maan, joka on myös hiilineutraali vuoteen 2040 mennessä. Aloitamme nyt uuden ilmastoaiheisen artikkelisarjan Akavalaiset ilmastotyössä. Tässä sarjassa esittelemme akavalaisten liittojen jäseniä, jotka työssään toimivat ilmastoteemojen parissa. Kiitos kaikille mukaan tulleille!

1.11.2019

Kirjastopedagogi Sonja Peschkow toivoo, ettei ilmastonmuutoksen torjunta jää pelkäksi puuhasteluksi ammattiyhdistysliikkeessä: “Jonain päivänä on mahdollista, että lakkoilemme ilmaston puolesta.”

Espoon kulttuurikeskuksen sisällä taide, kulttuuri ja tieto kohtaavat saumattomasti. Saman rakennuksen uumenissa löytyy myös Tapiolan kirjasto, jossa Sonja Peschkow työskentelee. Hänet valittiin vuoden alusta Akavan Erityisalojen ilmastoryhmän puheenjohtajaksi.

Noin kymmenhenkinen ydinryhmä kokoontuu kahden kuukauden välein. Ilmastoryhmän tehtävänä on nostaa ilmastonmuutos esiin ja yhdistää voimavarat ja osaaminen mahdollisimman monen jäsenliiton kanssa. Tavoitteena on järjestää koulutuksia, laskea toimistojen hiilijalanjälki ja edistää ympäristöarvojen toteutumista työpaikoilla.

“Olen ainoa ilmastoryhmän jäsen, joka ei ole Akavan Erityisaloissa tai ammattiyhdistysliikkeessä töissä ”, sanoo Peschkow.

Heti ensitöikseen Peschkow toteutti ilmastonmuutosta koskevan kyselyn Akavan Erityisalojen jäsenille.

Vastauksia kertyi noin kolmisensataa. Suurin osa vastaajista piti erittäin tärkeänä, että Akavan Erityisalat nostaa ilmastonmuutosta esiin.

Kyselyn perusteella jäsenet halusivat muun muassa tehostaa kierrätystä, vähentää liikkumisen päästöjä, suosia ekosähköä ja saada mahdollisuuden etäkokouksiin. Toiveissa nostettiin esiin, että hankinnoissa ja kilpailutuksissa huomioitaisiin yhä paremmin ekologiset kysymykset ja ympäristöarvot.

“Olemme ammattiyhdistysliike, joten meidän pitäisi pystyä tukemaan jäseniä ristiriitatilanteissa, jos työnantaja toimii heidän arvojaan vastaan”, sanoo Peschkow.

Kulkuvälineet, joita työmatkoilla käytetään ovat tästä yksi esimerkki. Jos työntekijä haluaisi lentämisen sijaan suosia junalla matkustamista esimerkiksi Keski-Euroopassa, siihen pitäisi hänen mukaan olla jokaisella oikeus.

“Junassa matkustamisen voisi käyttää työaikana. Työntekijällä on oikeus vaatia kestävyysnäkökulmien huomioimista”, sanoo Peschkow.

Lokakuussa Tekniikan Akateemiset (TEK) vieraili ilmastoryhmän tapaamisessa. TEK on kartoittanut hiilijalanjälkeään ja tämän seurauksena luopuvat muun muassa konferessiristeilyistä. Esimerkiksi Ruotsiin saa kuitenkin matkustaa laivalla, jos se kuuluu työmatkaan.

Akavan Erityisaloissa aiotaan pohtia samalla tavalla, miten ympäristökuormaa voitaisiin pienentää.

“Yhteiskunnassa kaikilla tahoilla ollaan havahduttu siihen, että jotain pitää tehdä ja äkkiä. Se herättää toivoa”, sanoo Peschkow, joka myöntää poteneensa ilmastoahdistusta 1990-luvulta lähtien.

Työssään Espoon kirjastoissa hän on ollut ekotukihenkilönä ja nostanut ympäristöteemoja esiin luonnontieteellisen kirjallisuuden ja tapahtumien kautta. Kirjaston tilaisuuksiin on kutsuttu puhumaan kirjailijoita, jotka ovat käsitelleen teoksissaan ilmastonmuutosta.

Hänen päätehtävänsä nykyisessä työssä on kouluyhteistyön edistäminen. Peschkowin mielestä nuorten kansainvälinen ilmastoliike on ollut tärkeä osa yhteiskunnallista muutosta.

Samanlaista ripeyttä hän toivoisi myös ammattiyhdistysliikkeeltä.

“Jonain päivänä on mahdollista, että lakkoilemme ilmaston puolesta. Tänä vuonna se ei toteutunut”, sanoo Peschkow.

Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki on suhtautunut myötämielisesti ehdotukseen.

Akava haluaa, että Euroopan unioni uudistaa ilmastotavoitteitaan, jotta EU saavuttaa hiilineutraaliuden selvästi ennen vuotta 2050.

“Ilmastoasioissa ei voi olla kiinnostumatta kansainvälisestä tasosta. Mitä enemmän ja mitä laajemmin, sitä parempi”, sanoo Peschkow.

Ilmastonmuutoksen esiintuonti työssä on ollut itsestäänselvyys, sillä Peschkow on lukenut Helsingin yliopistossa evoluutiobiologiaa ja ekologiaa. Hänen mielestä kirjallisuudella on vahva rooli ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta. Yksi teos, jonka hän haluaa nostaa esille on Antti Haatajan Pohjoinen: jälkemme maailman laidalla.

“Moninaisuuden häviäminen ja kuudes sukupuutto ovat yhtä vakavia asioita kuin ilmastonmuutos”

 

 Teksti ja kuvat: Johannes Roviomaa

 

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta