Akava palkitsi oululaisen Kraton Chemicalin

Oululaiselle Kraton Chemicalille kesätöihin tulevat korkeakouluopiskelijat kokevat pääsevänsä tekemään oikeita töitä mäntyöljyn jalostamolla. Yritys voitti Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa Akavan korkeakouluopiskelijoille suuntaaman Unelmien kesäduuni – teoriasta tekoihin -kilpasarjan.

6.9.2018

Vastuullisimmat kesätyönantajat löytyivät kesätyöntekijöiltä kerätyn palautteen perusteella. Korkeakouluopiskelijoille suunnatussa Unelmien kesäduuni – teoriasta tekoihin -sarjassa Akava palkitsi työnantajan, joka kesän aikana hyödynsi parhaiten korkeakouluopiskelijoiden osaamista ja oppimishalua.

Korkeakouluopiskelijat arvioivat saamaansa kesätyökokemusta lähes parhailla arvosanoilla. Heistä työn mielekkyys oli erityinen vahvuus, mutta myös oikeudenmukainen kohtelu ja kokonaistyytyväisyys nousivat korkealle.

– Onhan tämä mahtava kunnianosoitus! Jos olemme voineet antaa kesätyöntekijöille opiskelujen kannalta sitä, mitä he haluavat, se on paras mahdollinen palaute työnantajalle, kiittelee Kraton Chemicalin tuotantopäällikkö Vesa Pirnes.

”Kesätyöntekijät osaksi tiimiä”

Tämä oululainen yritys on osa kansainvälistä Kraton-konsernia, joka on maailman johtava mäntyöljyn jalostaja. Oulussa työntekijöitä on satakunta. Päättyneenä kesänä yrityksessä oli 16 kesätyöntekijää, joista viisi opiskelee Oulun yliopistossa.

Kraton Chemical on jo aiemmin menestynyt hyvin Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa. On kysyttävä, mikä on heidän reseptinsä?

Pirneksen mukaan kaikki lähtee arvoista. Kun kyse on kemianteollisuuden yrityksestä, ykkösarvo on turvallisuus: jokaisen pitää päästä kotiin ehjänä työvuorosta.

Vastuullisuus on toinen ydinarvo: yritys katsoo velvollisuudekseen tarjota hyviä ja opintoja tukevia kesätyökokemuksia.

– Meidän henkilökuntamme tietää tämän. Se panostaa siihen, että kesätyöntekijät tuntevat olevansa tervetulleita ja että opastus ja opastusvälineet ovat kunnossa, Pirnes aloittaa.

Oleellinen asia on – josta Kraton Chemical on saanut aiemminkin hyvää palautetta – että kesätyöntekijät pääsevät tekemään oikeita töitä. Heidät otetaan osaksi tiimiä.

– Meillä ei ole erikseen kesälomittajille suunnattuja hanttihommia. Me koulutamme heidät niin hyvin, että he tekevät samoja töitä vakinaisten työntekijöiden rinnalla. Se antaa työlle merkitystä, Pirnes selvittää.

Kesätyöntekijät saavat samat edut kuin vakituinen henkilökunta harrastusmahdollisuuksia ja kesäjuhlia myöten.

Heitä kannustetaan jättämään Vaaranpaikka- ja Läheltä piti -ilmoituksia, jotta työ olisi yhä turvallisempaa. Aktiivisimmat palkitaan, ja moni aloite on edennyt. Heidän toivotaan tekevän aloitteita, koska he katselevat yritystä tuorein silmin.

Niin Pirnes kuin muu talon johto jututtavat mielellään kesäväkeä saadakseen palautetta.

”Moni on työllistynyt meille”

Kraton Chemical tekee paljon oppilaitosyhteistyötä Oulun seudun ammattiopiston, Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston kanssa.  Siihen on hyvä syy.

– Kasvatamme osaajia. Kaikista näistä tahoista meille tulee työharjoittelijoita, kesätyöntekijöitä ja lopputyöntekijöitä. Moni on työllistynyt meille. Tämän me saamme panostuksestamme, Pirnes kertoo.

Kraton Chemicalilla kesätöissä olleet korkeakouluopiskelijat ovat etupäässä Oulun yliopiston prosessitekniikan tai tuotantotalouden opiskelijoita. He työskentelevät yleensä tislaamossa, jossa näkevät mahdollisimman laajasti juuri sitä, mitä opiskelevat.

Pirneksen oma tausta on samanlainen.

Hän aloitti yliopistolla prosessitekniikan opinnot 1988, pääsi seuraavana kesänä operaattoriksi (tuolloin yrityksen nimi oli Veitsiluoto Oy), eteni vuoromestariksi ja teki yritykselle lopputyönsä. Pirnes oli välillä muualla 18 vuotta, mutta palasi 2012.

Yritys sai viime kesäksi korkeakouluopiskelijoilta kymmeniä kesätyöhakemuksia. Hakuilmoituksia ei ole tarvittu vuosiin.

– Hyvä kello kuuluu kauas, Pirnes tietää.

Kraton Chemicalin tuotantopäällikkö Vesa Pirnes (vas.) sai kuvaan seurakseen valmistusinsinööri Jukka-Pekka Paakkolan. Ensin Paakkola oli yrityksessä kesätöissä prosessitekniikan opiskelijana useana kesänä. Hänet palkattiin töihin opinnäytetyön ja valmistumisensa jälkeen.

”Arvot liittyvät merkityksellisyyteen”

– On ilahduttavaa, miten Vesa Pirnes puhuu arvoista arkipäivän yhteyksissä. On tärkeää tehdä työpaikan arvot näkyviksi, sillä se vaikuttaa siihen, miten merkitykselliseksi työ koetaan, kommentoi Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja Henna Pursiainen Kraton Chemicalin käytäntöjä.

Pursiainen viittaa Akavan 18–35-vuotiaille tehtyyn Millenniaalit-tutkimukseen. Siinä vastaajien tärkein työelämätavoite oli saada tehdä itseään kiinnostavaa työtä.

Pursiainen pitää positiivisena oululaisyrityksen halua panostaa pitkäjänteisesti kesätyöntekijöihin ja kasvattaa heistä kovia osaajia. Yrityksestä syntynyt mielikuva on yhä keskeisempi vetovoimatekijä hakijoiden mielestä.

Akava osallistui tänä vuonna ensimäistä kertaa Vastuullinen kesäduuni -kampanjaan, joka kannustaa työpaikkoja tarjoamaan 14–29 -vuotiaille onnistuneita kesätyökokemuksia. Kampanjaan osallistui 430 suomalaista työnantajaa. T-Median ja Taloudellisen tiedotustoimiston TATin vetämä kampanja järjestettiin kahdeksatta kertaa.

Akava palkitsi Kraton Chemicalin torstaina Helsngissä.

  • Teksti Eija Kallioniemi
  • Kuva: Jaana Vainionpää (Vesa Pirnes ja Jukka-Pekka Paakkola)

Lue lisää Vastuullinen kesäduuni -kampanjasta:

Lue lisää aiheesta