Vahvempi EU on suomalaisten etu

Junckerin puhe unionin tilasta osuu asian ytimeen: Vahvempi EU pystyy paremmin puolustamaan myös suomalaisten etuja maailmalla.

12.9.2018

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker piti unionin tilaa koskevan linjapuheen Euroopan parlamentissa tänään (12.9.). Puhe oli Junckerin viimeinen komission puheenjohtajana – uusi puheenjohtaja valitaan kesällä 2019.

Juncker nosti puheensa pääteemaksi eurooppalaisen suvereniteetin: EU on vahva, kun se puhuu yhdellä äänellä. Se kykenee silloin puolustamaan eurooppalaisia arvoja, etuja ja työpaikkoja lisääntyvän epävarmuuden ja kiristyvän kansainvälisen kilpailun keskellä.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder pitää Junckerin näkemyksiä hyvin perusteltuina.

– Olen samaa mieltä Junckerin kanssa siitä, että meidän tulisi olla parempia puolustamaan EU:n saavutuksia. Vahva EU on ehdottomasti Suomen etu. Liian usein integraation tuomat hyödyt otetaan itsestäänselvyyksinä. Uskon, että brexit on avannut monen silmät.

Ensi kevät on EU-keskustelun näkökulmasta erityisen tärkeä, koska Suomen hallituksen EU-politiikan linja ratkaistaan eduskuntavaaleissa, ja pian sen jälkeen Eurooppa äänestää tulevasta suunnastaan EU-vaaleissa. Fjäder toivoo avointa ja tosiasioihin perustuvaa keskustelua.

– On hyvä, että Juncker nosti puheessaan esille tarpeen torjua valheellista tietoa ja manipulaatiota. Komission aktiivisuus tässä on tärkeää, mutta meillä jokaisella on myös vastuu siitä, millä tavoin EU:sta ja politiikasta yleisemminkin keskustellaan.

– Olen erityisen tyytyväinen siihen, että Juncker toi puheessaan esille nuorisotyöttömyyden torjumisen. Nuoret ovat Euroopan tulevaisuus, ja sen eteen EU-tasolla voidaan tehdä paljon. Työelämä muuttuu, vaatimukset lisääntyvät ja oppimisesta tulee aidosti elinikäistä. Osaajat ja opiskelijat liikkuvat, ja meidän on huolehdittava siitä, että Eurooppa säilyy turvallisena ja kilpailukyisenä.

Juncker nosti puheessaan vahvasti esille myös Afrikan, ja siihen liittyen Erasmus-ohjelman, johon vuoteen 2020 mennessä on osallistunut jo 35 000 afrikkalaista opiskelijaa ja tutkijaa. Fjäder pitää osaamista avaimena Afrikan kehitykseen ja vakauteen.

– EU:n tulee ottaa globaali vastuunsa vakavasti. Osaamista, kauppaa ja investointeja lisäämällä tuemme muutosta kohti parempaa. Junckerin ehdotus laajasta EU:n ja Afrikan kauppasopimuksesta on kannatettava.

Fjäder korostaa, että osaaminen ratkaisee EU-maidenkin menestyksen globaalissa kilpailussa.

– Toivonkin, että Junckerin seuraaja ottaa tämän yhdeksi painopisteistään. EU-tasolla voidaan tehdä paljon esimerkiksi tutkimuksen, innovaatioiden, koulutusyhteistyön ja työmarkkinoidemme houkuttelevuuden edistämiseksi. Tässä olisi työsarkaa Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelle 2019.

  • Teksti: Akava
  • Kuva: Liisa Takala

Lue lisää aiheesta