Henkisen työsuojelun merkitys korostuu entisestään

Uusi vuosikymmen on alkanut raskaissa merkeissä. Koronapandemia on ravisuttanut elämäämme, työmarkkinoita ja taloutta jo kahden vuoden ajan. Monien jaksaminen ja toimeentulo on ollut koronan takia lujilla. Jotkin alat ja niiden työntekijät ovat kärsineet koronasta enemmän kuin toiset, mikä on tuottanut epäoikeudenmukaisuuden kokemusta monille.  

2.3.2022

Katarina Murto

Kun vihdoin alkoi näkyä toipumisen merkkejä koronasta, heräsimme todellisuuteen, jota kukaan ei olisi halunnut uskoa todeksi. Alkoi sota, jonka aiheuttamaa kärsimystä ei voi ymmärtää. Sodan keskellä kokonaisen kansakunnan ja sen ihmisten elämä muuttui yhdessä hetkessä.

Satojatuhansia ihmisiä on virrannut Eurooppaan jättäen taakseen kotimaansa ja kotinsa. Useimmilla puoliso on jäänyt taistelemaan maan itsenäisyyden ja vapauden puolesta. Tulevaisuudesta ja selviämisestä on vain epävarmuutta. Toivoa tuo laaja ja näkyvä tuki sekä konkreettinen auttaminen.

Sota on aiheuttanut monissa suomalaisissakin pelkoa ja ahdistusta. Epäusko ja empatia, mutta myös päättäväisyys ovat yhdistäneet suomalaisia ja eurooppalaisia vahvemmin kuin pitkään aikaan. Itsenäisyys, vapaus, demokratia ja turvallisuus sekä koti ovat saaneet uudenlaisen merkityksen.

Sodan vaikutukset Euroopan ja maailman talouteen ovat todennäköisesti merkittäviä. Väistämättä aiheutuu henkisiä haavoja ja traumoja. Toivoa ja uskoa tulevaisuuteen pitää luoda etenkin lapsille ja nuorille.

Hyvinvointivelka, uupumus ja mielenterveysongelmat uhkaavat entisestään kasvaa. Ne olivat Suomessa korkealla tasolla jo ennen koronaa. Vaikeina hetkinä on hyvä muistaa, että ketään ei jätetä yksin. Henkisen hyvinvoinnin, työhyvinvoinnin ja työkyvyn edistäminen ovat vastuullista toimintaa ja arvokkaita investointeja.

Kohdellaan arjen kohtaamisissa ja työpaikoillakin toisiamme kunnioituksella ja sivistyneesti. Tuetaan toinen toisiamme ja autetaan työkavereita jaksamaan. Epäasiallista käytöstä tai syrjintää ei saa esiintyä eikä sitä pidä hyväksyä. Miten voit, kiitos ja anteeksi ovat tärkeitä sanoja myös työpaikalla.

Lisätietoja:

Katarina Murto

työmarkkinajohtaja

+358505689188

Lue lisää aiheesta