Kaikki EU-tiet vievät Turkuun

Ainakin tällä viikolla on näin, kun Turkuun kokoonnutaan kolmen päivän ajaksi pohtimaan Eurooppa-kysymyksiä. Kyseessä on ensimmäinen Eurooppa-foorumi Suomessa. Se on laaja tapahtuma, jossa päättäjät, etujärjestöt, tutkijat ja kiinnostuneet kansalaiset voivat puida mielipiteitään maanosamme asioista. Jotkut ovat nimittäneet sitä EU-asioiden Suomi-areenaksi, vaikka esikuvaa on haettu pikemminkin Ruotsin vastaavista tapahtumista.

30.8.2018

Taustalla on osaksi se, että ensi vuodesta on tulossa varsinainen EU-supervuosi. Euroopan parlamentin vaalit ovat alkukesästä, komissio vaihtuu ja uusi komissio julkaisee EU:n hallitusohjelma eli komission toimintaohjelman sekä lisäksi Suomi on unionin puheenjohtajamaa koko syyskauden. Tapahtuma valaissee mitkä ovat odotuksemme ja toiveemme näihin tapahtumiin peilattuina?

Toisekseen maassamme ei ole ollut ainakaan liikaa keskustelua Eurooppa-asioista. Julkisten ja näkyvien tilaisuuksien toivotaan tuovan osaltaan suomalaisia lähemmäksi kaukaiselta tuntuvaa, mutta moniin arjen asioihimme vaikuttavaa EU-toimintaa.

Turun Eurooppa-foorumin ohjelma on laaja ja monipuolinen. Olisi vaikea olla löytämättä ainakin yhtä kiinnostavaa aihetta kullekin. Keskustelua käydään esimerkiksi maahanmuutosta, talous- ja rahaliitosta, turvallisuuskysymyksistä, opiskelijoiden roolista Eurooppa-asioissa, työpaikoista Euroopassa ja EU:n arvoista. Akavan näkökulmasta mielenkiintoista antia on myös esimerkiksi keskustelu, jossa visioidaan tulevaisuuden eurooppalaista korkeakoulua.

Akava on kirjaimellisesti lavalla kahdessa tilaisuudessa:

Torstaina 30.8.2018 Thalia-keskuksessa debatoidaan otsikolla Kauppasotia vai kestävää kaupankäyntiä – EU:n kauppapolitiikan tulevaisuus. Kiihtyvät kauppasodat uhkaavat työpaikkojamme ja toisaalta kauppapolitiikkaa arvostellaan siitä, ettei sen yhteydessä oteta riittävästi huomioon esimerkiksi työntekijöiden perusoikeuksia. Onko näin? Tilaisuus on EU:n talous- ja sosiaalikomitean, Akavan, MTK:n, Keskuskauppakamarin ja Kehys ry:n järjestämä.

Perjantaina 31.8.2018 Åbo Svenska Teaternissa keskustellaan aiheesta Eurooppa odottaa uudistuksia – mihin Suomi on valmis?. EU on antanut Suomelle tukun suosituksia talouden ja työmarkkinoiden uudistamiseksi. Saadaanko ne toteutettua ja millä keinoin? Järjestäjinä ovat Eurooppalainen Suomi, työmarkkinakeskusjärjestöt, myös Akava. Lavalla on järjestöjohtajien lisäksi poliitikkoja ja komission edustus.

Koko Eurooppa-foorumin ohjelma on osoitteessa http://www.europeforum.fi/ohjelma Siinä on mukana pääministerin ilmoitus EU:n tulevaisuudesta ja Suomen puheenjohtajuuskauden ohjelmasta.

Akava on seuraamassa Eurooppa-foorumin monia muitakin tapahtumia ja keskusteluja. Vahvana pohjana tälle on Akavan linjaukset Euroopan parlamentin vaaleja ja komission vaihtumista varten eli asiakirja ”Vahva EU merkitsee vahvaa Suomea”.

Jos EU-aiheet kiinnostavat, mutta et pääse paikalle Turun Eurooppa-foorumiin, kannattaa seurata some-keskusteluja tunnisteella #Eurooppafoorumi, tiedotusvälineitä sekä verkkolähetyksiä. Useat keskusteluista ovat katsottavissa verkkolähetyksenä.

Lisätietoja:

Markus Penttinen

kansainvälisten asioiden päällikkö

+358407728861

Lue lisää aiheesta