Kuntien yhdenvertaisuusosaamista pitää lisätä

Monikulttuurisuus on kiinteä osa suomalaista arkea, ei erillinen teema tai tulevaisuuteen sijoittuva visio.

22.1.2025

Miika Sahamies

Työperäinen maahanmuutto on kasvanut merkittävästi koronapandemiaa edeltävästä ajasta. Työvoimapula ja yritysten kehittyneet kansainväliset rekrytointiverkostot ovat vauhdittaneet tätä kasvua.  

Maahanmuuttajia on jo merkittävä osuus asukkaista monissa kunnissa. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2023 Suomessa asui 372 973 ulkomaan kansalaista. Heistä suuri osa asuu kasvukeskuksissa, joissa myös työtä on ollut tarjolla. Ulkomaan kansalaisten osuus on suurin Vantaalla (17,1 %), Närpiössä (16,8 %), Espoossa (15,7 %), Helsingissä (11,9 %) ja Pietarsaaressa (11,9 %).  

Kunnat ovat merkittäviä maahanmuuttopoliittisia toimijoita. Niiden rooli on vahvistunut entisestään vuoden alussa, kun kotoutumislainsäädännön uudistus astui voimaan. Kunnat tarjoavat osana kotoutumiskoulutusta esimerkiksi kieliopetusta ja tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta. Nämä vahvistavat maahanmuuttajien työelämävalmiuksia ja tukevat heidän kotoutumistaan. Samalla kuntien on tärkeää huolehtia siitä, että palvelut tavoittavat kaikki maahanmuuttajat riippumatta heidän taustastaan. 

Kunnat esimerkkinä yhdenvertaisuudessa 

Valitettavasti suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsevat rasismi ja syrjintä ovat edelleen suuri este monien maahanmuuttajien kotoutumiselle. Näihin puuttuminen edellyttää aktiivisia toimia. Myös yhdenvertaisuuslain mukaan viranomaisten, kuten kuntien ja työllisyysalueiden, tulee edistää yhdenvertaisuutta tavoitteellisesti ja aktiivisesti. Haavoittuvassa asemassa oleviin ryhmiin, kuten moniin maahanmuuttajaryhmiin, tulee kiinnittää erityishuomiota.  

Kuntien on tärkeä näyttää esimerkkiä inklusiivisuudesta omassa toiminnassaan, kuten rekrytoinnissa, koulutuksessa ja palveluissa. Ne voivat houkutella ja tukea eri taustoista tulevia osaajia ja varmistaa, että kaikilla asukkailla on yhtäläiset mahdollisuudet osallistua yhteiskuntaan. Avoimet, läpinäkyvät ja vastuulliset rekrytoinnit ovat välttämättömiä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseksi. Kunnissa ja hyvinvointialueilla on aktiivisesti edistettävä tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta työyhteisöissä. Koulut ja nuorisotoimi ovat keskeisessä asemassa antirasistisen kasvatuksen edistämisessä.  

Tulevat kuntapäättäjät avainasemassa 

Tulevissa vaaleissa valittavilla kuntapäättäjillä on keskeinen rooli yhdenvertaisuuden ja kotoutumisen edistämisessä. Heidän on osoitettava sitoutumisensa siihen, että jokainen kunnan asukas on tärkeä osa yhteisöä alkuperästä, etnisestä taustasta, kielestä tai uskonnosta riippumatta. Yhdenvertaisuuden edistäminen on edellytys kuntien elinvoimaisuudelle. 

Aluevaalit ja kuntavaalit järjestetään samanaikaisesti sunnuntaina 13.4.2025.

Tutustu Akavan vaalitavoitteisiin:

Akavan alue- ja kuntavaalitavoitteet – elinvoimaiset alueet ja kunnat

Lisätietoja:

Miika Sahamies

johtava asiantuntija

+358 50 530 5366

Lue lisää aiheesta