Monenlaisten ihmisten ääni kuuluviin työpaikoilla

Juhannuksen jälkeen vietetään jälleen Helsinki Pride -viikkoa. Viikon järjestää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvointia ja oikeuksia edistävä järjestö HeSeta ry sekä laaja joukko vapaaehtoisia. Akava on taas mukana Pride-viikolla yhdessä työmarkkinoiden keskusjärjestöjen, SAK:n, STTK:n ja EK:n, kanssa. Helsinki Priden teemana on tänä vuonna ääni. Teemalla tuodaan esille ihmisten moninaisuutta ja tehdään tilaa niille äänille, jotka usein jäävät kuulematta.

19.6.2018

Tutkimusten perusteella seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kohtaavat suomalaisessa työelämässä edelleen monenlaista syrjintää. Syrjintää ja kiusaamista esiintyy monilla aloilla ja vaihtelevissa tilanteissa. Tietoa ja hyviä esimerkkejä työntekijöiden moninaisuuden hyödyistä tarvitaan ennakkoluulojen vähentämiseksi koko yhteiskunnassa.

Osallistumisellaan Pride-viikolle työmarkkinajärjestöt muistuttavat, että syrjintä ja häirintä ovat työelämässä kiellettyjä. Työpaikoilla tulee kaikin tavoin edistää yhdenvertaisuutta ja moninaisuutta.

Työkalut syrjintään puuttumiseksi ovat kaikkien käytettävissä muutamia vuosia sitten uudistetussa yhdenvertaisuus- sekä tasa-arvolainsäädännössä. Lain henki ei kuitenkaan toteudu työpaikoilla riittävästi. Monilla vähemmistöihin kuuluvilla on vaikeuksia päästä työelämään, löytää osaamistaan vastaavaa työtä tai saada riittävää tukea työllistymiselleen.

Työmarkkinajärjestöt ovat tehostaneet toimiaan työelämän yhdenvertaisuuden edistämiseksi muun muassa seuraamalla lakisääteisen yhdenvertaisuussuunnittelun toteutumista. Vuosi sitten teetetyn palkansaajakeskusjärjestöjen kyselyn mukaan työpaikoilla ei olla vielä hyödynnetty riittävästi lain tarjoamia mahdollisuuksia ja velvoitteita työelämän yhdenvertaisuuden saavuttamiseksi.

Lakisääteinen yhdenvertaisuussuunnitelma puuttuu edelleen monelta työpaikalta. Lisäksi henkilöstön osallistamisessa yhdenvertaisuussuunnitteluun on puutteita. Tämän vuoksi tieto työpaikoilla tapahtuvasta syrjinnästä on vajavaista ja ilmoittamiskynnys syrjintää kohdanneilla edelleen suhteellisen korkea.

Työpaikkojen on nähtävä työntekijöiden moninaisuus voimavarana.  Rekrytoinneissa on keskityttävä henkilön osaamiseen, kykyihin ja mahdollisuuksiin. Syrjinnän vähentämiseksi työnhakijalla on oltava kaikissa tilanteissa mahdollisuus saada selvitys työnantajalta perusteista, joilla valintapäätös on tehty. Työpaikoilla tulee olla tilaa monenlaisille ihmisille.

SAK, Akava, STTK ja EK osallistuvat Helsinki Pride -viikolle pystyttämällä Narinkkatorille kaikille avoimen perhetapahtuman maanantaina 25. kesäkuuta kello 15–18. Lapsia viihdyttää musiikkiteatteriduo Mimi ja Kuku. Aikuisille on luvassa työelämätietoa. Tarjolla on kahvia, mehua, karkkia ja ilmapalloja. Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä Monimuotoiset perheet -verkoston kanssa. Perhetapahtumalla työmarkkinajärjestöt muistuttavat, että syrjintä ja häirintä ovat työelämässä kiellettyjä. Työpaikoilla pitää olla tilaa erilaisille ihmisille ja kaikenlaisten perheiden vanhemmille. Tule mukaan!

Lisätietoja:

Miika Sahamies

johtava asiantuntija

+358 50 530 5366

Lue lisää aiheesta