Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO: SOTE-sopimuksen neuvottelut alkoivat

Neuvottelut kunta-alan sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimuksesta (SOTE-sopimus) alkoivat maanantaina 17. tammikuuta keskustelulla menettelytavoista ja aikatauluista. Päivän kokouksessa jatkettiin neuvotteluja myös nykyisen sopimuksen mukaisten työaika- ja palkkaustyöryhmien asioista.

17.1.2022

Neuvottelut jatkuvat 26. tammikuuta, jolloin JUKO luovuttaa työnantajalle sopimustavoitteensa.

Esille palkat, työolot ja työehdot

JUKOn neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen korostaa, että koronapandemia tuo oman haasteensa neuvotteluihin. Lisäksi osaajapula on todellinen ja syvenee vuosikymmenen lopussa eläköitymisten vuoksi.

”Haluamme varmistaa sote-henkilöstölle sellaiset työehdot ja työolot, että ala houkuttelee uusia opiskelijoita ja että sote-ammattilaiset tuntevat ylpeyttä työstään.

Tavoittelemme kannustavia palkankorotuksia, jotka sisältävät myös erillisen palkkaohjelman. Lisäksi tavoittelemme työaikamääräyksiin joustoja ja matka-ajan korvaamista”, Vattulainen kertoo.

Sopimuksessa lähes 180 000 palkansaajaa

Lähes 180 000 kuntien tai kuntayhtymien sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevää palkansaajaa siirtyi Kunnallista yleisestä virka- ja työehtosopimuksesta (KVTES) uuden työ- ja virkaehtosopimuksen, SOTE-sopimuksen, piiriin 1. syyskuuta 2021.

SOTE-sopimus on kunta-alan pääsopimukseen liittyvä sopimus. Yleiset palvelusuhteen ehdot määräytyvät KVTES:n perusteella, ja niistä sekä kaikille sopimuksille samasta palkankorotusten kustannusraamista neuvotellaan kunta-alan pääryhmässä.

SOTE-sopimusneuvotteluissa JUKO edustaa todella laajasti akavalaisten liittojen ammattiryhmiä, jotka toimivat sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija- sekä johto- ja esihenkilötehtävissä. Heitä ovat muun muassa sosiaalityöntekijät, terveydenhoitajat, psykologit, terapeutit, ylihoitajat sekä sairaaloiden tutkimus- ja tekninen henkilöstö.

Lääkäreihin SOTE-sopimusta ei sovelleta, vaan lääkärit, hammaslääkärit ja eläinlääkärit ovat jatkossakin JUKOn ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) välisen Lääkärisopimuksen piirissä.

Virka- ja työehtoneuvottelujen aloitusaikataulu

  • Kunta 11.1. klo 13
  • Avainta 12.1. klo 9
  • Valtio 12.1. klo 13
  • SOTE-sopimus 17.1. klo 11
  • Kirkko 19.1. klo 9
  • Yliopisto 11.2. klo 8
  • Kansallisgalleria ja Työterveyslaitos: aloitusaika vielä sopimatta. Työehtosopimukset päättyvät 31. maaliskuuta.

Kerromme SOTE-sopimuksen neuvotteluista kotisivullamme www.juko.fi. Seuraa meitä Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #sotesopimus.

Lue lisää aiheesta