Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO: Yliopistojen yleinen työehtosopimus päättyy torstaina 31. maaliskuuta

Neuvottelut yliopistojen noin 34 000 palkansaajan työehdoista jatkuivat 28. maaliskuuta.

30.3.2022

Yliopistolaiset ja JUKO haluavat, että yliopistot ovat kilpailukykyisiä ja houkuttelevia työpaikkoja ja hyvän työelämän edelläkävijöitä. Myös yliopistot ovat todenneet, että korkeakoulujen tavoitteena on olla Suomen parhaita työyhteisöjä.

– Neuvotteluosapuolet ovat tavoitteissaan kaukana toisistaan, arvioi JUKOn yliopistosektorin neuvottelukunnan puheenjohtaja Tarja Niemelä.

JUKOlle tärkeitä tavoitteita ovat muun muassa:

  • Enemmän aikaa tutkimustyöhön ja taiteelliseen toimintaan.
  • Etätyö ja monipaikkatyön pelisääntöjen selkeyttäminen erityisesti muun asiantuntijahenkilöstön osalta.
  • Yliopistolaiset haluavat, että elokuun alussa voimaan tuleva perhevapaauudistus näkyy työehdoissa erityisesti uusien vanhempainvapaiden tasapuolisena palkallisuutena.

– Olemme myös toistuvasti korostaneet, että kuormittuneisuus on kasvanut, eikä sitä voi ohittaa työehtosopimuspöydässä, kun tarkastelemme sopimuksen opetus- ja tutkimushenkilöstöä koskevaa työaikalukua, painottaa JUKOn yliopistosektorin neuvottelupäällikkö Katja Aho.

Tällä viikolla osapuolet tapaavat sopimuspöydässä maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja torstaina.

Yliopistojen yleinen työehtosopimus on irtisanottu päättymään torstaina 31. maaliskuuta. Jos neuvottelutulosta ei saavuteta ennen sitä, yliopistolaiset siirtyvät sopimuksettomaan tilaan perjantaina 1. huhtikuuta.

Sopimuksettomassa tilassa yliopistoissa sovelletaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä, kunnes uusi sopimus tulee voimaan. Tätä kutsutaan jälkivaikutukseksi.

Sopimuksettoman tilan aikana ei ole työrauhavelvollisuutta, eli erilaiset painostustoimet ovat mahdollisia, jos palkansaajat ja työnantaja eivät pääse sopimukseen työehdoista.

Neuvottelut yliopistojen työehtosopimuksesta alkoivat 11. helmikuuta.

Neuvottelut luupissa kaikilla kanavillamme!

Kerromme sopimusneuvotteluista kotisivullamme www.juko.fi. Seuraa meitä ja keskustelua myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #yliopisto #meolemmeyliopisto. Erityisesti nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.

JUKOn ja yliopistosektorin liittojen Työehtosoppa-sivusto avaa yliopistolaisille työehtosopimuksen merkityksen ja sisällön: www.tyoehtosoppa.fi.

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 28.3.2022.

Lue lisää aiheesta