Opetusalan Ammattijärjestö OAJ hylkäsi yksityisen opetusalan sovintoehdotuksen

Opetusalan Ammattijärjestö on hylännyt sovittelija Jukka Ahtelan sovintoehdotuksen yksityisen opetusalan työehtosopimuskiistassa. Ahtela jätti ehdotuksensa 29.4. aamulla ja pyysi vastauksia sopijaosapuolilta kello 20:een mennessä. Hylkäyspäätös merkitsee sitä, että ensi tiistaina alkaviksi ilmoitetut lakot toteutuvat viidessätoista helsinkiläisessä ja kahdessa tamperelaisessa yksityiskoulussa.

4.5.2022

– Sovintoehdotus ei ollut OAJ:n mielestä riittävä, vaikka siinä oli pieniä parannuksia sovittelijan aiempaan esitykseen verrattuna. Yksi vaikeimmista kysymyksistä koskee elokuussa voimaan tulevan perhevapaan soveltamista osaksi yksityisten koulujen ja oppilaitosten työehtoja. Ratkaisuesitys ei ollut opetushenkilöstön osalta tyydyttävä. Oli myönteistä, että Sivistystyönantajilta löytyi viime päivinä ratkaisun aineksiksi muutamia uusia ehdotuksia, mutta työehtoihin olisi silti tullut eräitä heikennyksiä. Perhevapaauudistus on iso askel työ- ja perhe-elämän tasa-arvon lisäämiseksi ja sen hinnaksi sopivat huonosti palvelussuhteen ehtojen heikennykset miltään osin, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos toteaa.

– Yksityiskoulujen lakot Helsingissä ja Tampereella alkavat nyt samana päivänä 3.5. kuin kunta-alan opettajien lakot kymmenessä kaupungissa: Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa, Vantaalla, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä. Lakossa on näin kaikkiaan lähes 23 000 OAJ:n jäsentä. Lakot eivät olleet OAJ:n tavoitteena sen enempää kuntapuolella kuin yksityisellä opetusalalla, mutta ne kertovat osaltaan siitä, kuinka pitkä matka koulutusta arvostavista juhlapuheista on käytännön tekoihin, joilla turvattaisiin kilpailukykyinen palkkaus ja työehdot maailman parasta tulosta tekeville opettajille, Lindroos huomauttaa.

OAJ, JHL ja Jyty ovat antaneet kaikkiaan kolme lakkovaroitusta yksityiselle opetusalalle. Aiemmat lakot eivät ehtineet toteutua, sillä työministeri siirsi niiden alkua.

Lakko 3.–10.5. koskee seuraavia Helsingissä toimivia yksityiskouluja: Apollon yhteiskoulu, Helsingin Englantilainen koulu, Helsingin Saksalainen koulu, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Helsingin Uusi yhteiskoulu, Helsingin yhteislyseo, Herttoniemen yhteiskoulu, International School of Helsinki, Kulosaaren yhteiskoulu, Lauttasaaren yhteiskoulu, Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio, Munkkiniemen yhteiskoulu, Oulunkylän yhteiskoulu, Pohjois-Haagan yhteiskoulu ja Töölön yhteiskoulu.

Lakko 3.–9.5. koskee kahta yksityiskoulua Tampereella: Kalevan lukio ja Tampereen yhteiskoulu.

Lakon ulkopuolelle rajataan IB-lukioiden loppukokeiden toteuttamiseen vaadittavat välttämättömät työtehtävät.

Ratkaisua haettu koko kevät

Ammattiliittojen ja Sivistystyönantajien neuvottelut yksityisen opetusalan uusista palkoista ja työehdoista käynnistyivät jo helmikuun 2022 alkupuolella, mutta sitkeä yritys ei tuottanut tulosta. Neuvottelut keskeytettiin 2.4. eli kaksi päivää sen jälkeen, kun aiempi työehtosopimus oli päättynyt. Ensimmäisen lakkovaroituksen OAJ, JHL ja Jyty antoivat jo 4.4. Liitot hylkäsivät sovittelijan aiemman sovintoehdotuksen 14.4.

Yhteyshenkilö
Petri Lindroos
Neuvottelujohtaja
OAJ
Puh: +358 40 821 3711
petri.lindroos@oaj.fi

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 29.4.2022.

Lue lisää aiheesta