Opetusalan Ammattijärjestö OAJ: Opettajien tavoitteet jumissa – kunta-alan neuvottelupöydässä ei edellytyksiä sopimiselle

Lähes kolme kuukautta kestäneet neuvottelut kunta-alalla päättyivät tuloksettomina ja ratkaisua haetaan jatkossa valtakunnansovittelijan johdolla. Yli 76 000 OAJ:n jäsentä on ilman sopimusta 1. huhtikuuta alkaen.

1.4.2020

– Kuntatyönantaja ei ollut valmis riittävästi edistämään juuri mitään keskeisiä tavoitteitamme, eikä sopimiselle jäänyt edellytyksiä, joten tässä ollaan, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo pettyneenä.

Kunta-alan neuvotteluosapuolet pyytävät yhdessä valtakunnansovittelijaa kutsumaan osapuolet sovitteluun.

OAJ:n tavoitteena oli muun muassa korjata vuosityöaikaan liittyviä ongelmia, saada varhaiskasvatuksen opettajat samaan virkaehtosopimukseen muiden opettajien kanssa ja saada opettajien palkkatasoon korjausta, jotta se vastaisi työn vaativuutta myös pitkällä aikavälillä.

– Tarjolla oli pääasiassa vain tekstiheikennyksiä. Edes yleisestä palkankorotustasosta ja kiky-tuntien poistamisesta ei tullut mitään valmiiksi, Luukkainen kertoo.

76 500 opettajaa jäämässä ilman työ- ja virkaehtosopimusta

OAJ:n virka- ja työehtosopimukset ovat voimassa viimeistä päivää. Koska kunta-alan sopimusta ei saatu tänään maaliin, yli 76 000 OAJ:n jäsentä on sopimuksettomassa tilassa 1. huhtikuuta alkaen.

Koronakriisi on muuttanut koulujen ja päiväkotien arjen täydellisesti. Suomen hallitus päätti eilen jatkaa varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen rajoituksia toukokuun 13. päivään saakka.

– Opettajilla on sekä kouluissa että päiväkodeissa iso rooli koko yhteiskunnan toimimisen kannalta tällä hetkellä. Päiväkodit mahdollistavat kriittisten alojen työssäkäynnin eikä siellä esimerkiksi ole mahdollista suojautua taudeilta samalla tavalla kuin monella muulla työpaikalla, Luukkainen muistuttaa.

Hän toivoo, että kunta-alan sopimusneuvotteluissa päästäisiin sopuun mahdollisimman nopeasti, jotta työrauha ja luottamus työnantajaan sekä suomalaisen yhteiskunnan oikeudenmukaisuuteen säilyy kriisin hetkellä.

– Kunta-alan uudet työ- ja virkaehtosopimukset antaisivat viestin vastuun kantamisesta ja vakaudesta, joita epävakaissa oloissa kaivataan.

Yhteyshenkilöt:
Olli Luukkainen
Puheenjohtaja
+358 500 652 872
olli.luukkainen@oaj.fi

Tiedotteen alkuperäinen julkaisuaika 31.3.2020.

Lue lisää aiheesta