Puolueet puolustaneet koulutusta – koulutuslupauksesta on nyt pidettävä kiinni

OAJ odottaa valitulta eduskunnalta ja tulevalta hallitukselta toimia koulutuksen aseman lujittamiseksi. Vaalilupausten perusteella pitää olla selvää, että koulutuksen rahoitus ja resurssit turvataan ja ongelmia ryhdytään korjaamaan viipymättä. Koulutuslupauksesta on pidettävä kiinni, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto vaatii.

3.4.2023

OAJ odottaa valitulta eduskunnalta ja tulevalta hallitukselta toimia koulutuksen aseman lujittamiseksi. Vaalilupausten perusteella pitää olla selvää, että koulutuksen rahoitus ja resurssit turvataan ja ongelmia ryhdytään korjaamaan viipymättä. Koulutuslupauksesta on pidettävä kiinni, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto vaatii.

Kolmesta suurimmasta eduskuntapuolueesta jokainen lupasi puolustaa koulutusta alkavalla hallituskaudella. Kahdeksan yhdeksästä eduskuntapuolueesta linjasi vaalien edellä, ettei koulutuksesta leikata.

– Vaalien edellä käytiin erinomaista keskustelua koulutuksesta ja osaamisesta. Puheenjohtajat kautta puoluekentän kantoivat huolta koulutus- ja oppimistason laskusta. Oppimisen ei tuki toimi, suomalaisnuorten oppimistulokset heikkenevät ja korkeakoulutettujen määrä laskee ja osaajapula vallitsee laajasti, Katarina Murto toteaa.

– Ongelmien esiin tuominen ei riitä, vaan niiden korjaaminen ja siihen tarvittavat resurssit on sisällytettävä hallitusohjelmaan. Erityisesti oppimisen tuen uudistamiseen pitää tarttua heti vaalikauden alusta, Murto kiirehtii.

Hallitusohjelman pitää lujittaa koulutuksen perustaa sekä turvata osaamista ja tutkimusta.

– Vaikka taloustilanne on tiukka, ei Suomella ole varaa miltään osin leikata koulutuksesta, jonka rahoitus on jo pitkään riittämättömällä tasolla.  Päinvastoin koulutuksen perusrahoitusta on lisättävä pitkäjänteisesti ja tämä on varmistettava menokehyksissä.

– Koulutuksen rahoitus on turvattava täysimääräisenä myös kunnille. Valtiovalta ei saa päätöksillään syventää kuntien ahdinkoa.

Esimerkiksi peruspalvelujen valtionosuuksien indeksikorotuksen jäädyttäminen kohdistuisi vääjäämättä myös varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen. Siihen ei ole varaa, kun tavoitteena on saada oppimistaso nousuun, Murto toteaa.

Uudessa eduskunnassa 21 opettajataustaista kansanedustajaa

Katarina Murto kiittää OAJ:n alueyhdistyksiä ja paikallisia toimijoita, jotka kampanjoivat aktiivisesti talven ja kevään aikana Tulevaisuudenkestävä Suomi tehdään koulutuksella -teemalla.

– Lämpimät onnittelut kaikille uudelleen valituille ja uusille kansanedustajille. Iso kiitos myös kaikille opettajataustaiselle ehdokkaille. On tärkeää, että päätöksentekijöinä on alan ammattilaisia, jotka syvällisesti ymmärtävät kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen merkityksen,

Vaaleissa oli ehdokkaana reilut 200 opettajataustaista* vaikuttajaa. Heistä eduskuntaan valittiin 21.

Opettajataustaiset kansanedustajat 2023* (vaalipiiri, nimi, puolue)
Helsinki, Minja Koskela, Vas.
Uusimaa, Inka Hopsu, Vihr.
Varsinais-Suomi, Milla Lahdenperä, Kok., Sofia Virta, Vihr.
Satakunta, Laura Huhtasaari, PS, Krista Kiuru, PS
Häme, Timo Heinonen, Kok., Hilkka Kemppi, Kesk.
Pirkanmaa, Pauli Kiuru, Kok., Jouni Ovaska, Kesk., Arto Satonen, Kok.
Kaakkois-Suomi, Jaana Strandman, PS
Savo-Karjala, Markku Siponen, Kesk.
Vaasa, Mikko Ollikainen, RKP, Juha Mäenpää, PS, Paula Risikko, Kok.
Keski-Suomi, Petri Honkonen, Kesk.
Oulu, Pia Hiltunen, SDP, Hanna-Leena Mattila, Kesk., Sebastian Tynkkynen, PS
Lappi, Sara Seppänen, PS

*perustuu ehdokastietoihin

 

Yhteyshenkilöt

Katarina Murto
Puheenjohtaja
OAJ
Puh: +358 50 568 9188

katarina.murto@oaj.fi

Lue lisää aiheesta