Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia: Kunta-alan lakko alkaa Tampereella – Sosiaalialan palkat saatava vastaamaan työn vaativuutta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian jäsenten neuvottelujärjestö JUKOn lakko alkaa 12.4. Tampereella. Lakko kestää kaksi vuorokautta ja päättyy 13.4. klo 23.59.

11.4.2022

Lakon piiriin kuuluvat muun muassa sosionomit, sosiaalityöntekijät, varhaiskasvatuksen opetushenkilöstö ja kuraattorit. Ulkopuolelle rajataan vain työtehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden ja omaisuuden vaarantumisen. Lisäksi työtaistelun ulkopuolella ovat kiireelliset sosiaalipäivystyksen tehtävät.

– Sosiaalialan korkeakoulutetut huolehtivat tukea tarvitsevista, myös näinä vaikeina aikoina. Nyt on näytettävä konkreettisesti, että heidän työtään arvostetaan. Sosiaalialan palkat on saatava vastaamaan työn vastuuta. Koska neuvottelut eivät ole edenneet, työtaistelutoimenpiteet ovat ainoa keino vauhdittaa niitä, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Kohtuuton työmäärä ja pieni palkka ongelmia Tampereella

Tampereella sosiaalialan korkeakoulutettujen palkat eivät vastaa työn vaativuutta. Alan palkkaongelmien lisäksi työhyvinvoinnissa on merkittäviä puutteita. Muun muassa lastensuojelun asiakasmitoitusta ei ole pystytty kaikin osin toteuttamaan, kun vuoden alusta lähtien sosiaalityöntekijän vastuulla saa olla enää enintään 35 lasta.

– Työhyvinvointiin, henkilöstöresursointiin ja palkkaukseen tulee panostaa. Sosiaalialan palkat ovat Tampereella alhaisimpia verrattuna kymmeneen suurimpaan kaupunkiin, sanoo Pirkanmaan Talentian puheenjohtaja, vs. johtava koulukuraattori Ida Kilpeläinen.

Esimerkiksi lastensuojelun sosiaalityöntekijän tehtäväkohtainen palkka Tampereella oli 3476 euroa toukokuussa 2021, kun se oli Keravalla yli 4000 euroa.

Lakkoon osallistuvat kaikki kuntasektorin jukolaiset liitot, Talentian lisäksi muun muassa Lääkäriliitto, Suomen Terveydenhoitajaliitto, Psykologiliitto, Opetusalan ammattijärjestö OAJ ja Akavan Erityisalat.

Mielenilmaus 12.4. klo 13 Tampereella

JUKOn Tampereen paikallisryhmä järjestää 12.4. klo 13 alkaen mielenilmauksen kunta-alan ammattilaisten oikeudenmukaisen palkkauksen puolesta. Frenckellin aukiolla on luvassa puheita, musiikkia ja tarjoilua.

Talentia vaatii palkkaohjelmaa sosiaalialan korkeakoulutetuille

Talentia tavoittelee monivuotista palkkaohjelmaa sosiaalialan korkeakoulutetuille. Myös työn vuoksi tapahtuva matkustaminen on korvattava eikä työaikaa saa pidentää.

– On ehdottoman tärkeää saada tulevaan sopimukseen monivuotinen palkkaohjelma, jotta osaajat eivät karkaa tältä alalta. Palkkaohjelmaan sisältyvien korotusten avulla saataisiin palkat vastaamaan työn vaativuutta ja työhön vaadittavaa korkeaa osaamista, Karsio toteaa.

Lisätiedot:
Jenni Karsio, Talentian puheenjohtaja, puh. 044 541 5955
Susanna Pelander, Talentian Tampereen alueen sopimusasiantuntija, puh. 044 716 4444
Ida Kilpeläinen, vs. johtava koulukuraattori Tampereen kaupungilla, Pirkanmaan Talentian puheenjohtaja, puh. 040 746 1757
Anna-Maija Karppinen, sosiaalityöntekijä lastensuojelun avohuollossa Tampereen kaupungilla, puh. 044 537 2449
Tarja Kallio, ohjaaja varhaisen tuen perhetyössä Tampereen kaupungilla, puh. 050 511 4026

Lue lisää aiheesta