Kansainvälinen ura edellyttää ponnistuksia

Akavan tuoreen tutkimuksen mukaan liki puolet nuorista aikuisista uskoo työskentelevänsä ulkomailla jossain vaiheessa työuraa. 2000-luvun alussa Ranskaan muuttanut Jenni Delarue tietää, että suomalainen yliopistokoulutus ja kielen opetus antavat hyvät eväät kansainväliselle uralle.

11.6.2018

Jenni Delarue kertoo, ettei hänellä ollut mielessä suuria kansainvälisiä urasuunnitelmia, mutta Suomea isommat ympyrät kiinnostivat.

Hänen uransa Ranskassa alkoi teknisenä kirjoittajana Nokian Romainvillen toimipisteessä, josta Jenni siirtyi myöhemmin projektipäälliköksi amerikkalais-ranskalaiseen käännöstoimistoon. Hän on opiskellut saksan kielen kääntämistä ja tulkkausta Tampereen yliopistossa. Uutena sivuaineena koulutukseen sisältynyt tekninen viestintä antoi kuitenkin uralle suunnan. Jenni valmistui vuonna 2000 ja muutti Ranskaan kaksi vuotta myöhemmin.

– Ulkomaille lähtevän suomalaisen pitää olla rohkea ja luottaa paitsi kotimaassa saamansa koulutuksen laatuun myös suomalaiseen maalaisjärkeen, Jenni miettii.

Maalaisjärki olikin Jennille tarpeen siinä vaiheessa kun käännöstoimisto sulki ovensa.

– Olin ollut kymmenisen vuotta Ranskassa ja halusin että lapset tutustuisivat myös toiseen kotimaahansa. Ranskalainen puolisoni sattui tuolloin olemaan määräaikaisessa työsuhteessa, joten sen päättyessä pakkasimme laukkumme ja muutimme Suomeen, Jenni kertoo.

Luota omiin kykyihisi ja katso eteenpäin

Jennin ura nytkähti uudelleen liikkeelle Helsingissä Nokian alihankkijan palveluksessa. Yritys ajautui kuitenkin parin vuoden kuluttua konkurssiin ja Jenni oli taas työttömänä. Tämän jälkeen hän työllistyi nykyisen työnantajansa, F-Securen palvelukseen.

– Työurani ei ole ollut mitään suoraviivaista etenemistä vaan pikemminkin mukautumista. Matkan varrella olen oppinut, ettei vakituinen työpaikka välttämättä tarkoita mitään. Asioita ei kuitenkaan kannata jäädä murehtimaan. Minua on auttanut eteenpäin perusluottamus omiin kykyihin ja siihen, että kaikki kyllä järjestyy, Jenni toteaa.

Etätyö mahdollisti tasapainon työuralla

Kolmen Suomessa vietetyn vuoden jälkeen F-Secure antoi vihreää valoa etätyölle yhtiön Pariisin toimipisteessä. Tähän ratkaisuun päädyttiin, koska Jennin vakuutusalalla työskennellyt puoliso ei löytänyt työtä Helsingistä. Analytics Manager -nimikkeellä työskentelevä Jenni kertoo löytäneensä ihanteellisen tasapainon kansainväliselle uralleen.

– Työyhteisömme on kansainvälinen. Olen kuitenkin tyytyväinen, että voin tehdä työtä Suomeen, jossa on epähierarkkinen työkulttuuri.

Suomalaiset Euroopassa ja Yhdysvalloissa

Ranskan Suomen suurlähetystön arvion mukaan maassa asuu kuutisen tuhatta suomalaista. Osa heistä on opiskelijoita, osa taas työkomennuksella, joten kaikkien oleskelu ei ole vakituista.

Vaikka 60- ja 70-lukujen muuttoliikkeen seurauksena eniten suomalaisia löytyy edelleen Ruotsista, myös Espanjan aurinko houkuttelee maastamuuttajia. Espanjassa asuvan 30 000 suomalaisen joukossa on kuitenkin enemmän eläkeläisiä kuin työn perässä muuttaneita kansalaisia.

Eri puolilla Iso-Britanniaa asuu arviolta 20 000 suomalaista. Saksassa suomalaisia asuu noin 15 000, joista kaksi tuhatta Berliinissä. Euroopan tilastoissa näkyvät ymmärettävästi vain kansalaisuutensa säilyttäneet suomalaiset. Yhdysvalloissa on arviolta 600 000 suomalaista tai suomalaisen jälkeläistä.

  • Teksti: Virpi Latva
  • Kuva: Jenni Delarue

Lue lisää aiheesta